recuperare pierdere fiscala/ pierdere contabila

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
oteleaalexa

Re: recuperare pierdere fiscala/ pierdere contabila

#16 Mesaj de oteleaalexa »

multumesc!

si revin,
profit contabil am si la 2010,
pot la ianuarie (prin hortarare AGA) sa inchid 1171 ?

gaalo

#17 Mesaj de gaalo »

daca exista horararea AGA, in care este specificat ca "din PROFIT ul inregistrat in anul 2010, sa fie recuperat pierderea din anul 2009" ... atunci, DA
121 = 1171.2009 (daca ai analitice)
[color=brown]Poate ca banii vorbesc, dar cu auzul nu stau prea bine, pentru ca niciodata nu vin cind ii chem.[/color]

oteleaalexa

#18 Mesaj de oteleaalexa »

acum am inteles.
multumesc!

cretuc183

#19 Mesaj de cretuc183 »

Apelez la iscusinta voastra, sa ma luminati...
Am sold creditor 121. Aceeasi suma imi iese si la bilant in CPP.
Am platit forfetar in trimestrele 1,2 si 3, iar cand fac D101 imi iese pierdere, ca si in registru de evidenta fiscala. Din D101 a anului precedent am de recuperat. E normal asa?

tomac

#20 Mesaj de tomac »

Aveți pierdere fiscală în D101. Da, este posibil să aveți profit contabil în 2010, dar în D101 să aveți pierdere fiscală.Situația apare atunci când mai rămâne de recuperat din pierderile fiscale anterioare anului 2009.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

cretuc183

#21 Mesaj de cretuc183 »

Multumesc de promptitudine. Cele doua declaratii adunate imi dau exact situatia din CPP si balanta. M-am incurcat deoarece in rimele trim am avut un pic de profit, dar am platit imp minim, si am ramas cu impresia ca am fost pe pierdere. Si cum trim 4 era clar pe pierdere, nu mi-am dat seama de unde venea profitul in an.

josand

#22 Mesaj de josand »

Buna ziua!
Am asa: in 2010 am profit 31000, in 2009 am fost micro (imp venit) si am avut pierdere 11000, cu un an inainte am avut iar pierdere 20000. Intrebarea mea este cum recuperez pierderea din anii precedenti? Aici ma refer la bilant, nu la d101.
Multumesc pentru rabdare,
Dana

vinczellero

#23 Mesaj de vinczellero »

nu mai poti recupera pierderea pe care ai avut-o in perioada in care ai fost microintreprindere , ci doar pierderea rezultata in perioada cat ai fost pe impozit pe profit !

gaalo

#24 Mesaj de gaalo »

josand scrie: Am asa: ...
pai daca:
- in 2008 ai pierdere 20000
- in 2009 ai pierdere 11000 (total 31000)
- in 2010 ai ..profit 31000
pana la urma ce sold ai in balanta ... sold credit 121 = 31000 si sold debit 1171 = 31000 (20000+11000) ?
ca io NU inteleg ...
[color=brown]Poate ca banii vorbesc, dar cu auzul nu stau prea bine, pentru ca niciodata nu vin cind ii chem.[/color]

gaalo

#25 Mesaj de gaalo »

vinczellero scrie:nu mai poti recupera pierderea pe care ai avut-o in perioada in care ai fost microintreprindere
de ce NU se poate?

stoicat

#26 Mesaj de stoicat »

Acoperirea pierderii contabile este reglementata de Ordinul 3055/2009 pct.247(5)si 249(1).
Parerea mea ,nu are importanta ca a fost cu impozit pe venit sau profit ,pierderea contabila se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat,din rezeve ,prime de capital si capital social potrivit hot.AGA.

vinczellero

#27 Mesaj de vinczellero »

Iata argumentele mele :
1.fiind platitor de impozit pe venit rezulata ca nu ai pierdere pentru ca plaatesti 3 % pe cifra de afaceri
2.fiind platitor de impozit pe venit nu ai declaratie de impozit pe profit 101 !
3.scrie clar in lege ca numai de la data la care ai revenit la sistemul de impozitare reglementat de prezentul titlu , adica impozit pe profit , mai poti recupera pierderea rezultata deci in perioada in care ai fost la impozit pe profit !!!

art. 26 Codul Fiscal spune :
(4) Contribuabilii care au fost plătitori de impozit pe venit şi care anterior au realizat pierdere fiscală intră sub incidenţa prevederilor alin. (1), respectiv alin. (5), de la data la care au revenit la sistemul de impozitare reglementat de prezentul titlu. Această pierdere se recuperează pe perioada cuprinsă între data înregistrării pierderii fiscale şi limita celor 5 ani, respectiv 7 ani, după caz.

