cass 6.5%
Am inteles. Veniturile programatorilor nu se supun impozitului pe venit, art.257 alin (2) lit a) "Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 6,5%, care se aplică asupra: a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit" ...
şi pe cale de consecinta, art. 299, alin.(9):
"Persoanele care au obligaţia să se asigure ... şi care nu se încadrează în categoriile de persoane care beneficiază de asigurarea de sănătate fără plata contribuţiei, plătesc contribuţia lunară de asigurări sociale de sănătate calculată prin aplicarea cotei de 6,5% la salariul de bază minim brut pe ţară."
Multumesc.
şi pe cale de consecinta, art. 299, alin.(9):
"Persoanele care au obligaţia să se asigure ... şi care nu se încadrează în categoriile de persoane care beneficiază de asigurarea de sănătate fără plata contribuţiei, plătesc contribuţia lunară de asigurări sociale de sănătate calculată prin aplicarea cotei de 6,5% la salariul de bază minim brut pe ţară."
Multumesc.
-
potrivit dispozitiilor legii 571/2003 privind codul fiscal,cu modificarile si completarile ulterioare ,veniturile din salarii realizate de catre persoanele fizice ca urmare a activitatii de creare de programe ,nu sint impozabile,in intelesul impozitului pe venit.(asta-i cazul meu).Intrucit beneficiarii acestor venituri nu sint prevazuti in LEGEA 95/2006 in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei la fondul national unic de asigurari sociale de sanatate sau a celor pentru care plata contributiei se face din alte surse,contributia se plateste in cota de 6,5% la salariul de baza minim pe tara potrivit ART.259,ALIN(9).
-
Ma confrunt si eu cu problema asta. Am citit si eu articolul respectiv si asa se intelege. cass 6,5 % la salariul minim. O sa intreb totusi si la sanatate ca sa fiu sigura.
Dar problema e alta. Am preluat de la alt contabil firma. Respectivul a calculat 6,5 la salariul brut si nu la cel minim, a facut statul pe martie si a platit contributiile la Bucuresti deoarece inca nu se mutasera contractele de munca in Craiova.
Cum introduc eu statul acesta in saga? Nu ma lasa sa pun 0 la impozitul pe venit si daca selectez neimpozabil imi pune 6,5% la sal minim si nu bat cu statul contabilului. Trebuie sa inchid eu luna martie dar statul l-am preluat asa de la el.
Multumesc
Dar problema e alta. Am preluat de la alt contabil firma. Respectivul a calculat 6,5 la salariul brut si nu la cel minim, a facut statul pe martie si a platit contributiile la Bucuresti deoarece inca nu se mutasera contractele de munca in Craiova.
Cum introduc eu statul acesta in saga? Nu ma lasa sa pun 0 la impozitul pe venit si daca selectez neimpozabil imi pune 6,5% la sal minim si nu bat cu statul contabilului. Trebuie sa inchid eu luna martie dar statul l-am preluat asa de la el.
Multumesc