contabilitatea productiei

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
galeai

contabilitatea productiei

#1 Mesaj de galeai »

Va rog sa ma ajutati, am urmatoarea problema:

Am o firma noua cu ob de activ. panificatie:
-am primit Raportul zilnic (z-ul);
- niste facturi intrate( margarina, drojdie, etc.)
- facturi emise (covrigi, saleuri, etc.)
Inrebarea mea este cum evidentiez productia, de unde stiu spre exemplu cati covrigi se produc intr-o zi daca eu primesc doar raporul zilnic si cateva facturi intrate? :shock:

popm408

Re: contabilitatea productiei

#2 Mesaj de popm408 »

daca nu ramine cu stoc atunci poti face tu raport de productie cu produsele vindute pe facturile emise atentie sa nu aibe si vinzari detaliu si atunci trebuie sa-ti dea patronul sau cine se ocupa cu asta un raport zilnic de productie in care sunt si vinzarile pe facturi cit si vinzarile cu amanuntul si in fct de asta iti faci gestiunile de materii prime,de produse finite si iti introduci datele

eugen01

#3 Mesaj de eugen01 »

sau ca sa o spunem pe aia dreapta ar trebui sa existe o fisa tehnologica (reteta daca vreti) in care sa se specifice consumurile pentru o anumita cantitate produsa.Nu ar fi deloc deontologic sa calculam productia numai pe baza vanzarilor...cereti o lista a produselor fabricate cu consumurile aferente.Nu putem tine o evidenta contabila corecta (fidela, fair view etc..) cu informatii incomplete sau chiar denaturate....

galeai

#4 Mesaj de galeai »

da.. mi-au dat si retetare pentru fiecare produs...si marfa se vinde si cu factura si cu amanuntul (pe bon), dar tot nu am de unde sti cat se produce in acea zi, e odata marfa de pe facturile emise, si restul pe bon. Eu am doar un total valoric pe bon. In cazul acesta cum sa intocmesc eu raportul de productie ?? fictiv ??? :oops:

galeai

#5 Mesaj de galeai »

da.. mi-au dat si retetare pentru fiecare produs...si marfa se vinde si cu factura si cu amanuntul (pe bon), dar tot nu am de unde sti cat se produce in acea zi, e odata marfa de pe facturile emise, si restul pe bon. Eu am doar un total valoric pe bon. In cazul acesta cum sa intocmesc eu raportul de productie ?? fictiv ??? :oops:

galeai

#6 Mesaj de galeai »

popm408

#7 Mesaj de popm408 »

patronul trebuie sa stie cit produce pe zi si ce produse produce ( in functie de cite cuptoare scoate pe zi ) , el oricum isi face calcule cu privire la materiile prime consumate . Tu zici ca exista si vinzari cu amanuntul ei bine la raportul z scos seara nu se poate scoate si un raport amanuntit cu produsele vindute in ziua respectiva? iar totalul de la raportul amanuntit trebuie sa fie egal cu raportul z emis in ziua respectiva . Eu pot sa scot la raportul z si un raport amanuntit iar de acolo vad ce produse s-au vindut si sunt prinse in raportul z .Asta te-ar ajuta f mult .Este corect ce a zis colegul Eugen insa eu stiu ca la piine nu exista stoc de la o zi la alta si atunci se poate face raportul de productie zilnic in fct de vinzarile zilnice(pe bon fiscal si pe facturI)

galeai

#8 Mesaj de galeai »

Sunt produse de patiserie, la sf. zile nu exista stoc si trebiue sa intocmesc raportul zilnic de productie in functie de vanzarile zilnice... dar nu cred ca voi primi acel bon amanuntit cu denumire produse, decat cel valoric.
inca o intrebare:
trebuie sa am gestiuni distincte pentru ce se vinde pe bon, si ce se vinde cu factura?/ :oops: amandoua sunt cu amanuntul, nuo?

eugen01

#9 Mesaj de eugen01 »

Ca sa nu mai fac trimitere la ordinul referitor la spatiile de vanzare ( cu ridicata/cu amanuntul), avem CV pentru productie si GV pentru vanzare cu amanuntul.Practic, pentru cantitatile vandute pe factura nu e nevoie sa facem transfer in gestiunea de vanzare cu amanuntul.Probabil vanzarea se face cu preturi diferite si ne vom incurca in PV de schimbare de pret (presupunand ca nu se trece discountul pe BF).Vom face transfer numai pentru cantitatile vandute cu amanuntul.Despre operare raport Z gasim indrumari in Manualul Saga.Din moment ce trebuie sa deducem noi productia, pe baza vanzarilor, vom avea grija sa deschidem folder cu cite un excel pentru fiecare luna unde vom trece cantitatile (den. produs, etc...) zilnice vandute.

galeai

#10 Mesaj de galeai »

situatia e in felul urmator:

firma realizaza produse de panificatie pe care le vinde in magazinul propriu pe baza de bon, si mai vinde si pe facturi incasate cu chitanta sau VIR.

