Noutati legislative

Scrie răspuns
balteanuc692

#106 Mesaj de balteanuc692 »

Inseamna ca pe angajator nu il afecteaza doar ca trebuie sa ii opreasca angajatului 16% din bani... nu asa rezulta?

tomac

#107 Mesaj de tomac »

Cam așa, deși implicațiile sunt puțin mai ample de atât.Plus că fără niște norme și fără a modifica și un ordin (3512/2008) pot apărea unele discuții.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

butnarur

Re: Noutati legislative

#108 Mesaj de butnarur »

s-au gandit sa faca si ei un anunt oficial... :roll:
Urmare a publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 421 din 23 iunie 2010 a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 54/2010 privind unele măsuri de combatere a evaziunii fiscale, Ministerul Finanţelor Publice face următoarea precizare în atenţia operatorilor economici:

Măsura privind aplicarea taxării inverse pentru livrările de bunuri în interiorul ţării din categoriile: cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahăr, făină, pâine şi produse de panificatie între persoanele înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, prevăzută la art. I pct. 3 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 54/2010 privind unele măsuri de combatere a evaziunii fiscale, se aplică începând cu a 10-a zi următoare comunicării de către Consiliul Uniunii Europene a aprobării derogării pentru aplicarea acestor prevederi şi numai pentru bunurile din categoriile pentru care s-a obţinut derogarea.

Ministerul Finanţelor Publice va publica pe site-ul său oficial http://www.mfinante.ro data comunicării de către Consiliul Uniunii Europene a aprobării derogării.

Aplicarea taxării inverse este o măsură de simplificare a plăţii taxei, astfel încât persoana obligată la plata taxei este beneficiarul în locul furnizorului. Acest mecanism are ca scop colectarea optimă a creanţelor şi un control mai riguros din partea autorităţilor fiscale. Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 54/2010 privind unele măsuri de combatere a evaziunii fiscale procedura taxării inverse urmează a fi aplicată temporar numai până la data de 31 decembrie 2011.
Sursa:www.mfinante.ro
Îmi iubesc ţara atunci când nu mă uit la televizor şi când nu merg pe stradă. (Octavian Paler)

promovest96

#109 Mesaj de promovest96 »

Nu stiti, au aparut normele de aplicare ale OG 58/26.06.201 ?

Am furnizori care nici in ruptul capului nu vor sa emita facturi de retur in iulie cu TVA 19%. Zic ca faptul generator= livrarea de marfa pe care o fac eu (returul) si nu livrarea initiala de marfa facuta de ei catre mine.

tomac

#110 Mesaj de tomac »

Au dreptate.

paturcai

#111 Mesaj de paturcai »

Au dreptate in sensul ca returul de marfa trebuie sa fie facut de catre furnizor prin emiterea unei facturi cu semnul minus si nu de catre client cu semnul plus chiar daca in discutie este vorba de aceeasi marfa. Faptul ca le returnati marfa se considera livrare noua si se aplica noua reglementare privind TVA valabila de la 01.07.2010.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

promovest96

#112 Mesaj de promovest96 »

Oameni buni, nu mai inteleg nimic.

Am primit marfa de la un furnizor in 15 iunie.

1.O returnez in 29 iunie si-mi face factura in 08 iulie. Ce cota ar trebui utilizata? 19?
2.O returnez in 1 iulie si-mi face factura cu 08 iulie. Ce cota ar trebui utilizata? 24?sau 19%?
Daca ai primit marfa in iunie si o returnezi in iulie, se ia ca fapt generator momentul livrarii initiale (iunie) si nu momentul in care tu o returnezi furnizorului(iulie)?

(PS: Azi am primit o factura cu TVA de 10% :lol: )

Musai sa ma luminati, musai! :roll:

paturcai

#113 Mesaj de paturcai »

Revin:
Singurul care poate face retururi in adevaratul sens al cuvantului este furnizorul.
Prin retur facut de catre furnizor se intelege ca acesta ISI RETRAGE MARFA pe care a livrat-o.
In cazul in care furnizorul refuza sa emita o factura de retur, faptul ca eu ii returnez bunurile se considera livrare de marfa.
Retur facut de furnizor = pastreaza cota de TVA avuta la momentul intocmirii facturii catre mine client; factura se va intocmi de catre furnizor cu semnul minus.
Restituire/returnare de marfa de catre client catre furnizor = livrare de marfuri, faptul generator intevenind ca regula in momentul in care eu client ii intocmesc factura cu semnul plus furnizorului meu; echivalentul unei livrari si nu a unei restituiri de marfa.
Exprimarea: "o returnez" pe 29 iunie si imi face factura cu 8 iulie 2010in (art. din Codul Fiscal citate de TomaC si de ApetreM si Asistenta Contribuabil inseamna ca sunt praf in vant)
Ar trebui sa privim astfel problema:
1.Retragere de marfa = furnizorul face o factura de retur (TVA in cazul nostru 19%)
2.Retur = beneficiarul restituie marfurile furnizorului sau (TVA in cazul nostru 24%)
Acum:
In care situatie va aflati? 1 sau 2?

promovest96

#114 Mesaj de promovest96 »

paturcai scrie:Revin:

Ar trebui sa privim astfel problema:
1.Retragere de marfa = furnizorul face o factura de retur (TVA in cazul nostru 19%)
2.Retur = beneficiarul restituie marfurile furnizorului sau (TVA in cazul nostru 24%)
Acum:
In care situatie va aflati? 1 sau 2?

