nu reusesc sa verific sold furnizor/client ?
Ceea ce SAGA face in situatii furnizori/clienti o face NUMAI DACA acceptam sa stergem anumite corelatii (SAGA e politicoasa si nu face nimic fara incuvintare).
Da, este adevarat ca faceti o anumita plata/incasare agatand chitanta de acea factura. Si totusi - oricat ar parea de nenatural - eu nu sunt la mana clientului si nici furnizorul la mana mea. Eu nu pot lasa clientul sa achite din ce factura vrea el. Nu!. El achita din facturi cronologic. Nu ma intereseaza bucataria lui interna, pe mine ma intereseaza bucataria mea.
Ia uitati aici un exemplu:
AM 2 facturi emise in Iunie 2007:
Factura 6 in valoare de 100 lei
Factura 22 in valoare de 450 lei
Clientul meu, ca asa vrea el, plateste din factura 22 cate un pic cate un pic pana in anul 2010 in iulie. In iulie 2010 el termina de "inchis factura 22, dar din factura cealalta (nr. 6) nu imi mai achita nimic, si cad sub incidenta prescrierii..... Si ce fac? O sa-i dau telefon si o sa-i multumesc ca el a fost destept si eu am fost amabil si am scazut facturile dupa cum a platit el si nu dupa cum am eu contabilitatea mea.
Ordinea de stingere a facturilor este cronologica. Pana si la Bugetul de Stat se intampla acelasi fenomen: cronologic. Nu-mi pasa mie ca tu platesti nu-stiu-ce obligatie ca asa vrei tu! Nu! Conologic!
Da, este adevarat ca faceti o anumita plata/incasare agatand chitanta de acea factura. Si totusi - oricat ar parea de nenatural - eu nu sunt la mana clientului si nici furnizorul la mana mea. Eu nu pot lasa clientul sa achite din ce factura vrea el. Nu!. El achita din facturi cronologic. Nu ma intereseaza bucataria lui interna, pe mine ma intereseaza bucataria mea.
Ia uitati aici un exemplu:
AM 2 facturi emise in Iunie 2007:
Factura 6 in valoare de 100 lei
Factura 22 in valoare de 450 lei
Clientul meu, ca asa vrea el, plateste din factura 22 cate un pic cate un pic pana in anul 2010 in iulie. In iulie 2010 el termina de "inchis factura 22, dar din factura cealalta (nr. 6) nu imi mai achita nimic, si cad sub incidenta prescrierii..... Si ce fac? O sa-i dau telefon si o sa-i multumesc ca el a fost destept si eu am fost amabil si am scazut facturile dupa cum a platit el si nu dupa cum am eu contabilitatea mea.
Ordinea de stingere a facturilor este cronologica. Pana si la Bugetul de Stat se intampla acelasi fenomen: cronologic. Nu-mi pasa mie ca tu platesti nu-stiu-ce obligatie ca asa vrei tu! Nu! Conologic!
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
dupa cum bine subliniati platile prin casa sau banca se fac pe baza de documente justificative.Nu cred ca exista document (chitanta/extcont) pentru incasarea/plata unei sume in minus.Dupa cum am mentionat si mai devreme o factura in rosu (stornare) se refera la o alta emisa anterior.Poate sa stinga toata suma, sau poate sa stinga partial.De aceea asocierea dintre facturi si facturi stornare e corect sa se faca prin Ecranul Situatii.Ex :lupoum scrie:Buna ziua
Am preluat normal intrari din facturi (inclusiv in rosu) apoi normal, logic cu platile prin casa se sting prin bifare foarte frumos toate facturile in ordine cronologica sau a platilor efectuate din documente . De ce mai trebuie o operatie la Situatii??!
F1 .total = 100 ron dupa care la un interval T primim factura in rosu
F2 total = -50 ron
facand asocierea intre facturi, prin ecranul de Situatii listari, "sting" F2 cu parte din F1 aferenta si atunci voi avea F2 neachitat 0 ron iar F1 neachita 50 ron.
