urgent D390

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
rade

#46 Mesaj de rade »

ms
dar de la finante mi-au zis sa trec firma pe tva de plata lunar ca eram trimestrial si pana in 16 iunie sa depun 390!
cum sa procedez?

rade

#47 Mesaj de rade »

nu trebuia sa trec pe tva lunar?

tomac

#48 Mesaj de tomac »

Dacă este singura cumpărare din UE cea despre care am vorbit, nu, nu trebuie trecut la lunar pentru că așa cum am spus, acesta nu este o AIC.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

vargaz148

#49 Mesaj de vargaz148 »

Va rog dati-mi un sfat:
-sunt platitor de TVA trimestrial
-am o factura de la un furnizor din Polonia, cu cod valid de TVA (PL) verificat pe VIES;
-factura este emisa in lei si am platit-o tot in lei la o banca din Romania unde polonezii au cont in lei, iar produsele (materiale electrice) sunt trecute in poloneza si in engleza si le-am luat ca materii prime;
-la rubrica "%VAT RATE" apare 0% in dreptul fiecarui produs;
-la total am NET amount = 178RON, VAT rate = 0%, VAT = 0 si Gross Amnt. = 178RON.
Avand in vedere cele de mai sus,
1. O consider achizitie intracomunitara?
2. Unde si pe ce tip o inregistrez in Saga, ce pun la TVA la detalii, 19%?
3. Fiind prima mea achizitie intracomunitara, ce trebuie sa depun la finante ca sa ma inregistrez lunar pt. TVA ?
4. Depun 390 pana in 15 iunie si 300 la fel sau 300 pana in 25 ?
5. Daca nu mai am achizitii intracomunitare in lunile urmatoare, ma gandesc ca 390 nu mai depun pe 0, dar cu TVA raman lunar?
Contabila (soacra-mea) e plecata din tara si se intoarce in 18 iunie si ar trebui sa rezolv problema pana vine ea. Multumesc!

balazse

#50 Mesaj de balazse »

Cateva raspunsuri partial la cele intrebate:
1. da (dar trebuie sa aveti si CMR pentru dovada achizitiei)
2. sau la intrari sau la intrari-valuta (selectand RON) in amble cazuri da acelasi rezultat
4. daca factura este din mai atunci pana in 15 iunie trebuie sa depui declaratia 390, declaratia 300 pana in 25
5. vei devinii platitor lunar de TVA

vargaz148

#51 Mesaj de vargaz148 »

Multumesc pentru raspuns.
CMR n-am. Marfa a venit printr-un curier.
In Saga am incercat s-o inregistrez la intrari in lei, dar nu mi-a preluat-o in 390, asa ca am bagat-o la intrari in valuta si am pus RON si curs 1, iar la tip "T"(taxare inversa). Jos la detalii am lasat 19% la cota. Mi-a generat 301=401 si 4426=4427. Decontul il voi depune pana in 25 iunie pentru doua luni cumulat(apr.+mai), iar incepand cu decontul lunii iunie, lunar.
La finante mi-a spus cineva ca trebuie sa depun mai intai un 092.
Sa-mi spui te rog daca am gresit ceva. Fiind prima mea AIC n-as vrea sa am probleme.

balazse

#52 Mesaj de balazse »

Eu am introdus la "intrari", am ales "T" (taxare inversa) si mi-a preluat in declaratia 390 (important ca la "furnizori" sa alegi tara corect).
Trebuie sa depui declaratia 092 ca sa se faca modificarea in evidenta celor de la finante.

tomac

#53 Mesaj de tomac »

Nu aveti nevoie de CMR in mod neaparat ci de orice document ce poate face dovada ca bunurile au fost transportate din statul A in statul B, ambele state fiind membre ale UE.
In mod particular necesitatea unui astfel de document este pusa mai accentuat in cazul LIC de bunuri.

vargaz148

#54 Mesaj de vargaz148 »

Ok, mersi pentru sfaturi. Azi (in interiorul termenului de 5 zile de la expirarea lunii) am depus si 092. Am verificat si imi preia si in 390, dar as mai avea nevoie de confirmarea ca am creat bine furnizorul : la codul fiscal am lasat doar numarul(cifrele), punand simbolul PL doar in casuta corespunzatoare tarii. Intreb asta deoarece la furnizorii din Romania pun RO si in fata CUI-ului...

balazse

#55 Mesaj de balazse »

Este bine cum ai trecut.
Daca ai fi trecut "PL" in fata cifrelor ti-ar fi dat eroare la preluarea declaratiilor la finante.

fartana739

declaratia 390

#56 Mesaj de fartana739 »

Am o societate de transport care presteaza servicii de transport catre o firma din Austria. Firma din Romania a primit un card prin care poate alimenta motorina din Romania,Cehia si alte tari, urmand ca ulterior sa primeasca factura cu combustibilul alimentat. Dar pe facturile respective apare firma din Austria care a emis cardul, facturile emise sunt si in euro daca s-a alimentat in Austria(sau alte tari) si lei daca s-a alimentat in Romania.As vrea sa stiu daca facturile emise in euro sunt considerate achizitii intracomunitare si daca facturile emise in lei trebuie sa apara in 390. Eu am introdus facturile emise in euro la intrari in valuta dar nu apare in 390 si facturile emise in lei le-am introdus la intrari, dar in decontul de tva mi-a facut taxare inversa. Va rog sa ma sfatuiti cum este corect.

tomac

#57 Mesaj de tomac »

Da, cele emise pentru cumpărări din alte țări decât România, se declarară în D390.Bănuiesc că vi se facturează fără TVA.
Cele din RO, nu se declară în D390 pentru că nu reprezintă AIC. Condiția de bază pentru ca o operațiune să fie considerată AIC sau LIC este ca bunul cumpărat să părăsească teritoriul țării membre UE cel-l livrează și să ajungă pe teritoriul uni alt stat membru.

fartana739

declaratia 390

#58 Mesaj de fartana739 »

Deci sa inteleg ca motorina cumparata este considerata o AIC?

Scrie răspuns