Tiparire facturi nevalidate

Ce crezi ca ar trebui introdus sau modificat la programe?
eugen01

Re: Tiparire facturi nevalidate

#16 Mesaj de eugen01 »

http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... 0&start=30
(Raspunsuri Septimiu)

Nu de alta dar...nevalidand anumite facturi, nu mai respectati principiul numerotarii secventiale si cronologice.Nefiind validate..programul nu le ia in calcul pentru Declaratii si alte cele.

pantul

#17 Mesaj de pantul »

Multumesc pt raspuns dar nici acolo nu m-am lamurit (citisem postul mai de mult).
Conform legii daca persoana fizica vrea factura trebuie sa-i dau.
OK, o fac si o inregistrez. La sfarsitul zilei, cand inregistrez Z-ul trebuie sa scad valoarea facturilor emise din totalul Z-ului si diferenta sa o inregistrez 5311=707. Exact asta vroiam sa evit, sa nu stau in fiecare zi sa fac calcule de acest gen, ci sa inregistrez Z-ul integral, iar facturile respective sa nu le validez.
Daca cineva vrea sa vada facturile i le arat, dar conform legii nu sunt obligat sa le inregistez daca inregistrez Z-ul.

paturcai

#18 Mesaj de paturcai »

Cazul pe care-l mentionati - factura catre o persoana fizica - este unul exceptional, si tratamentul pe care-l aplicati (nu sunt obligat sa inregistrez factura o data ce am Z-ul) nu este cel corect.
Factura emisa este un document pe care aveti obligatia sa-l inregistrati in contabilitate.
Conform deciziei pe care ati facut-o la inceput de an prin care decideati asupra "plajei" de numere valabile pentru anul in curs, este inclus si acest numar pe care nu-l evidentiati in jurnalul de vanzari.
Daca clientul dvs era o firma, tot asa, nu mai validati factura?!
Eu cred ca erati obligat sa o validati - si mai mult - sa o si declarati in declaratia 394 semestriala; nu de alta dar cumparatorul o declara ca pe o achizitie iar dvs trebuie sa o declarati ca pe o livrare.
Incrucisarea pe care softul de la ANAF o face o sa va oblige sa refaceti declaratia 394 si sa declarati corect livrarile.
Nimanui nu-i place sa scada din valoarea raportului "Z" facturile emise, dar este o obligatie si nu o optiune.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

pantul

#19 Mesaj de pantul »

Aveti dreptate cu inregistrarea facturilor catre persoane juridice. Acelea le scad din Z. In declaratia 394 insa se raporteaza livrarile catre persoane juridice inregistrate in scop de TVA (cu RO) nu si cele catre persoane fizice.
Problema mea era ca la magazinul respectiv (vinde anvelope) 80%-90% din clienti sunt persoane fizice care vor factura. Va dati seama ce inseamna asta. Gestionarul face facturi (cu pixul), iar eu ar trebui sa le bag pe toate.
Am si un raspuns de la ANAF care spune asa: "prin emiterea bonului fiscal precum si a facturii nu se dubleaza veniturile in contabilitate, pentru ca veti inregistra veniturile in baza unuia dintre cele doua documente". Intrebarea era mai ampla, dar vroia sa spuna ca veniturile se vor inregistra prin oricare din cele doua documente, fie factura fie BF.
Multumesc pt raspunsul dvs dar ceata ramane totala.

herganiec

#20 Mesaj de herganiec »

intrebare...:
daca emiteti factura unei persoane fizice si o incasati de ce nu listati factura + chitanta deodata din program (asa cum facti la persoane juridice)?
de ce sa-i faceti bon fiscal separat si factura separat ?

am un service auto care vinde anvelope, piese si servicii catre clienti. Tin evidenta cantitativ valoric iar casa de marcat am legat-o la calculator si o folosesc ca printer fiscal. Este mult mai simplu.
-pt persoane fizice emit factura si o tiparesc. Daca o plateste (de acolo, de la iesiri) fac incasarea si tiparesc tot de acolo bonul fiscal care il anexez la factura.
-pt . persoane juridice emit factura o validez, daca o plateste fac incasarea si tiparesc tot de acolo, factura+chitanta. Si iarasi inchid procesul.
De 3 ani lucreaza asa si totul e ok.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

pantul

#21 Mesaj de pantul »

Aveti dreptate, asa as fi facut si eu. Problema este ca la punctul de lucru respectiv este instalat un program de gestiune (nu si contabilitate), cu casa de marcat. Acolo se tine evidenta cantitativ-valorica, iar programul emite obligatoriu BF pentru gestiunea cu amanuntul (nu permite emiterea de chitanta, doar BF care se incaseaza prin numerar, tichete valorice, POS).
In concluzie o vanzare prin gestiunea cu amanuntul implica obligatoriu BF si la cerere factura.
Eu in schimb lucrez cu saga, ( le tin evidenta contabila fara cea primara). Preiau vanzarile de la ei (Z-ul) si facturile emise. Problema este ca sunt multe facturi zilnic. Pe alea emise catre pers juridice cu RO le mai inregistrez eu inca odata in saga, iar restul vanzarilor (adica cele catre pers fizice) direct pe baza de Z (de fapt diferenta intre total Z si facturile catre pers juridice cu RO).
Sper ca am explicat bine si m-am facut inteles. Aici era intrebarea daca trebuie sa mai inregitrez si facturile catre persoane fizice care au cerut pe langa bon si facturi.

Multumesc pt toate raspunsurile primite

herganiec

#22 Mesaj de herganiec »

atunci nu ramane decat sa faceti inregistrarea tuturor facturilor (fizice sau juridice) si sa scadeti din Z valoarea facturilor pt pers fizice. Asta e.. :(
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

Încuiat