Programul ofera si facilitatea FIFO, in ordine cronologica, dar e posibil ca facturile in rosu sa nu faca referintele in aceasta ordine.De aceea, e bine sa le asociem manual (probabil la aceasta asociere se referea mesajul pe care l-ati citit)
Parerea mea este ca stingand conform celor aratate mai sus s-ar ajunge la o situatie "varza" la incasari-plati, avand in vedere ca se pot face incasari-plati, (facturile sub 5000 lei), cumulate mai multe fact. Tertul meu imi indica nr.facturilor stinse, suma totala; daca ma apuc sa scad facturile in ordine cronologica, la o verificare nu vom fi in veci pe aceeasi frecventa..., mai ales daca agentul isi baga si manapaturcai scrie: ...Da, este adevarat ca faceti o anumita plata/incasare agatand chitanta de acea factura. Si totusi - oricat ar parea de nenatural - eu nu sunt la mana clientului si nici furnizorul la mana mea. Eu nu pot lasa clientul sa achite din ce factura vrea el. Nu!. El achita din facturi cronologic. Nu ma intereseaza bucataria lui interna, pe mine ma intereseaza bucataria mea.
...
Trebuie sa fim atenti la incasarea facturilor "uitate" sa nu ne trezim dupa perioada de prescriptie

La soldurile furnizorilor si eu am probleme, desi am preluat in intrari cu o data inainte de a incepe sa folosesc programult.Nu reusesc sa rezolv problema asta, Imi arata ca am platit in plus si de la ultima actualizare nici rubrica "Neachitat final" nu imi mai reflecta adevarul, sunt denaturate total soldurile, caci la "Neahitat initial " imi apar sumele cu minus! Daca stiti care e rezolvarea va rog sa-mi spuneti si mie!!!
vargaa>
1.Folositi butonul Verificare din ecranul de Situatii listari
2.Explicatie pagina 2 a acestui topic.
3.http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?t=10822
1.Folositi butonul Verificare din ecranul de Situatii listari
2.Explicatie pagina 2 a acestui topic.
3.http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?t=10822
Ultima oară modificat Dum Mar 21, 2010 1:25 pm de către eugen01, modificat 1 dată în total.
Vă asigur că dacă preluarea soldului iniţial s-a făcut corect, situaţiile vor fi corecte.
Vă recomand şi să redescărcaţi şi să reinstalaţi versiunea 350.
Vă recomand să ciţiti cu MARE ATENŢIE cum se face preluarea soldurilor terţilor la preluarea datelor.
Preluarea dateloir se poate modifica oricând pentru a fi făcută corect.
Acele situaţii nu modifică şi nu au modificat niciodată datele contabile. Dacă o sumă a fost introdusă pe un cont analitic, acea sumă va rămîne pe mai departe pe acelaţi cont analitic.
Acum, coloana neachitat este exact soldul contului analitic.Şi credeţi-mă că ştiu exact ce vorbesc.
Vă recomand şi să redescărcaţi şi să reinstalaţi versiunea 350.
Vă recomand să ciţiti cu MARE ATENŢIE cum se face preluarea soldurilor terţilor la preluarea datelor.
Preluarea dateloir se poate modifica oricând pentru a fi făcută corect.
Acele situaţii nu modifică şi nu au modificat niciodată datele contabile. Dacă o sumă a fost introdusă pe un cont analitic, acea sumă va rămîne pe mai departe pe acelaţi cont analitic.
