ferma agricola
-
- Mesaje: 445
- Membru din: Lun Aug 28, 2006 12:00 am
- Localitate: prahova
Referitor la lapte:
In primul rand trebuie sa existe un ,,registru de muls,, snuruit ,numerotat sigilat si parafat in care se inscrie nr.de crotaliu al vacii,cantitatea mulsa dimineata si seara totalizindu-se cantitatea dimineata si cantitatea seara.
Trebuie sa ai un laborant care vatrece in registru,pe baza probelor prelevate dupa fiecare mulsoare,densitatea laptelui si procentul de u.g.(unitati de grasime).La lapte de vaca este densitatea STAS de 1,o29 iar grasimea 3,7%.
Dac faceti si prelucrarea laptelui mai sunt multe de discutat in ce priveste
tehnica urmaririi si justificarii productiei.Cunosc bine problemele legate de
prelucrarea laptelui ptr ca am lucrat cativa ani ca rev.contabil acolo.
In primul rand trebuie sa existe un ,,registru de muls,, snuruit ,numerotat sigilat si parafat in care se inscrie nr.de crotaliu al vacii,cantitatea mulsa dimineata si seara totalizindu-se cantitatea dimineata si cantitatea seara.
Trebuie sa ai un laborant care vatrece in registru,pe baza probelor prelevate dupa fiecare mulsoare,densitatea laptelui si procentul de u.g.(unitati de grasime).La lapte de vaca este densitatea STAS de 1,o29 iar grasimea 3,7%.
Dac faceti si prelucrarea laptelui mai sunt multe de discutat in ce priveste
tehnica urmaririi si justificarii productiei.Cunosc bine problemele legate de
prelucrarea laptelui ptr ca am lucrat cativa ani ca rev.contabil acolo.
-
- Mesaje: 22
- Membru din: Joi Mar 08, 2007 12:00 am
-
- Mesaje: 445
- Membru din: Lun Aug 28, 2006 12:00 am
- Localitate: prahova
ptr foltuta
Registrul il adaptezi dar sa fie snuruit,sigilat etc.
La livrare trebuie sa emiti anexa la factura buletin de analiza in care trebuie sa apara parametrii calitativi ai produsului>densitate ,grasime,pentru ca in functie de acesti parametri se poate determina si verifica la cel care prelucreaza daca s-a inregistrat corect cu materia prima receptionata.Cu aceste elemente densitatea si procentul de grasime,cei care prelucreaza pot face jonglerii si pot obtine cantitati de produse in plus si sa realizeze venituri ne impozitate.De aici se poate intinde hora pina la voi,la producatori,si sa fiti raspunzatori.
Exemplu: Din 7 l lapte vaca la o densitate de 1,029 cu 3,7% u.g se obtine 1 kg telemea.
Daca voi la livrare nu scrieti in buletin acesti parametrii de calitate, cei care prelucreaza vor receptiona latele cu 1,027 densitate si o grasime de
3,3 % astfel incat vor raporta ca au obtinut 1 kg de telemea din 9l de lapte.Daca intr-o luna vor prelucra cateva sute ori mii de hectolitri va dati seama ce plusuri se creeaza?
Daca nu aveti laborant,cumparati un termodensimetru ,un butirometru,o centrifuga,si totul se rezolva daca initiati o persoana sa lucreze cu ele.La o fabrica de prelucrare gasiti detalii in acest sens.
Registrul il adaptezi dar sa fie snuruit,sigilat etc.
La livrare trebuie sa emiti anexa la factura buletin de analiza in care trebuie sa apara parametrii calitativi ai produsului>densitate ,grasime,pentru ca in functie de acesti parametri se poate determina si verifica la cel care prelucreaza daca s-a inregistrat corect cu materia prima receptionata.Cu aceste elemente densitatea si procentul de grasime,cei care prelucreaza pot face jonglerii si pot obtine cantitati de produse in plus si sa realizeze venituri ne impozitate.De aici se poate intinde hora pina la voi,la producatori,si sa fiti raspunzatori.
Exemplu: Din 7 l lapte vaca la o densitate de 1,029 cu 3,7% u.g se obtine 1 kg telemea.
