ultima zi lucrata

Ce crezi ca ar trebui introdus sau modificat la programe?
Mesaj
Autor
solovastru
Mesaje: 132
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Targu Mures

Re: ultima zi lucrata

#46 Mesaj de solovastru »

herganiec scrie: in interpretarea art 55 le desfac cu 14.10 la amandoua, trec ultima zi de lucru 14.10 dar la cea care nu a lucrat ii pun 1 zi nemotivata pt ca nu a lucrat ziua de 14.10 .
Nu m-i se pare corect sa o treci in ore nemotivate. E chiar posibil sa fie angajata din aceeasi zi in alta parte full time, si tu o ai angajata pentru aceasi zi ? Si chiar si asa nu cred ca-i convine sa fie pontata in ore nemotivate mai ales ca si-a dat demisia inainte de program (sa spunem orele 7 dimineata)

Ceea ce incerc eu este nu sa contest anumite interpretari ale programului Saga (il folosesc de extrem de mult timp si stiu ca merita nota 11+), ci incerc sa fac cumva sa inlocuiesc acel buton cu ultima zi de lucru cu un altul in care sa fie mentionat "Data din care nu mai platesc acea persoana" si atunci banuiesc ca lucrurile ar fi mai simple.

Astept pareri si contra-argumente.
Mersi

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25898
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: ultima zi lucrata

#47 Mesaj de tomac »

