ordonanta 13

patrum601

#16 Mesaj de patrum601 »

Pentru a beneficia de facilitatile prezentate prin OG 13 trebuie sa incheiati o conventie cu cei de la Somaj sau pur si simplu aplici reducerile la CAS, somaj...?

ilesm680

ordonanta 13

#17 Mesaj de ilesm680 »

D-l Septimiu intreaba de ce calculez contributiile la somaj si sanatate la 600?
Pentru ca in ord.13 asa scrie sau cel putin asa am inteles eu, astfel:
"Art. 5
(1) Perioada prevazuta la art. 1 alin. (1) constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei angajatorului.
(2) Pentru stabilirea si calculul indemnizatiei de somaj[/color] prevazute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe Tara garantat in plata in vigoare in perioada prevazuta la art. 1 alin. (1) pentru care angajatorii au beneficiat de scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale. In situatia in care stagiul de cotizare realizat potrivit alin. (1) este corespunzator unei fractiuni de luna, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare in perioada respectiva, corespunzator fractiunii de luna.
(3) Prin derogare de la dispozitiile art. 34 alin. (1^1) lit. a) si ale art. 35 alin. (1) din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, perioada prevazuta la alin. (1), in care salariatii realizeaza stagiu de cotizare fara plata contributiei angajatorului, se ia in calcul la stabilirea perioadei de 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii pentru acordarea indemnizatiei de somaj, prevazuta la art. 34 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si la realizarea stagiului minim de cotizare in sistemul asigurarilor pentru somaj.
(4) Pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza venitul brut realizat lunar la care asiguratul datoreaza contributia individuala de asigurari sociale.
(5) Pentru stabilirea si calculul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile ulterioare, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in perioada prevazuta la art. 1 alin. (1). In situatia in care stagiul de cotizare realizat potrivit alin. (1) este corespunzator unei fractiuni de luna, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare in perioada respectiva, corespunzator fractiunii de luna. "
Va rog sa va dati cu parerea!

ilesm680

ordonanta 13

#18 Mesaj de ilesm680 »

Nimeni nu ma poate ajuta? Va rog...

tomac

#19 Mesaj de tomac »

In articolul citat de dvs.se discuta despre indemnizatia de somaj nu despre contributia angajatorului.
Acel articol arata ca in perioada scutita este perioada, pentru determinarea indemnizatiei de somaj, fara plata contributiei angajatorului, si se ia in considerare o suma egala cu minimul garantat in plata de catre cei de la somaj, ca baza pentru stabilirea ajutorului de somaj .
Ultima oară modificat Mar Mai 11, 2010 5:06 pm de către tomac, modificat 1 dată în total.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

ilesm680

ORDONANTA 13

#20 Mesaj de ilesm680 »

Multumesc -tomac-, acum am inteles, dar in continuare am probleme cu declaratia la CAS (la declaratiile de somaj si sanatate nici n-am ajuns), adica imi da eroare la total venit pt.salariatul cu ord.13, daca corectez eroarea, imi da eroare la contributia salariatului, care va fi 0, dar in statul de plata s-a retinut 10.5%. Oare cei de la Casa de Pensii preiau declaratia si cu erori?... daca da, care dintre cele doua erori este buna?...
Intreb asta pentru ca eu trebuie sa ma deplasez in alta localitate pentru a depune declaratia.
Multumesc pentru eventualul ajutor.

tomac

#21 Mesaj de tomac »

Cei de la CNPAS si de la ANOFM nu si-au modificat programele pentru aplicarea OUG 13/2010.
Asa cum sunt acum, se vor genera erori la preluare. Cel mai bine ar fi sa intrebati la ei despre cum se declara aceste cazuri.Eu cred ca vor aparea cu modificare de program.Si posibil in ultimele zile :)

ilesm680

ordonanta 13

#22 Mesaj de ilesm680 »

Multumesc din nou, cred ca asa se va intampla cum spuneti Dvs. N-avem ce face, asteptam.

tomac

#23 Mesaj de tomac »

Revin cu aceasta ordonanta.
Am avut ocazia sa citesc azi un mesaj al CNPAS in care se spune:
OUG 13/2010, nu implica modificarea programelor de generare sau verificare a anexelor 1.1 si 1.2