Daca voi la livrare nu scrieti in buletin acesti parametrii de calitate, cei care prelucreaza vor receptiona latele cu 1,027 densitate si o grasime de
3,3 % astfel incat vor raporta ca au obtinut 1 kg de telemea din 9l de lapte.Daca intr-o luna vor prelucra cateva sute ori mii de hectolitri va dati seama ce plusuri se creeaza?
Daca nu aveti laborant,cumparati un termodensimetru ,un butirometru,o centrifuga,si totul se rezolva daca initiati o persoana sa lucreze cu ele.La o fabrica de prelucrare gasiti detalii in acest sens.
multumesc mult ptr raspunsuri,raman f indatorat....mai am o urmat problema....tin contab la aceasta ferma in saga integrat....spune-mi te rog....viteii se inreg la contul de 361....dar si sporul de greutate care vinein kg...deci si stocul la vitei se va tine tot in kg...asa-i?(nu in nr de capete...)
-
- Mesaje: 445
- Membru din: Lun Aug 28, 2006 12:00 am
- Localitate: prahova
La 361 poti sa faci evid pe capete, sau in kg si denumesti articolul ,,animale tinere si la ingrasat,,
Extracontabil vei face un registru in care vei avea coloanele:
-nr curent
-nr crotaliu
-sex
-nr si data actului de fatare
-nr crotaliu al mamei
-data cantaririi periodice si greutatea
-data sacrificarii sau a vanzarii
-greutatea la data vinzarii(sacrificarii)
Voi nu aveti la ferma un veterinar sau un inginer zootehnist?
Daca nu aveti cei de la ISV pot sa va dea multe detalii.Greu nu este ,ideea este ca trebuie sa ai evidenta clara sa nu ai capete neinregistrate si greutati (cresteri in greutate ) neevidentiate.
Extracontabil vei face un registru in care vei avea coloanele:
-nr curent
-nr crotaliu
-sex
-nr si data actului de fatare
-nr crotaliu al mamei
-data cantaririi periodice si greutatea
-data sacrificarii sau a vanzarii
-greutatea la data vinzarii(sacrificarii)
Voi nu aveti la ferma un veterinar sau un inginer zootehnist?
Daca nu aveti cei de la ISV pot sa va dea multe detalii.Greu nu este ,ideea este ca trebuie sa ai evidenta clara sa nu ai capete neinregistrate si greutati (cresteri in greutate ) neevidentiate.
-
- Mesaje: 445
- Membru din: Lun Aug 28, 2006 12:00 am
- Localitate: prahova
-
- Mesaje: 22
- Membru din: Joi Mar 08, 2007 12:00 am
-
- Mesaje: 445
- Membru din: Lun Aug 28, 2006 12:00 am
- Localitate: prahova
Simplu.Faci un K de repartizare astfel:
10 ha + 20 ha + 30 ha =60 ha
10 : 60 = 17%
20 : 60 = 33 %
30 : 60 = 50 %
-repartizarea celor 30.000 lei chelt.dir.
30000 x 17% = 5100 lei
30000 x 33 % = 9900 lei
30000 x 50% = 15000 lei
-repartiz chelt indir.in suma de 15000 lei
15000 x 17% = 2550 lei
15000 x 33% = 4950 lei
15000 x 50% = 7500 lei
10 ha + 20 ha + 30 ha =60 ha
10 : 60 = 17%
20 : 60 = 33 %
30 : 60 = 50 %
-repartizarea celor 30.000 lei chelt.dir.
30000 x 17% = 5100 lei
30000 x 33 % = 9900 lei
30000 x 50% = 15000 lei
-repartiz chelt indir.in suma de 15000 lei
15000 x 17% = 2550 lei
15000 x 33% = 4950 lei
15000 x 50% = 7500 lei
as dori sa corespondez cu cineva care tine evidenta in zootehnie si agricultura cu acest program. adreasa mea este [email protected]
contabilitate agricultura - lucerna
am o intrebare referitoare la repartizarea cheltuielilor aferente productiei de samanta lucerna.
