Activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
herganiec

Re: Activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri

#16 Mesaj de herganiec »

eu cred ca da. se incadreaza la h. iar pt curatenie la j.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

danilevicis

#17 Mesaj de danilevicis »

Nu firma trebuie sa aibe domeniile enumerate, ci angajatii zilieri pot presta doar muncile din domeniile enumerate. Asadar consider ca puteti angaja zilieri pt impartirea de fluturasi sau pentru curatenie
Cu cat oamenii progreseaza mai mult, cu atat se lovesc de un adversar mai puternic

chirodeaf543

#18 Mesaj de chirodeaf543 »

La o asociatie de proprietari pentru activitati ocazionale de gradinarit, intretinere spatii verzi am incheiat contract civil cu un pensionar pt munca prestata. Am retinut numai impozit 16%.
Oare cum e mai simplu si mai ieftin, sa folosim contractul civil si pe mai departe cu intocmirea declaratiei 100 a declaratiei 205 pe tot anul si cu obligatia beneficiarului de venit de a depune declaratia 200 pe tot anul sau sa-l consideram zilier, sa intocmim registrul si sa-l depunem la ITM? Oare mai trebuie depus la finante 205 pentru zilieri? dar 200 ?

hmm........si trebuie sa lucreze minimum ozi (8 ore)....... o sa taie iarba mai incet ca sa se incadreze.

........CAPITOLUL II - Procedura de exercitare a unor activități de către zilieri
Art. 4.
(1) Durata activității ocazionale care poate fi exercitată în temeiul prevederilor prezentei legi este de minimum o zi, corespunzător cu 8 ore de muncă...

paturcai

#19 Mesaj de paturcai »

Referitor la Asociatiile de proprietari care au incheiat conventii civile a se vedea:
- impozitul pe venituri cf art. 52 sau art. 52^1 din Codul fiscal , in functie de optiunea exercitata prin contract
- contribuatia individuala pentru asigurari sociale (pensie) 10,50%
- contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj (0,5%)
Nu se retin contributii individuale pentru veniturile realizate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil de persoanele fizice asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, precum si persoanelor care au calitatea de pensionari.
Pentru persoanele angajate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil platitorul de venit asimilat angajatorului nu datoreaza contributia de asigurari sociale si contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj in calitatea sa de angajator.
Persoanele fizice care obtin venituri profesionale in baza contractelor/conventiilor civile au obligatia sa declare si sa achite CASS asigurat 5,5% in mod direct si individual, prin depunerea unei declaratii in nume propriu la casa teritoriala de asigurari sociale de sanatate (art. 257 alin. 2 lit. b si alin. 3 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, si art. 8 alin. (3) din Legea nr. 286/2010).
Pentru conventiile civile, platitorii de venit au obligatia sa declare si sa plateasca lunar, pana pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul/retinut impozitul, impozitul pe veniturile din conventii civile prin intermediul formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" (art. 52 alin. 3 si art. 521 alin. 4 din Codul fiscal si OPANAF 73/2011).
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

chirodeaf543

#20 Mesaj de chirodeaf543 »

paturcai scrie:Referitor la Asociatiile de proprietari care au incheiat conventii civile a se vedea:
- impozitul pe venituri cf art. 52 sau art. 52^1 din Codul fiscal , in functie de optiunea exercitata prin contract
- contribuatia individuala pentru asigurari sociale (pensie) 10,50%
- contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj (0,5%)
Nu se retin contributii individuale pentru veniturile realizate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil de persoanele fizice asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, precum si persoanelor care au calitatea de pensionari.
Pentru persoanele angajate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil platitorul de venit asimilat angajatorului nu datoreaza contributia de asigurari sociale si contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj in calitatea sa de angajator.
Persoanele fizice care obtin venituri profesionale in baza contractelor/conventiilor civile au obligatia sa declare si sa achite CASS asigurat 5,5% in mod direct si individual, prin depunerea unei declaratii in nume propriu la casa teritoriala de asigurari sociale de sanatate (art. 257 alin. 2 lit. b si alin. 3 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, si art. 8 alin. (3) din Legea nr. 286/2010).
Pentru conventiile civile, platitorii de venit au obligatia sa declare si sa plateasca lunar, pana pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul/retinut impozitul, impozitul pe veniturile din conventii civile prin intermediul formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" (art. 52 alin. 3 si art. 521 alin. 4 din Codul fiscal si OPANAF 73/2011).
Da, multumesc pt lamuriri. Pt. ca cel cu care am incheiat pana acum conventia e pensionar cred ca am procedat bine ca am retinut numai impozit 16%. Cat despre CASS 5.5%... Ideea e ca as dori ca lucrarile acestea sa le putem plati astfel incat sa fie cat mai putina bataie de cap cu hartiile si mai avantajos financiar atat pt. asociatie cat si pt. cel pe care-l platim. De aceea am intrebat conventie civila(pensionar, impozit 16%, decl 100, 205, 200) sau zilier (daca Nea Nelu care are 70 de ani nu mai poate sa faca unu mai tanar dar sa nu platim contributii sociale nici el nici noi doar impozit 16%, registru, declarare ITM, declaratia 112 + ce alte declaratii? 205, 200?) Muncile dupa cum am spus mai sus sunt de gradinarit, tuns gardul viu, taiat iarba... decat sa mai platim si contributii sociale la muncile astea mai bine convoc locatarii la munca voluntara.

balasm220

#21 Mesaj de balasm220 »

multumesc tuturor pentru raspuns .

ferenta

#22 Mesaj de ferenta »

Pentru cei interesați, în sfârșit se poate achiziționa de la ITM registrul de evidență al rezilierilor, dar luminați-mă și pe mine cum anume se poate îndeplini ceea ce cer retroactiv de la 01.05.2011 și anume: <Facem precizarea că înscrierile efectuate în alt registru decât cel achiziţionat de la ITM se vor transcrie în noul registru în ordinea cronologică a înregistrării zilierilor>.Cei care au completat deja, cu siguranță mă înțeleg ce vreau să spun.
http://www.itmharghita.ro/
Norocul este ceea ce are loc atunci când pregătirea se întâlnește cu șansa!

Scrie răspuns