solovastru scrie:ci incerc sa fac cumva sa inlocuiesc acel buton cu ultima zi de lucru cu un altul in care sa fie mentionat "Data din care nu mai platesc acea persoana" si atunci banuiesc ca lucrurile ar fi mai simple
Crede-mă: nu ai nicio șansă cu astfel de argumente.
solovastru scrie:Legat de incetari
Data incetare contract - Data de la care Salariatul isi inceteaza activitatea pentru si sub .....
Legat de suspendari
Data sfarsit suspendare - Data pana la care salariatului salariatului i-a fost suspendat contractul ..... (deci e corect ca acolo sa fie trecuta ultima zi in care exista inca suspendarea)(mai exact pentru cresterea copilului pana la 2 ani - ziua exacta cand copilul implineste 2 ani)
Legat de perioade determinate
Data sfarsit activitate - Data de sfarsit a perioadei de derulare a contractului ....
Da, e corect ce ai citat ca fiind scris în acele specificații.Eu am spus că există, în unele situații, o discrepanță între ce spune legea și ce scrie, sau ceea ce se poate înțelege de acolo. Și, aici cred că suntem de acord, codul muncii e de căpătâi, nu?
A, știi că și la contractele pe perioadă determinată, la încetarea lor se va face raportarea în revisal și se va completa obligatoriu și data încetării.Și știi că data încetării nu poate fi ulterioară celei de sfârșit?
solovastru scrie:Deci dupa cum am spus unde este vorba de perioade exacte (determinate, suspendate, etc) este vorba de ultima zi a acestora, nu si in cazul incetarilor unde face referire la data urmatoarei zile.
E interesant cum tragi concluzia asta. Că din ceea ce ai scris anterior și din ceea ce prevede codul muncii, nu se poate trage o astfel de concluzie. Defel. Mai ales că și la perioadă determinată, la încetare, se completează data încetării. Și, în specificații, definiția datei încetării e una singură: data de la care încetează. Dar, ce contează că citim același text în mod diferit, nu? Că doar altfel nu putem explica de ce, chiar dacă în codul muncii se spune clar când încetează contractul, într-un caz e o dată și în alt caz e o altă dată. Adică am pe unul ce are contract pe perioadă determinată pe intervalul 01/08/2011-31/10/2011 și la ăla data încetării e data de 31/10/2011, dar dacă am pe unul ce i se desface contractul de muncă cu art.55 lit. la data de 31/10/2011, data încetării nu e 31/10 ci e 01/11. Asta în ciuda faptului că în codul muncii se spune că în aceste situații contractul de muncă încetează, la data ... stabilită de părți (55 b) sau la data de sfârșit a contractului? Și argumentez că pentru cazul cu 55 b zice în specificații ceva, dar acel ceva se înțelege altcumva la contractele pe perioadă determinată? Mda, ce să zic, chiar așa...
solovastru scrie:Corect spune ca, contractul inceteaza la data convenita de acestia insa opereaza cu urmatoarea zi. Altfel eu patesc ca daca imi dau demisia azi dupa programul de lucru, patronul sa considere ca nu am lucrat deloc ?, mai ales ca, conform celor de mai sus incetarea se refera la orele 00.
Asta e cea mai tare. Adică legea spune că încetează contractul la data convenită, dar încetarea operează cu a doua zi și dacă e așa eu trebuie să trec în revisal a doua zi. Aha, și dacă e pe perioadă determinată încetează la data stabilită ca dată de sfârșit, nu? Acolo nu mai operează de a doua zi? Tare de tot. Asta îmi place mie: când citim ceva în funcție de cum ne convine. Ne convine că putem argumenta, e ok. A, că peste 5 minute nu putem continua argumentația decât dacă ignorăm ce am citit anterior și interpretăm altcumva, nu contează: ne facem că plouă, sau zicem că e altceva și continuăm.
solovastru scrie:<Stare curenta i:type= Contract stare incetare>
.....
<Data incetare> 2011-08-01 T00:00:00 </Data incetare>
Eu aici ma refer cand spun ca incetarea a operat in data x de la orele 0 (data x care este ultima zi lucrata + 1)
Da, iarăși o argumentație beton: nu contează că definițiile citate anterior și codul muncii fac referire la dată calendaristică și nu la un moment exact stabilit în timp de la acea dată. Noi avem un exemplu în care un câmp, cel al datei încetării e un câmp de tip date/time. Câmpurile ce sunt de un astfel de tip conțin data și ora. Dar dacă nu completezi ora, se setează automat 00:00:00.
Deci, fără să înțelegem ce sunt acele câmpuri (taguri xml), cum sunt descrise în schemele XSD asociate, le transformăm în norme și dintr-o dată, chiar dacă peste tot se vorbește de dată calendaristică, introducem în ecuație și ora.
solovastru scrie:Am 2 angajate care pleaca azi din unitate cu exprimarea "solicitam incetarea contractului de munca cf art. 55 lit. b incepand cu data de 14.10.2011" . Una dintre ele (A) a lucrat 8 ore azi cealalta (B) nu (a venit , a scris cererea si a plecat). In interpretarea art. 55 rezulta ca ambele trebuiesc incetate cu 14.10.2011, insa trebuie mers mai departe si vazut ceea ce s-a intamplat in realitate (care a lucrat si care nu). Daca vreau sa fac Revisalul la orele 16 cum trec in casuta "Ultima zi de lucru" in aceste cazuri ?
Să răspund că formularea "începând cu data de 14/10" nu e tocmai ok? Adică pe art.55 lit.b desfacerea se face la data convenită de părți, nu la data trecută în cerere. Că o astfel de formulare e mult mai aproape de un alt tip de încetare a contractului de muncă, de fapt seamănă cu o demisie unde e desfacere cu preaviz?
Dar să trecem peste asta. E desfacere la data de 14/10 și una a lucrat în 14 una nu. Pe cea care nu a muncit o pui absentă.
Nu contează că s-a angajat în altă parte. Codul muncii nu interzice asta.Chiar full time.
solovastru scrie:Nu m-i se pare corect sa o treci in ore nemotivate. E chiar posibil sa fie angajata din aceeasi zi in alta parte full time, si tu o ai angajata pentru aceasi zi ? Si chiar si asa nu cred ca-i convine sa fie pontata in ore nemotivate mai ales ca si-a dat demisia inainte de program (sa spunem orele 7 dimineata)
Nu ți se pare corect? Dar legal? Dacă nu crezi că e legal, dă un articol de lege.
E angajată în altă parte full-time? Ce dacă? Are vreo relevanță? E interzis?
Așa cum am mai spus: demisia e cu preaviz. Dacă vine și își dă demisia, trebuie să fie informată că are dreptul la x zile de preaviz. Și încetarea contractului de muncă intervine la data expirării preavizului. Iar dacă nu vine la muncă în perioada de preaviz, perioada de preaviz se mărește corespunzător.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

solovastru
Mesaje: 132
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Targu Mures

Re: ultima zi lucrata

#48 Mesaj de solovastru »

tomac scrie: Pe cea care nu a muncit o pui absentă.
Corect ceea ce zici cu referire la determinate, suspendate, eu oricum incetarea o fac de a 2-a zi (ma refeream ca doar in program revisal trec acolo ultima zi in care ar trebui sa fie la lucru, deci trec perioada, incetarea oricum o fac ca si in cazul incetarilor, adica incepand cu a 2-a zi.)

Stiu ca din texte rezulta ca o demisie, atunci sa o fac altcumva:"Solicitam incheierea de comun acord a contractului la data de 17.10.2011" (pana la urma toate cererile suna a demisie, pana in momentul in care patronul isi da acordul - acord, demisie cu preaviz, demisie fara preaviz).
Si astfel de ce sa o pun absenta (pe ce baza legala) ? ca nu s-a prezentat la servici ? Pai de ce daca si-a dat demisia inainte sa fie nevoita sa intre la servici ?

Scrie răspuns