plata pensie privata de catre angajator

Ce crezi ca ar trebui introdus sau modificat la programe?
tomac

Re: plata pensie privata de catre angajator

#16 Mesaj de tomac »

Se trece la alte venituri, pentru că este considerat avantaj în natură, incluzându-se în brut, dar și la rețineri.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

hegedusa

#17 Mesaj de hegedusa »

Continuare la tema de sus, am o intrebare mai dificila (pentru mine).
O microintreprindere(cu impozit 3 %/venit), cu 4 angajati, doreste sa achite pentru un angajat o pensie privata tip Pilonul III cf. noi Legi (nu a putut sa-mi spuna care Lege? nu am stiinta de asa ceva), se deduc anumite cheltuieli(tip CAS,sanatate,..), proportional. Eu nu inteleg deductibilitatea in aceste conditii? si ce si cat se deduce?
Multumesc pentru rabdare si sprijin.

tomac

#18 Mesaj de tomac »

Nu există o lege nouă. Legea e 204/2006 și nu prevede așa ceva. Și nici codul fiscal.

hegedusa

#19 Mesaj de hegedusa »

va multumesc din tot sufletul. am avut o discutie aprinsa cu un "patron" despre acest subiect, si am incercat sa il fac sa inteleaga ca din punct de vedere fiscal nu exista alta lege peste Codul Fiscal, (care nu are astfel de prevederi, in afara de pragul de 400 E ch. dedusctibile).

hegedusa

#20 Mesaj de hegedusa »

am primit urmatoarea explicatie de la agentul de asigurari, (redata mai jos)
• Contribuţia proprie a angajatului la Pilonul III

În conformitate cu prevederile art. 57, alin. (2) al Titlului III “Impozitul pe venit”, Cap. III “Venituri din salarii”, din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, contribuţia proprie a angajatului la Pilonul III este considerată deductibilă la calculul impozitului pe venitul din salarii, în limita echivalentului în lei a 400 euro.

“Determinarea impozitului pe venitul din salarii
ART. 57
(1) Beneficiarii de venituri din salarii datorează un impozit lunar, final, care se calculează şi se reţine la sursă de către plătitorii de venituri.
(2) Impozitul lunar prevăzut la alin. (1) se determină astfel:
a) la locul unde se află funcţia de bază, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă între venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni, şi următoarele:
- deducerea personală acordată pentru luna respectivă;
- cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă;
- contribuţiile la fondurile de pensii facultative, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei a 400 euro;”

Acest articol din Codul fiscal indică şi modul de calcul al impozitului pe venitul din salarii, după formula:

Venit net = Venit salarial brut – Contribuţii obligatorii lunare (CAS; CASS/Sănătate; Şomaj)
Venit baza de calcul = Venit net – Deducere personală – Cotizaţii sindicale – Contribuţia angajatului la Pilonul III
Impozitul lunar pe venitul din salarii = Venitul bază de calcul * 16%

Mai mult, pct. 111, 115, 116 ale Titlului III “Impozitul pe venit” din H.G. nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal detaliază această formulă de calcul, precizând totodată şi modalitatea în care angajatorul verifică încadrarea în plafonul anual de 400 euro:

“111. Pentru calculul impozitului lunar aferent venitului realizat, cota de impozit de 16% se aplică asupra bazei de calcul determinate astfel:
a) pentru veniturile obţinute la locul unde se află funcţia de bază, ca diferenţă între venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni, şi următoarele:
- deducerea personală acordată pentru luna respectivă;
- cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă;
- contribuţiile la fondurile de pensii facultative, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei a 400 euro.
Transformarea contribuţiilor reţinute pentru fondurile de pensii facultative din lei în euro, pentru verificarea încadrării în plafonul anual, se face la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României în vigoare în ultima zi a lunii pentru care se plătesc drepturile salariale.
Plătitorul de venituri din salarii cumulează sumele în euro reprezentând contribuţiile reţinute pentru fondurile de pensii facultative şi verifică încadrarea în plafonul deductibil prevăzut de lege;

115. Contribuţiile obligatorii luate în calcul la determinarea impozitului lunar potrivit pct. 111 pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii sunt cele datorate potrivit reglementărilor în domeniu, cum ar fi:
- contribuţia individuală de asigurări sociale;
- contribuţia individuală pentru asigurările sociale de sănătate;
- contribuţia individuală la bugetul asigurărilor pentru şomaj;
- alte contribuţii individuale obligatorii stabilite prin lege.
116. Se admit la deducere contribuţiile la fondurile de pensii facultative, astfel încât suma acestora să nu depăşească echivalentul în lei a 400 euro pentru fiecare participant la nivelul anului.”

În concluzie, legislaţia fiscală precizează foarte clar că deducerea celor 400 euro reprezentând contribuţia angajatului la Pilonul III se aplică la calculul impozitului pe venitul din salarii, după reţinerea din venitul brut a contribuţiilor sociale obligatorii.

În cazul în care angajatul doreşte să contribuie cu o sumă mai mare decât această limită anuală de 400 euro (bineînţeles, până la procentul maxim de 15% din venitul salarial brut, stabilit prin art. 76 din Legea 204/2006 privind pensiile facultative), diferenţa în plus nu este admisă la deducerea din impozitul pe venit.