Deci, eu primesc marfa de la furnizor in 29.06.2010.

In iulie, i-o trimit fizic inapoi (intocmesc doar un PV de retur marfa sa avem fiecare o evidenta cu ce s-a dat-primit pana la emiterea facturii). Eu cand am zis ca o "returnez" nu am zis ca-i fac lui factura cu plus ci ca-i dau retur marfa (incarcata in camion).
Dupa cum stiu nici nu am voie sa-i fac eu furnizorului factura cu plus pt marfurile returnate lui, el trebuie sa emita factura de retur cu minus, conform art 188 (3) din omfepeul 3055 care zice:
" (3) În cazul mărfurilor returnate de clienţi se corectează înregistrările contabile efectuate cu ocazia vânzării mărfurilor. Ca urmare, se corectează conturile 411 "Clienţi", 707 "Venituri din vânzarea mărfurilor", 607 "Cheltuieli privind mărfurile" şi 371 "Mărfuri". Tratamentul TVA în aceste situaţii este cel prevăzut de legislaţia în domeniu."

Colegul contabil de la furnizor cu care am vorbit a zis asa: faptul generator e livrarea mea de marfa catre el (care are loc iulie 2010-adica faptul ca eu i pun marfa in camion si i-o trimit inapoi, eu neemitand nici o factura) si in consecinta el vrea sa-mi emita factura de minus cu TVA 24% (cel valabil in iulie).

Eu zic ca faptul generator e livarea de marfa a lui catre mine care a avut loc in iunie, eu acum nu-i livrez lui marfa doar i-o trimit inapoi! Eu zic ca el trebuie sa-mi emita factura de minus cu TVA de 19%.

Va multumesc ca va bateti capul cu mine...:)
O zi buna sa aveti!

paturcai

#115 Mesaj de paturcai »

Rugati pe colegul contabil de la furnizor sa citeasca ceea ce scrie pe forumul SAGA, sau sa faca bine si sa sune la Asistenta Contribuabil (telefonul este acesta: 021-305.74.54)
Cred ca se va dumiri.
Refuzati factura emisa de furnizor eronat.
Rugati-l sa fac un exercitiu de minim bun simt:
V-a livrat marfa de 119 lei. Isi retrage marfa toata de la dumneavoastra. Va face factura cu 124 lei?
Daca e asa, foarte bine, aveti de castigat!

promovest96

#116 Mesaj de promovest96 »

Sa stiti ca am un client caruia i-am facut o factura de retur in 10.07.2010 cu TVA 19% (livrarea a fost inainte de 30.06.2009) si a zis ca nu o poate inregistra ca programul nu-l lasa "sa puna" decat cota 24%.... Musai musai sa anulez factura ca nu o poate nicicum inregistra ca asa a zis programatorul ca dupa 1 iulie nu mai exista 19%....
Codul fiscal? Ce-i ala? Programatorul a zis si nu ma mai lasa....:lol:

Ce ziceti?
Stiti pe cand nenorocitele alea de norme?

tomac

#117 Mesaj de tomac »

Eu nu mai zic nimic. :lol:
Teoretic pe 28 iulie sau așa ceva ar fi termenul limită.

butnarur

#118 Mesaj de butnarur »

Impozitul de 3% pe venit pentru microintreprinderi, reintrodus

Comisia de Buget, Finante, Banci din Camera Deputatilor a aprobat, luni, reintroducerea impozitului pe venit de trei la suta pentru microintreprinderi.
Termenele pentru plata penalitatilor obligatiilor fiscale de catre microintreprinderi au fost extinse de la 30 de zile, la 90 de zile, pentru plata penalitatilor de 5 la suta, iar de la 90 de zile la 180 de zile pentru penalitatile de 15 la suta
, potrivit propunerii legislative pentru aprobarea unor masuri de reducere a taxelor, impozitelor si contributiilor sociale in vederea crearii de noi locuri de munca si realizarii cresterii economice, aprobate de Comisie.
De asemenea, Comisia a aprobat abrogarea impozitului minim platit de microintreprinderi.

:shock: :shock: :shock:

Sursa
Îmi iubesc ţara atunci când nu mă uit la televizor şi când nu merg pe stradă. (Octavian Paler)

tomac

#119 Mesaj de tomac »

Impozitul pe venit la societăți nu e prea agreat de UE, din ceea ce s-a vehiculat până acum, argumentul desființării lui fiind că renunțarea la acesta ar fi o condiție pusă pentru aderarea la UE.
Dacă e așa, decizia celor din comisia parlamentară e de-a dreptul stupefiantă, pentru că dau dovadă de faptul că nu le pasă de tratatul de aderare sau, mai grav, de prostie, prin necunoașterea lui sau a condițiilor ce trebuie respectate.
Oricum, până ce adoptă parlamentul o lege bună, coerentă, fără bâlbâieli și la care să apară norme clare de aplicare, pe partea fiscală, va mai curge mulă apă pe Crișuri :D

butnarur

#120 Mesaj de butnarur »

Scrie răspuns