- codul muncii nu explică care e data încetării contractului, de fapt folosește sintagmele "la data" și "de la data". vedeți art.55, 56
- s-a considerat că "la data" este data la care se termină activitatea, iar "de la data" este ziua următoare a situației ce duce la încetarea contractului. Spre exemplu:
la data decesului, ziua încetării e data la care încetează contractul, iar
de la data la care nulitatea a fost constatată prin acordul părţilor sau prin hotărâre judecătorească definitivă e ziua următoare celei în care s-a dat hotărârea judecătorească.
- în aceste condiții, încheierea contractului de muncă, pe art.55 lit.5 are loc "la data" nu "de la data", în cazul încetării "de drept" se folosește atât "la data" cât și "de la data", depinzând de situație: vedeți exemplele anterioare.
- în niciunul din celelalte cazuri, nu se spune când are loc încetarea.
Din păcate însă, specificațiile tehnice spun că: data încetare contract este "data de la care Salariatul îşi încetează activitatea pentru şi sub autoritatea unui angajator conform înscrisului din decizia de încetare", adică ziua următoare ultimei zi de muncă. De ce spun din păcate? Pentru că explicația de acolo contravine codului muncii, cel puțin pentru acele situații în care încetarea contractului de muncă are loc "la data". Spre exemplu, nu poți spune că în cazul decesului salariatului, încetarea are loc "de la data" când în codul muncii se spune că are loc "la data". Mai mult chiar aplicația revisal nu permite în cazul contractelor de muncă pe perioadă determinată să aibe data încetării ulterioară ultimei zi din contract, ci va trebui ca data încetării să fie maxim data de sfârșit a contractului - adică o încetare "la data".
Punctele de vedere ale ITM-ului pot să difere, dar codul muncii e unul singur, iar niște specificații tehnice nu îl pot modifica. Cel mai corect este ca ministerul muncii să clarifice această problemă a ultimei zi de muncă vs. data încetării printr-un punct de vedere clar, explicit. Până atunci însă, așa cum spunea Marian, eu și alți colegi de forum ne puteam da cu părerea sau să apreciem că e corect într-un fel sau altul.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.