• Contribuţia angajatorului la Pilonul III

A) Impactul asupra impozitului pe profit – angajator

Conform prevederilor art. 21, alin. (3), litera j) al Titlului II “Impozitul pe profit”, din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, contribuţiile efectuate de angajator în numele angajatului la Pilonul III sunt admise ca şi cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, în limita unei sume de 400 euro/an fiscal, pentru fiecare angajat:

“Cheltuieli
ART. 21
3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:

j) cheltuielile efectuate, în numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 400 euro într-un an fiscal pentru fiecare participant;”

Apoi, în Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, la pct. 35^1 al Titlului II, este precizat şi modul de determinare al echivalentului în euro:

“35^1. Intră sub incidenţa prevederilor art. 21 alin. (3) lit. j) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cheltuielile înregistrate de angajator în numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, efectuate potrivit Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 400 de euro într-un an fiscal, pentru fiecare participant. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului în euro este cursul de schimb LEU/EUR comunicat de Banca Naţională a României la data înregistrării cheltuielilor.”

Întrucât aceste prevederi se află stipulate în cadrul Titlului II “Impozitul pe profit” din Codul fiscal, este important de reţinut faptul că acestea vor avea impact doar asupra angajatorilor persoane juridice care sunt plătitoare de impozit pe profit. Astfel, ca excepţii putem avea angajatori care decid să contribuie în numele angajaţilor la fonduri de pensii facultative şi asupra cărora nu au influenţă prevederile de mai sus:
- persoane juridice plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor (datorează cu titlu de impozit un anumit procent din cifra de afaceri – 3%);
- instituţii publice;
- organizaţii nonprofit, organizaţii sindicale şi/sau patronale.

B) Impactul asupra impozitului pe venit – angajat

În ceea ce priveşte modul de impunere la angajat al contribuţiilor la Pilonul III, acordate de angajator, acestea nu sunt considerate avantaje de natură salarială, astfel încât nu sunt impozitate la angajat, în limita sumei de 400 euro/an, conform prevederilor de la pct. 77 al Titlului III “Impozitul pe venit” din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal:

“77. Nu sunt considerate avantaje:
...
• contribuţiile la un fond de pensii facultative suportate de angajator pentru angajaţii proprii, în limita a 400 euro anual pe participant.”

În concluzie, în legislaţia fiscală sunt corelate prevederile legate de deductibilitatea contribuţiei angajatorului la Pilonul III, în limita a 400 de euro/an/participant, atât prin prisma Titlului II “Impozit pe profit” din Codul fiscal (cheltuială deductibilă pentru angajator), cât şi prin prisma Titlului III “Impozit pe venit” (nu este avantaj de natură salarială pentru angajat).

C) Impactul asupra contribuţilori sociale obligatorii – angajat/angajator

Odată cu apariţia OUG nr. 125/2011, publicată în Monitorul Oficial 938/30.12.2011, prin care se aduc modificări şi completări asupra Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, se clarifică şi aspectele legate de reţinerea şi plata contribuţiilor sociale obligatorii asupra sumelor reprezentând contribuţia angajatorului la Pilonul III.

Astfel, potrivit art. 296^15, lit. p), pct. 5 din Codul fiscal, începând cu data de 1 ianuarie 2012, avantajele de natură salarială reprezentând contribuţiile angajatorului la fondurile de pensii facultative, acordate propriilor angajaţi în limita de deductibilitate stabilită de lege, respectiv echivalentul în lei a 400 euro/an/participant, NU SE VOR INCLUDE în baza de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii, prevăzute de lege.

Excepţii generale
ART. 296^15
Nu se cuprind în baza lunară a contribuţiilor sociale obligatorii, prevăzută la art. 296^4, următoarele:
...
p) avantajele primite în legătură cu o activitate dependentă:
1. utilizarea oricărui unui vehicul din patrimoniul afacerii, în vederea deplasării de la domiciliu la locul de muncă şi invers;
2. cazarea în unităţi proprii;
3. hrana acordată potrivit legii;
4. permisele de călătorie pe orice mijloace de transport, acordate în interes de serviciu;
5. contribuţiile plătite la fondurile de pensii ocupaţionale, contribuţiile plătite la fondurile de pensii facultative, primele aferente asigurărilor profesionale şi asigurărilor voluntare de sănătate, suportate de angajator pentru salariaţii proprii, în limitele de deductibilitate prevăzute de lege, după caz.

Din tot ce este trecut mai sus, eu inteleg ca aceasta asigurare poate fi asimilata deducerii personale (nu se aplica impozit de 16 %). Nu sunt alte deduceri, iar firma fiind cu impozit de 3 % este la exceptii. voi incerca sa fac o proba in programul de salarii Saga, si revin cu lamuriri.

paturcai

#21 Mesaj de paturcai »

Cum adica 400 EUR este asimilata deducerii personale?
In citatuil de mai sus se spune ca in limita a 400 EUR o pensie facultativa este deductibila fiscal ca o cheltuiala deductibila fiscal.
AM articolul contabil 6458 = 462 analitic distinct DEDUCTIBIL FISCAL in limita a 400 EUR anual/salariat NEIMPOZABIL.
Cheltuiala din 6458 este considerata deductibila fiscal in acea limita; tot ceea ce depaseste limita de 400 EUR este asimilat veniturilor salariale si se impoziteaza ca atare.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

tomac

#22 Mesaj de tomac »

Agenții de asigurări amestecă lucrurile. Prevederile legale citate sunt corecte, dar nu au nicio legătură cu afirmațiile de genul "se deduce CAS, sănătate, proporțional". Absolut nici una. E una să vorbești despre deducerea din contribuții a unei sume și alta tratamentul ca venit neimpozabil integral sau limitat.

Încuiat