ferma agricola

floricell117

Re: ferma agricola

#31 Mesaj de floricell117 »

Offf...asta am facut din primul moment.Am crezut ca daca "ard" etape ajung la destinatie mai usor.Gresit!!!
Am constatat la inchiderea urmatoarei luni (atunci cand am vandut puii) ca a fost gresit, pentru ca inregistrand prin "Articole contabile", la vanzare nu face descarcarea 606=361 sau 711=361 cu valoarea sporului de crestere.Face doar 606=361 cu valoarea pret de achizitie a animalelor pentru ca doar atatea date i-am furnizat programului.Sic!

eugen01

#32 Mesaj de eugen01 »

dar la inchidere de luna ?

floricell117

#33 Mesaj de floricell117 »

Tocmai la inchiderea de luna e problema...ramane in 361 sporul inregistrat.E complicat pentru ca animalele sunt achizitionate pe cap,iar in mod normal gestiunea trebuie tinuta si pe cap si pe kilogram.Deci...intrarile sunt pe bucati,cresterile sunt in kg, iar vanzarile sunt si la kg si la bucata :lol:.
Mi-a dat Dumnezeu activitate!!
...inca ma mai "muncesc" si sper ca pana la urma sa ii dau de cap....sau poate ma salveaza cineva de pe acest forum pana la urma :evil:

eugen01

#34 Mesaj de eugen01 »

1.Pentru Kg...am inteles ca se tine extracontabil.In program putem tine cantitativ (buc, sau cap in cazul de fata ) si valoric.Ex 3 capete PU 100 Stoc (valoric) 300.
2.Reveniti cu un exemplu numeric referitor la vanzare.Adica...eu inteleg ca au fost consumuri intr-o luna, iar vanzarea in alta luna.Poate exemplul de mai jos va este de ajutor (cei drept aici e vorba de diferente la pret)

http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?f=8&t=472

floricell117

#35 Mesaj de floricell117 »

Eu nu am tinut evidenta extracontabil ci am facut asa:
Am creat 2 gestiuni,una pentru capete alta pentru kg
Achizitie pui
cap 1000*1.5=1500 361=401 (in gestiunea de capete)
kg 45*0=0 fara contare(in gestiunea de kg)

Am si mortalitati pe care le-am operat din consumuri
cap 20*1.5 30 606=361
kg 1*0 fara contare pentru a scadea gestiunea de kg

Inregistrare spor greutate
361=711 300 prin articole contabile si kg 100 (fara contare) prin operatii speciale pentru a incarca gestiunea de kg.

La vanzare

cap 980*4.5=4410 4111=701

si Saga face singura descarcarea animalelor la pret de achizitie 980*1.5=1470 606=361
Dupa cum observi in 361 raman cei 300 lei pe care eu i-am inregistrat ca spor de crestere.

eugen01

#36 Mesaj de eugen01 »

tomac scrie:Daca sunt vii, e corect asa cum ai aratat anterior 4111=701 si 606=361 sau 711=361
(pagina 1 a acestui topic)

Cu anumite NC , trebuie sa "ajutam" programul.

floricell117

#37 Mesaj de floricell117 »

eugen01 scrie:
tomac scrie:Daca sunt vii, e corect asa cum ai aratat anterior 4111=701 si 606=361 sau 711=361
(pagina 1 a acestui topic)

Cu anumite NC , trebuie sa "ajutam" programul.
L-am ajutat cat am putut :oops: si pana la urma m-a rasplatit (merge struna!!!) daaaar am o problema...dupa ce se descarca gestiunea (la vanzare) imi raman in contul 361 vreo 400lei care nu ar trebui sa fie acolo.Oare unde am gresit???Mentionez ca am descarcat sporul de crestere pentru populatia moarta. :shock:

eugen01

#38 Mesaj de eugen01 »

Din speta propusa de dvs, dupa vanzare, trebuie descarcata gestiunea, operatie care implica doua NC
-descarcarea la cost de achzitie 606 = 361 (o face programul)
-descarcarea sporului de greutate.Din moment ce l-am introdus manual (prin ArticoleContabile) trebuie sa-l descarcam tot asa..adica observ ca lipseste NC 711 = 361 300 ron.Presupun ca la aceasta NC trebuie sa avem grija sa scadem proportional cu numarul de capete vandute.

