TVA la incasare
-
Re: TVA la incasare
Salut.Balazse,am verificat firme ce aduc marfa pe raza localitatii,
la mai multe magazine si in cantitatii mari de marfuri alimentare in special.Sunt platitoare de tva...
la mai multe magazine si in cantitatii mari de marfuri alimentare in special.Sunt platitoare de tva...
Ajuta-ti aproapele,pentru a fi laudat,iertat si fericit...
-
Daca e cum spui tu berceal e de bine,dar furnizorii,cu ei ce fac in final...
Buna seara! La multi ani!
O firma platitoare de TVA, care indeplineste conditiile pentru TVA la incasare si figureaza in registrul respectiv emis de ANAF, vinde clientilor persoane fizice si juridice, incasand in numerar in momentul emiterii facturii. In acest caz, pe factura emisa, trebuie scris "TVA la incasare``? Multumesc
O firma platitoare de TVA, care indeplineste conditiile pentru TVA la incasare si figureaza in registrul respectiv emis de ANAF, vinde clientilor persoane fizice si juridice, incasand in numerar in momentul emiterii facturii. In acest caz, pe factura emisa, trebuie scris "TVA la incasare``? Multumesc
Din pacate nu este chiar asa, daca eu sunt client, si desi nu intru in categoria celor care aplica TVA la incasare, dar fac achizitii de la furnizori care aplica TVA la incasare, eu ca si client pot deduce TVA-ul doar cand am efectuat plata (sau la cele 90 de zile).berceal scrie:daca esti client nu te intereseaza pe tine ce cifra de afaceri a avut respectivul tert. tu platesti factura care o ai de plata, cum isi face el tva-ul normal nu trebuie sa te interesezae pe tine. acea bifa de la cumparari si vanzari devine activa pentru tine in momentul in care ai setat din configurare societati acest lucru si este valabil petru firma ta.
Vezi aici postarea lui TomaC (October 23rd, 2012 at 16:53 | #6):
http://www.sagasoftware.ro/?p=624
Pentru CiobanuM
Vezi raspunsul dat de TomaC (November 1st, 2012 at 18:21 | #9)
http://www.sagasoftware.ro/?p=624
Dacă factura e încasată în totalitate în numerar, la emitere, nu este necesară acea mențiune. Dacă o înscrieți, oricum nu se întâmplă nimic.
Buna seara! Multumesc pentru raspuns.
Nu cred ca este adevarata afirmatia cu 90 de zile...balazse scrie:eu ca si client pot deduce TVA-ul doar cand am efectuat plata (sau la cele 90 de zile)
Marian Apetre
Scuze, dar de ce nu? Adica furnizorul poate deduce TVA-ul, iar clientul nu?
Pentru furnizor dupa 90 de zile ii devine exigibil acel TVA neincasat, ca urmare si la mine ar trebui sa fie exigibil, nu?
Pentru furnizor dupa 90 de zile ii devine exigibil acel TVA neincasat, ca urmare si la mine ar trebui sa fie exigibil, nu?
Ar fi fost corect, dar nu gasesc acoperirea in lege.
Ne-au pacalit ...
Ne-au pacalit ...
Marian Apetre
Sper sa nu se supere TomaC ca ma folosesc de postarile lui dar din cele postate pe blog:
eu inteleg ca se poate deduce.
Dupa parerea mea exigibilitatea la achizitie in cazul acesta este acelasi ca si la livrare, deoarece nu este specificat in Cod Fiscal separat exigibilitatea pentru achizitie din tara (sau gresesc eu).
Acele facturi emise într-o perioadă fiscală, ce au sume rămase neîncasate/neachitate și, în cazul vânzărilor, aflate în interiorul celor 90 de zile (adică ar avea în coloana 13 din modelul de mai sus sume diferite de zero), se vor prezenta în fiecare jurnal de vânzări/cumpărări până ce acele sume devin exigibile fie prin încasare/plată, fie prin expirarea celor 90 de zile. Adică dacă luna este perioadă fiscală și emiteți o factură în ianuarie 2013, dar nu o încasați integral în ianuarie, atunci factura respectivă va figura în fiecare jurnal de vânzări până în luna în care ea este încasată integral sau vor expira cele 90 de zile de la emiterea facturii. La fel în cazul achizițiilor.
eu inteleg ca se poate deduce.