Acum, coloana neachitat este exact soldul contului analitic.Şi credeţi-mă că ştiu exact ce vorbesc.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Revin - nu pentru ca sunt un tip insistent - ci pentru ca doresc sa scot in evidenta un lucru de care m-am lovit chiar astazi:domjanm scrie: Parerea mea este ca stingand conform celor aratate mai sus s-ar ajunge la o situatie "varza" la incasari-plati, avand in vedere ca se pot face incasari-plati, (facturile sub 5000 lei), cumulate mai multe fact. Tertul meu imi indica nr.facturilor stinse, suma totala; daca ma apuc sa scad facturile in ordine cronologica, la o verificare nu vom fi in veci pe aceeasi frecventa...
Un client avea 2 facturi de plata:
una de 20.300 lei
si una de 43.000 lei
El a ales sa plateasca din factura de 43.000 lei.
Repet: nu ma intereseaza! Facturile (componenta soldului poate nu va fi pe aceleasi facturi) ca valoare vor trebui sa iasa. Repet: soldul final este acelasi neavand importanta componenta soldului.
Nu stiu cine a inventat: platesc factura cutare si nu o platesc pe cea care este la scadenta.
Care sa fie motivul? De ce aleg sa platesc o factura in detrimentul altora?
Eu cand bifez si fac punctajul intre firme nu ii fac clientului meu contabilitatea (modalitatea in care el incuvinteaza sa-si stinga debitele) ci imi fac contabilittatea mea.
Ca si in cazul de mai sus eu am scazut din factura veche cei 20.000 de lei si chiar nu m-a interesat ca clientul meu a scazut din cea de a doua. Nu e treaba mea contabilitatea lui. Nu-i convine sa cumpere din alta parte!
Cand dumneavoastra nu va platiti facturile de utilitati alegeti ce facturi stingeti sau le stingeti cronologic? Platiti factura proprie de lumina dupa cum vreti sau dupa vechime? Intreb si eu asa......
Asta nu mi-a placut si nu mi se pare in regula!paturcai scrie:Eu cand bifez si fac punctajul intre firme nu ii fac clientului meu contabilitatea (modalitatea in care el incuvinteaza sa-si stinga debitele) ci imi fac contabilittatea mea.
Ca si in cazul de mai sus eu am scazut din factura veche cei 20.000 de lei si chiar nu m-a interesat ca clientul meu a scazut din cea de a doua. Nu e treaba mea contabilitatea lui. Nu-i convine sa cumpere din alta parte!
Hai sa vedem si de ce.
Prima factura cea de 20.000 a fost emisa in ianuarie 2007
A doua factura cea de 40.000 a fost emisa in ianuarie 2008
El neplatind din factura emisa in ianuarie 2007 nu cumva "impinge" termenul astfel incat datoria lui catre mine sa cada sub termenul de prescriptie de trei ani?
Eu zic ca da. Nu stiu cum vad altii problema dar eu asa o vad.
Asa cum el se "apara" cautand chitibusuri la fel ma apar si eu.
Prima factura cea de 20.000 a fost emisa in ianuarie 2007
A doua factura cea de 40.000 a fost emisa in ianuarie 2008
El neplatind din factura emisa in ianuarie 2007 nu cumva "impinge" termenul astfel incat datoria lui catre mine sa cada sub termenul de prescriptie de trei ani?
Eu zic ca da. Nu stiu cum vad altii problema dar eu asa o vad.
Asa cum el se "apara" cautand chitibusuri la fel ma apar si eu.
paturcai scrie:...Prima factura cea de 20.000 a fost emisa in ianuarie 2007. A doua factura cea de 40.000 a fost emisa in ianuarie 2008. El, neplatind din factura emisa in ianuarie 2007, nu cumva "impinge" termenul, astfel incat datoria lui catre mine sa cada sub termenul de prescriptie de trei ani? Eu zic ca da. Nu stiu cum vad altii problema, dar eu asa o vad. Asa cum el se "apara" cautand chitibusuri, la fel ma apar si eu.
PaturcaI, situatia prezentata ar trebui sa fie mai curand exceptia, nu regula. Oricum, nu are sens sa dezvoltam polemici inutile pe subiecte minore.