1. referitor la gestiuni, eu am creat 3 gestiuni:
Depozit: cant-valoric
Marfa amanunt: cant- valoric
Marfa virament: cant- valoric, e ok?
De ce cant- :?: valoric si nu global-val?
2. Am citit pe forum ca prima data se introduc comenzile, dar eu nu am comenzi e ok daca introduc direct in Operatii - Productie? Trebuie sa fac bon de consum pentru mat prime consumate in productie sau se inreg automat cand validez productia?
3. Cand transfer produsul finit din depozit in marfa amanunt si marfa virament acesta trebui sa devina marfa, nu?
adica 371=345 ( NC se genereza cand operez transferul?)
multumesc

eugen01

#11 Mesaj de eugen01 »

http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?f=8&t=13633

Cele din link-ul de mai sus sunt o sinteza mai mult sau mai putin completa, a multor subiecte, despre inregistrarea productiei si a modului de lucru in Saga.

1.E recomandat CV pentru materii prime, din mai multe motive, gasim argumente in definitia mp sau marfuri in anexa la omfp 3055 Sectiunea 8.3.2. sau sectiunea D din omfp 3512.Pe scurt CV inseamna ca tinem evidenta la cost de achizitie (sau productie) GV inseamna ca tinem la pret de vanzare.Putem tine si CV la pret de vanzare.Avantajul CV este ca evidenta tinandu-se si pe numar buc putem sti intotdeauna(apropape!) stocul cantitativ, spre deosebire de GV unde, se presupune ca exista un rulaj mare si atunci nu mai e practicc sa tinem CV, unde singura modalitate de a afla stocul cantitativ (nr.buc) este inventarul.Sa spunem, de dragul adevarului ca si in CV putem avea diferenta intre stocul valoric (ce avem noi inregistrat in program) si stocul de pe teren..faptic.Dar in fine..e o alta discutie..depinde de factorul uman, de fluxul hartzoagelor etc...
2.Trebuie sa facem distinctie intre termenul "comanda" ce are sensul de comanda a unui client (order) si "comanda " cu sensul de dare in productie ..in lucru.Poate sunt eu mai tipicar, maniac cu analitice, dar..ecranul Comenzi ma ajuta foarte mult.In cazul dvs (brutarie) se poate deschide o comanda (pe numele unui client in cazul in care suntem siguri ca se onoreaza toate comenzile;definim un client 4111.99999 - Productie interna pentru a face distinctie intre comenzile diversilor clienti ce achizitioneaza cu ridicata si avem contracte, unde e posibil ca intr-o zi clientul respectiv sa comande 1000 de buc iar noi din diverse motive sa livram numai 800) unde putem introduce toata productia zilnica, urmand sa "predam" in ecranul de Productie.Daca avem definite retete, sau daca am inregistrat consumurile in ecranul Comenzi, in ecranul Productie vom fi intrebati daca dorim descarcarea mp (daca click-aim Yes, nu vom mai face si BC, in ecranul aferent pentru ca se va dupla consumul).Daca nu lucram cu ecranul Comenzi ci alegem sa lucram doar cu ecranul Productie, vom fi nevoiti sa facem noi insine BC.
3.Cred ca nu s-a acordat atentie modului de lucru cu GV.In sensul ca orice intrare/iesire in GV se face selectand Tip nedefinit, iar gestiunea se identifica prin selectarea analiticului aferent (de ex 371.01 sau 707.01 dupa caz).Din moment ce avem Saga integrat (conta +Stocuri) exploatam facilitatea ecranului Transferuri.
Doar daca si la vanzare alegem sa tinem CV (la pret de vanzare!!) atunci va trebui sa definim articole cu tip marfuri, si atunci la Transfer vom selecta gesstiunea Depozit articolul produs finit (denumirea) iar la gestiunea de primire vom selecta Magazin (CV,pret vanzare) denumire tip articol marfuri.
Nu inteleg rostul gestiunii marfa virament.