Am o firma care a pus lucerna pentru samanta in primavara lui 2007.
In primul an am cheltuiala cu samanta, iericide, ingrasamant, combustibil si ce mai este nevoie. In primul an nu se obtine nimic (doar fan care mi s-a spus ca nu s-a valorificat, i s-a dat foc).
In al doilea an am obtinut productie de seminte.
Dar cum fac cu chetuiala aferenta celor 2 ani?
Primul an de cheltuiala este mare, oare nu ar trebui sa repartizez pe durata pe care estimez sa obtin productie? Precizez ca ar trebui sa obtin samanta de lucerna aproximativ 5-6 ani.
Al doilea an sa zicem ca e ok ca tine strict de productia din anul respectiv.
Daca as cumula cei doi ani obtin un pret de productie undeva la 100 de lei (in conditiile in care eu am cumparat samanta cu un pret de sub 10 lei).
Si ar mai fi o problema. Daca "nimeresc un an prost" si nu obtin nimic?
Toata cheltuiala aferenta anului respectiv merge pe chelt nedeductibila, nu? si banuiesc ca trebuie colectat si TVA?
Multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri
Maria
Am o firma care a pus lucerna pentru samanta in primavara lui 2007.
In primul an am cheltuiala cu samanta, iericide, ingrasamant, combustibil si ce mai este nevoie. In primul an nu se obtine nimic (doar fan care mi s-a spus ca nu s-a valorificat, i s-a dat foc).
In al doilea an am obtinut productie de seminte.
Dar cum fac cu chetuiala aferenta celor 2 ani?
Primul an de cheltuiala este mare, oare nu ar trebui sa repartizez pe durata pe care estimez sa obtin productie? Precizez ca ar trebui sa obtin samanta de lucerna aproximativ 5-6 ani.
Al doilea an sa zicem ca e ok ca tine strict de productia din anul respectiv.
Daca as cumula cei doi ani obtin un pret de productie undeva la 100 de lei (in conditiile in care eu am cumparat samanta cu un pret de sub 10 lei).
Si ar mai fi o problema. Daca "nimeresc un an prost" si nu obtin nimic?
Toata cheltuiala aferenta anului respectiv merge pe chelt nedeductibila, nu? si banuiesc ca trebuie colectat si TVA?

Multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri
Maria
Re: ferma agricola
eu as avea nevoie de un program care sa tina evidenta si gestiunea fiecarui animal si modificarile si miscarile ce au loc ....de ex:
pt o vaca cu lapte:
-toate detaliile de identificare,toate actele de fatare,eventual cantitatea de lapte mulsa zilnic.....samd....deci sa fie un program destul de laborios....
pt o vaca cu lapte:
-toate detaliile de identificare,toate actele de fatare,eventual cantitatea de lapte mulsa zilnic.....samd....deci sa fie un program destul de laborios....
Re: ferma agricola
presupun cain acest caz trebuie sa va interesati de un program din gama ERP (de ex.)
-
- Mesaje: 35
- Membru din: Vin Noi 05, 2010 12:00 am
- Localitate: Deva
Re:
Buna seara...am observat ca raspunsul la aceasta intrebare parca a fost "ocolit" ca sa zic asa.Aceiasi problema o intampin si eu in acest moment.Stiu cum se calculeaza sporul de crestere, dar nu stiu cu se inregistreaza in Saga stocuri in asa fel incat sa fie reflectat atat in cont cat si in gestiune.foltuta scrie:eu am calculat sporul de greutate ca valoare ca fiind totalitatea cheltuielilor ce se inreg cu consum de furaje si alte chelt admin(salarii,etc)...e corect?...as dori sa aflu exact modalitatea de introducere a acestuia in programul de gestiune...
Daca are cineva o societate cu acest profil as fi bucuroasa sa primesc cateva sfaturi in legatura cu configurarea gestiunilor si inregistrarea sporului de crestere in gestiune.
Re: ferma agricola
Desi nu am experienta va propun NC 361 = 711 (cred ca s-a discutat intr-un topic mai de demult) cu valoarea consumului.