(ps.Nu era nevoie sa citati, doar continuam discutia.Eu am fost nevoit pentru ca a trebuit sa "aduc" argumente)
Ultima oară modificat Mar Iun 14, 2011 12:05 pm de către eugen01, modificat 1 dată în total.

floricell117

#39 Mesaj de floricell117 »

Am uitat sa precizez ca am reusit sa inregistrez sporul de greutate prin Operatiuni speciale si astfel s-a generat nota contabila 361=711 , iar la vanzare a descarcat si sporul, dar au ramas in 361 cei 400 lei.

eugen01

#40 Mesaj de eugen01 »

ati incercat, de proba, sa faceti descarcarea sporului, tot prin operatii speciale?

floricell117

#41 Mesaj de floricell117 »

Am facut descarcarea sporului pentru populatia moarta tot din Op.speciale,iar descarcarea la vanzare o face programul singur nu mai e nevoie sa fac niciun artificiu...singura chestie sunt acei 400 lei.
Ma gandesc ca greseala vine tot de la mine...poate ca nu am stabilit bine valoarea sporului (de descarcat) pentru populatia moarta :oops:

eugen01

#42 Mesaj de eugen01 »

Pierderile cauzate de mortalitate nu sunt recunoscute la costul de achizitie? (cel putin asa reiese si din exemplul dat de dvs...30 ron.
Am facut o simulare pe cifrele dvs, cei drept am definit doua tipuri de articole, Pasari (pentru receptie in 361) si Crestere.Am definit un articol Spor in greutate, pe care l-am "receptionat" direct in ecranul de productie si am trecut la consumuri cantitatea de furaje.In vederea vanzarii am transferat Pasarile din 361 in Produs Finit (345)...Am vandut.Programul a facut automat toate NC si descarcari.Problema e ca, pentru a descarca Cresterea (suma de 300)...trebuie sa o operez prin ecranul de iesiri (factura)...asta nu mai e corect !.Am procedat asa doar pentru a verifica corectitudinea NC.Raman la parerea ca e necesar sa faceti manual NC 711 = 361 cu valoarea de 300.(deci descarcam numai valoric).
(o simpla parere)

ps
Daca e vorbim de 400 de ron...cred ca 100 vine dintr-o luna anterioara.

eugen01

#43 Mesaj de eugen01 »