1) Pierderea anuală, stabilită prin declaraţia de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obţinute în următorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora.

5) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), pierderea fiscală anuală realizată începând cu anul 2009, stabilită prin declaraţia de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obţinute în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora.

vinczellero

#28 Mesaj de vinczellero »

ord.3055/2009 prevede reglementarile contabile aplicabile , dar nu stabileste cat se recupereaza si in cat timp se recupereaza pierderea fiscala ci doar cum , ca si regula contabila ....in acest ordin nu o sa vezi niciodata cat e cota de impozit sau pe ce perioada se recupereaza pierderea ...nu reglementeaza fiscal !
Singurul act normativ care reglementeaza fiscal este Codul FISCAL ! ( LEGEA 571/2003).
Pierderea pe care ai avut-o in perioada cat ai fost micro ramanbe in contul 1171 fara sa o mai recuperezi ...daca inainte sa fi micro ai fost la impozit pe profit si ai avut pierdere si acum treci din nou la impozit pe profit ai voie sa recuperezi doar pierderea din perioada cat ai fost platitor de impozit pe profit ( 5 ani sau/si 7 ani incepand cu 2009 )....pierderea rezultatata fiind micro o ,,ignori''. Daca esti micro nu faci calcul venituri - cheltuieli si rezulta ca nu ai pierdere fiscala pentru ca daca ai avea pierdere nu ai plati impozit deloc ! asa ca platesti oricum 3 % calculat la vanzarile pe care le ai .
Ultima oară modificat Mar Apr 26, 2011 4:31 pm de către vinczellero, modificat de 2 ori în total.

gaalo

#29 Mesaj de gaalo »

vinczellero scrie: 1.fiind platitor de impozit pe venit rezulata ca nu ai pierdere pentru ca plaatesti 3 % pe cifra de afaceri.[/b]
cum sa NU, ... poti avea pierdere! ce legatura are 3% cu pierderea ?
vinczellero scrie: 2.fiind platitor de impozit pe venit nu ai declaratie de impozit pe profit 101 !.[/b]
CORECT!
vinczellero scrie: 3.scrie clar in lege ca numai de la data la care ai revenit la sistemul de impozitare reglementat de prezentul titlu , adica impozit pe profit , mai poti recupera pierderea rezultata deci in perioada in care ai fost la impozit pe profit !!!!.[/b]
CORECT! ... dar scrie de PIERDEREA FISCALA ... PIERDEREA CONTABILA de ce nu o poti recupera?

"josand" a vorbit de PIERDERE CONTABILA si nu de PIERDERE FISCALA ! NU?
"josand" scria: Aici ma refer la bilant, nu la d101 ... io asa deduc de aici ca vrea sa recupereze PIERDEREA CONTABILA

eugen01

#30 Mesaj de eugen01 »

josand>
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... +contabila (Tomac 08 Feb 2011)
V>
Sunt multe (mult prea multe!!) topicurile referitoare la recuperare pierderi.Altfel:
-Gaalo (si nu numai) a explicat diferenta dintre pierderea fiscala si cea contabila, cu exemplu numeric daca imi aduc eu bine aminte;
-Desi nu e cazul sa o mai spun si eu, in materie de explicatii "probleme" referitoare la impozit , ei bine, Stoicat chiar detine suprematia (daca imi este permis sa spun asa ceva).Din cate stiu eu, doar odata a dat un raspuns usor eronat dar si asta datorita faptului ca mai raspundea concomitent la vreo cateva topicuri !!!
LastEdit : aha !! am gasit !!:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... hilit=d101

Scrie răspuns