In acest context cit si datorita faptului ca nici cei de la somaj nu si-au actualizat aplicatia, am mai citit odata aceasta ordonanta.
Si am constatat ca "angajatorii beneficiază, pe o perioadă de 6 luni de la data încadrării, de scutire de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru aceste persoane"
Contributii sociale insemnind: CAS angajator, Fd.accidente de munca si boli profesionale, Fd.Somaj datorat de angajato, Fond garantare creante salariale, CASS angajator si CCI.
De ce am spus astea? Pentru ca e posibil ca cei de la CAS sau Somaj sa interpreteze asa: scutirea este pentru plata obligatiilor. Nu se spune, in mod explicit in OUG 13/2010, ca acestea nu se calculeaza sau ca nu se evidentiaza ca sume datorate, ci doar ca se scutesc angajatorii de plata lor.

Ei bine, daca in SAGA se seteaza la CAS unitate sa nu se calculeze adica se alege "Fara 0%", la generarea si verificarea fisierelor se vor genera erori, pentru ca asa functioneaza programul celor de la CAS.
La somaj e de asemenea posibil sa se genereze erori. Spun, e posibil, pentru ca nu am verificat (nu am avut chef sa-mi instalez softul lor numai pentru asta :) )

In acest context, mai exista o solutie, de fapt, doua solutii:

1. modificarea SAGA in asa fel la cei ce s-a setat "Fara 0%" in salariati, programul sa le genereze contributia, exclusiv in anexele de la CAS, ca si cum li s-ar calcula aceasta contributie.

2.Sa se lase setat normal la acel salariat (salariati) pentru care se beneficiaza de prevederile OUG 13/2010, in program, ca la un salariat pentru care angajatorul nu este scutit de plata acestor contributii, in asa fel incit SAGA sa calculeze si sa si inregistreze sumele datorate.
Doar ca, dupa validare, sa se inregistreze in articole contabile, manual, cam asa:
4311=7417....... cu CAS angajator, scutit la plata
4311=7417....... cu fd.accidente munca angajator, scutit la plata
4371=7417....... cu fd.somaj angajator, scutit la plata
4371=7417....... cu fd.garantare creante salariale angajator, scutit la plata
4313=7417....... cu CASS angajator, scutit la plata
4313=7417....... cu CCI datorat de angajator, scutit la plata

Mentiune: Conturile din partea de debit a inregistrarii se inlocuiesc cu cele utilizate de fiecare in parte fie cu alt cont sintetic fie cu contul analitic in care se inregistreaza obligatia de plata.

In cazul variantei 2, la generarea D102 va trebui ca fiecare sa-si dimunueze suma de pe coloana datorat cu suma inregistrata prin articol contabil 4xx=741x

Probabil ca se va introduce in SAGA si modificarea aratata de mine la pct.1.Adica daca s-a setat sa nu calculeze CAS, sa-l puna totusi in declaratii, dar numai in anexele de la CAS, pentru a se evita problemele de preluare a acestora.

septimiuv

#24 Mesaj de septimiuv »

nu prea merge puntul 2 pentru ca in declaratia 102 la sanatate angajator si fondul de garantare a creantelor salariale nu poti pune sume la deductibil, cel putin in pdf. :roll:

tomac

#25 Mesaj de tomac »

:) Pai nici nu am zis să se treacă pe deductibil, ci să diminueze suma de pe coloana 1, de pe "Datorat".

septimiuv

#26 Mesaj de septimiuv »

adica sa nu declare :lol:

chivuc

#27 Mesaj de chivuc »

Am si eu un angajat, fost somer, cu conventie ... peste 45 ani. Nu stiu cum sa fac in D 102 cu suma scutita de la plata. (contributia soc. pt acel angajat). Va rog, astept un raspuns!!!

chivuc

#28 Mesaj de chivuc »

Ar vi bine sa creez analitice la conturile unde se beneficiaza de scutiri?

meira

Re: ordonanta 13

#29 Mesaj de meira »

Salutare, readuc in atentia voastra acest subiect in speranta ca poate mai aveti informatii concrete referitoare la declararea contributiilor in cazul angajarii unui somer.

horvaya687

Re: ordonanta 13

#30 Mesaj de horvaya687 »

dar in cazul in care ai fractiune de luna?

Scrie răspuns