Dupa parerea mea exigibilitatea la achizitie in cazul acesta este acelasi ca si la livrare, deoarece nu este specificat in Cod Fiscal separat exigibilitatea pentru achizitie din tara (sau gresesc eu).
Ultima oară modificat Joi Ian 03, 2013 4:58 pm de către balazse, modificat 1 dată în total.
Exigibilitatea este doar pentru colectat.
Deductibila este doar cum zice la art.145-146,
iar acolo nu vad cele 90 de zile ...
Deductibila este doar cum zice la art.145-146,
iar acolo nu vad cele 90 de zile ...
Marian Apetre
Da ai dreptate, dar sincer sa fiu acest lucru este in defavaoare celor care nu intra in categoria celor cu "TVA la incasare" si fac achizitii de la unitati care aplica "TVA la incasare". De altfel, delor nu mi se pare etic ca furnizorul sa poate deduce, iar clientul nu acel TVA (dar asta este parerea mea, si cred o sa fie un pic scandal si din partea unitatilor care nu intra in categoria "TVA la incasare", adica firmele mai mari o sa lucreze mai degraba cu unitati care nu intra in categoria celor cu "TVA la incasare", iar firmele mici iar raman fara obiectul muncii).
- fagarasa176
Ultima oară modificat Joi Ian 03, 2013 12:18 pm de către fagarasa176, modificat 1 dată în total.
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!
Adevar ai grait , balazse !! Asta va fi unul din efectele "perverse" ale acestui sistem . And it's only the beginning...balazse scrie:firmele mai mari o sa lucreze mai degraba cu unitati care nu intra in categoria celor cu "TVA la incasare", iar firmele mici iar raman fara obiectul muncii.

Când am scris "La fel și în cazul achizițiilor" mă refeream la faptul că se vor prelua în jurnale lună de lună acele facturi pentru care nu s-au făcut plăți.
În rest e clar: nu plătești, nu deduci.
Eu am dat ca sfat firmelor mele:
- dacă emiteți un document pentru încasarea vreunei facturi, atunci fiți cât mai expliciți - înscrieți clar și fără echivoc la ce factură efectuați încasarea. Similar pentru orice plata efectuați și emiteți dvs document (spre exemplu OP, CEC)
- pentru orice plată efectuată solicitați furnizorilor ca în documentele ce vi le emit (chitanțe, ordine de compensare, contracte de novație, cesiune de creanță, etc), dar în special în chitanțe, să înscrie clar și fără echivoc numărul (numerele) documentelor și data acestora pentru care efectuați plata. Evitați exprimări de ordin general "C/v marfă". "plată facturi", etc. Fiți cât mai expliciți. Cerința fiscului pentru a putea deduce este să și poți demonstra că ai plătit acea factură. Iar cu exprimări generice nu veți putea demonstra aceasta.
În rest e clar: nu plătești, nu deduci.
Eu am dat ca sfat firmelor mele:
- dacă emiteți un document pentru încasarea vreunei facturi, atunci fiți cât mai expliciți - înscrieți clar și fără echivoc la ce factură efectuați încasarea. Similar pentru orice plata efectuați și emiteți dvs document (spre exemplu OP, CEC)
- pentru orice plată efectuată solicitați furnizorilor ca în documentele ce vi le emit (chitanțe, ordine de compensare, contracte de novație, cesiune de creanță, etc), dar în special în chitanțe, să înscrie clar și fără echivoc numărul (numerele) documentelor și data acestora pentru care efectuați plata. Evitați exprimări de ordin general "C/v marfă". "plată facturi", etc. Fiți cât mai expliciți. Cerința fiscului pentru a putea deduce este să și poți demonstra că ai plătit acea factură. Iar cu exprimări generice nu veți putea demonstra aceasta.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
Am mai invatat ceva de la voi...multumesc...