galeai

#12 Mesaj de galeai »

1. deci e ok CV fiind productie si pt ca ma intereseaza situatia detaliata.
2. Atunci pot introduce in Comenzi (4111.9999) ca sa imi genereze si BC pt a nu il inreg manual(ca si BC)
3. Trebuie sa introduc de ex art. Covrigi de 2 ori odata in gestiunea depozit ca produs finit si o data in marfa amanunt ca marfa ca sa pot face transferul.
:?: :?: :?: In momentul transferului din depozit in magazin produsul finit devine marfa??? sau tot ca produs finit il vand si din magazin???? :( :?: :?:
Rostul gestiuni mf virament am gandit eu ca ar fi bine sa tin evidenta separata pt ce vand cu factura.
Ce vand cu factura e tot comert cu amanuntul sau cu ridicata? :?: :?:

multumesc mult

eugen01

#13 Mesaj de eugen01 »

1.Da e OK . (recunosc ca personal, sunt fan Cantitativ Valoric)
2.Da.
3.Nu, nu este nevoie daca tinem la magazin gestiunea Global Valoric.In momentul in care facem transferul Saga face automat NC.Cat despre evidenta pentru vanzarile pe factura...parerea mea este ca din moment ce vand pe factura numai persoanelor juridice, vom avea situatia in Situatii Clienti.Pe factura vom vinde numai din gestiunea de produse finite (depozit) chiar daca fizic actiunea se desfasoara la Magazin si nu la poarta fabricii.Pentru vanzarile cu amanuntul ne definim un client 4111.Vanzari Populatie unde inregistram vanzarile cu amanuntul si il vom achita cu Z (bonurile fiscale emise).Trebuie doar sa "descalcim" ce se intampla practic...adica din pf trimise la Magazin o parte se vand pe factura.Noi vom face transfer numai pentru aceea cantitate vanduta cu amanuntul.

galeai

#14 Mesaj de galeai »

1., 2. multumiri chiar imi sunteti de ajutor :oops: :oops:
3. DAR eu am gestiune: marfa amanunt ( adica magazin) CV, NU GV, am inteles in cazul GV nu introduc de 2 ori dar in cazul CV de 2 ori asa cum am zis mai sus???
Ce vand pe factura vand ca si prod finit ( 4111=701)?? nu ca marfa(4111=707) :?: :?: :?: :?:
Va rog sa specificati daca se poate dar din mag il vand ca marfa su ca prod finit???? NC???
Multumesc!! :?

eugen01

#15 Mesaj de eugen01 »

Daca dorim sa tinem evidenta cantitativ valoric si la vanzarea cu amanuntul, da trebuie sa ne definim articole cu aceiasi denumire (sau similara;adica..mai adaugam un punct sau un underscore, ghilimele etc... in denumire pentru a putea face distinctie...sa nu ne incurcam) dar selectam tip articol marfuri.Pentru vanzare vom selecta Gestiunea Magazin, tip articol marfuri.Evident inainte de aceasta vom face transferul de la Gestiunea Depozit la gestiunea Magazin Folosind ecranul Transferuri.Ce vindem pe factura vindem ca si produs finit, ce vindem cu amanuntul il transferam ca si marfa si il vindem ca si marfa.
CV pentru vanzarea cu amanuntul e un hibrid (daca pot sa spun asa) intre GV si GV.Vom avea grija sa bifam "La pret de vanzare" in ecranul gestiuni pentru Magazin, iar pentru ca suntem obligati de legislatie pentru vanzarea cu amanuntul sa editam Raport de Gestiune, in ecranul de situatii listari>Situatii stocuri, pentru gestiunea CV folosita la vanzarea cu amanuntul vom bifa "La pret de vanzare" (dreapta sus) si "Tipareste sume finale" (stanga jos).
Avantajul CV este ca pot sa vand la ce pret vreau eu indiferent de costul de achizitie/productie, in schimb la GV, din moment ce normele ma obliga sa tin la Pret de vanzare, daca ma hotarasc sa vand cu alt pret, atunci trebuie sa fac Proces Verbal de schimbare de pret.Deci si pentru CV la pret de vanzare daca se schimba pretul...trebuie sa facem PV pentru articolul respectiv...Atentie ..PV schimba pretul pentru tot stocul respectiv..
Avand Saga integrat (conta+stocuri) si folosind ecranul Transferuri...nu prea suntem stresati de NC...il putem verifica..dar....Saga e ok...

Scrie răspuns