Atentionarea bolduita din Manual Saga referitoare la utilizarea operatiunilor de "operatii speciale", si plecand de la premisa ca situatiile exceptionale nu trebuie sa devina un mod de lucru(poate cel mult o rezerva in caz de nevoie), va propun urmatoarea configurare, pentru o societate cu profil cresterea animalelor
Premise:
1.Manual Saga;
2.Tutoriale;
3.Fisiere_Grupe 1
Fisiere_Grupe2
Configurare:
1.In Plan Conturi Adaug
361.01 Septel, 361.02 Total Greutate, 361.03 Valoric_Greutate
606.01 Ch cu Achizitia
701.01 Capete Nr ; 701.02 Greutate Kg
711.01 Nr.Capete, 711.02 KgGreutate, 711.03 Valoric_Greutate
2.In Tip Articol/serviciu.Adaug
Septel - Cont 361.01 ; (Ch)606.01 ; (V)701.01
TotalGreutate(Kg) - Cont 361.02 ; (Ch) 711.02 ; (V) 701.02
La ambele tipuri de articol vom bifa Aprovizionabil,Consumabil,Vandabil,Produs.
3.In Gestiuni Adaug:
-Galinacee(1)
-Furaje(2)
-Existent KG (3)
4.In Articole Adaug
100001 - PUI , BUC, Tip Articol Septel
200001 - Furaje, KG, Tip Articol Alte mat consumabile.
300000 - Greutate Ac_Van_Spor , KG, Tip Articol Total Greutate(Kg)
Pentru a nu receptiona din eroare articolele in gestiuni neadecvate e de folos ca la codificare sa punem prima cifra, cifra gestiunii.
5.Modul de lucru, Culegerea datelor
A.Intrari.In ecranul detalii Adaug, selectam Tip Articol Septel, Gestiune Galinacee, DenArt. Pui , cant,valoare.SalvezAdaug.In aceasta a doua linie vom selecta Tip Articol Total Greutate(KG), Gestiune Existent Kg, DenART Greutate Ac_Van_Spor si vom trece greutatea totala a achizitiei.Valoare zero.Salvam Validam.
-Inregistrare Spor Greutate.La sfarsitul perioadei (luna) pe baza raportului de cantarire (sa fim atenti sa facem scaderea din greutatea cantarita si cea de la achizitie) inregistram in ecranul de Productie, selectam Gestiunea ExistenKG(3) iar in ecranul din dreapta selectam articolul Greutate Ac_Van_Spor si completam cantitatea.Avem grija ca pretul sa fie zero.Astfel avem evidenta cantitativa a sporului in greutate, pentru evidenta valorica vom Adauga in Articole Contabile o NC intitulata Delta Productie 361.03 = 711.03
B.Iesiri
-Inregistrare Mortalitate. In ecranul Bon de Consum completam doua BC, unul pentru scadere nr capete, altul pentru scadere greutate, din gestiunile aferente.Tot aici vom completa BC si pentru consumul de furaje.
-Vanzari.In prima linie din ecranul detalii, selectam Tip Septel, Gestiune Galinacee etc...Salvam Adaug.In a doua linie vom selecta TipArticol Total Greutate(Kg), Gestiune ExistenKg(3) Articol Greutate Ac_Van_Spor. trecem greutatea , valoarea zero (sarim peste avertismentul Saga) Validam.Daca de partea cantitativa a Greutatii are grija programul, noi trebuie sa fim atenti sa scadem partea valorica a greutatii prin NC Delta V 711.03 = 361.03
6.Selectii / Listari.
Din Situatie Stocuri, putem vizualiza fisa Articolului Greutate Ac_Van_Spor.Explicatiile sunt ok, vom sti greutatea la Achizitie (Nir), greutate populatie moarta (Bon de Consum) Greutate Castigata (Bon de predare Primire) sau greutate Vanduta.Pentru numar de capete selectam gestiunea Galinacee etc.
Am amintit si de Grupe.Putem sa le folosim pentru evidenta pe sexe (M sau F) sau pentru evidenta pe grupe de varsta.
N.B. Putem defini articole gen 101113 - Pui M Varsta 1-3 luni avand grija ca la receptie sa "spargem" detaliile facturii.
Sau mai putem folosi facilitatea de serii (loturi) pentru varsta.
Va trebui sa definim si articole aferente Greutatii pentru fiecare.Totul depinde de cat de analitici dorim sa fim ( sau...cat ni se cere !!)
NB.Despre NC 361 - 711 si 711 - 361 (valoric).Daca receptionam sporul de greutate (in ecran Productie) nu numai cantitativ ci si valoric, programul va face automat NC la inchidere de Luna.Problema apare la vanzare, pentru ca Saga sa faca automat NC de scadere, ii trebuie un document de iesire.Pe factura nu putem (fiind inregistrat la o valoare, Saga nu ne lasa sa punem numai cantitatea si pretul zero) deci trebuie sa avem grija la aceste NC 361 - 711 si 711 - 361 (componenta valorica).
Ultima oară modificat Mie Iun 15, 2011 12:43 pm de către eugen01, modificat 1 dată în total.

ivana91

#44 Mesaj de ivana91 »

Pentru a nu se complica lucrurile, eu propun sa se tina evidenta in saga doar a acelor elemente care dau valoarea, adica a kg in cazul de fata. Separat fermele de animale trebuie sa aiba un registru in care se tine evidenta pe cap si kg, pe fiecare categorie de animale, in care se va mentiona si nr zile furajate, se va face decont de furajare cu cantitatea , valoarea si unitatile nutritive aferente fiecarui furaj si pe total unitati nutritive. In acest mod se poate calcula pe fiecare categorie de animale nr de unitati nutritive aferente zilelor furajate.
In registru de evidenta a animalelor se tine evidenta stocului la inceputul lunii, intrarile si iesirile din cursul lunii.
Se poate face lunar si miscarea efectivelor de animale la care se pot anexa si documentele intocmite.

ivana91

#45 Mesaj de ivana91 »

Nici un comentariu?
Daca s-ar putea introduce cantitate cu 2 unitati de masura (fizic/stas, cap/kg) ar fi mai usor.

Scrie răspuns