SUMAL, pentru cunoscatori...
Re: SUMAL, pentru cunoscatori...
Si cu pretul de productie cum faceti???
Eu introduc pretul de cumparare,iar diferenta de pret pana la pretul de productie o fac prin 418,e corect???
daca fac direct cu pretul de productie,si la sfarsit de luna se inchide 711 marfa care o am pe stoc mi se inregistreaza ca si vanduta si mi se modifica 121,cu toate ca pretul real e cel cu care il vand.
Eu introduc pretul de cumparare,iar diferenta de pret pana la pretul de productie o fac prin 418,e corect???
daca fac direct cu pretul de productie,si la sfarsit de luna se inchide 711 marfa care o am pe stoc mi se inregistreaza ca si vanduta si mi se modifica 121,cu toate ca pretul real e cel cu care il vand.
Eu lucrez cu articole (sortimente, specii) ca sa-mi fie mai usor. Daca tii contabilitatea global, e mai greu sa te verifici cu Sumalul. E adevarat ca tii ev. gestiunii de doua ori, dar nu ai ce face, in Saga n-o sa se bage Sumalul niciodata, nici in alt program de conta.
Pt exploatare nu am folosit ecranul productie, ai intrare materie prima sau direct marfa, pe baza de aviz, introduci cheltuielile aferente exploatarii, transportului, alte taxe etc iar mai departe:
a) ori prelucrezi materia prima in gater, iar atunci folosesti ecranul productie
b)ori sortezi parte la pct. A) iar restul la pct. c)
c)ori prin ecranul transfer, treci pe marfuri ce vinzi si pe produse reziduale deseurile.
Exploatarea nu o poti introduce in ecranul productie decat ca un fel de sortare si lucrezi degeaba: cati mc ai bagat, atatia si scoti, iar motorina, oamenii nu le poti introduce in costul de productie.
Cam asta e parerea mea, altii sunt liberi sa ma contrazica.
Pt exploatare nu am folosit ecranul productie, ai intrare materie prima sau direct marfa, pe baza de aviz, introduci cheltuielile aferente exploatarii, transportului, alte taxe etc iar mai departe:
a) ori prelucrezi materia prima in gater, iar atunci folosesti ecranul productie
b)ori sortezi parte la pct. A) iar restul la pct. c)
c)ori prin ecranul transfer, treci pe marfuri ce vinzi si pe produse reziduale deseurile.
Exploatarea nu o poti introduce in ecranul productie decat ca un fel de sortare si lucrezi degeaba: cati mc ai bagat, atatia si scoti, iar motorina, oamenii nu le poti introduce in costul de productie.
Cam asta e parerea mea, altii sunt liberi sa ma contrazica.

-
Lucrez cu sumal-ul de ceva timp si consider ca il stapanesc destul de bine, dar acum am o situatie noua careia nu-i dau de cap: firma este producatoare de cherestea pe care o vinde ca produs finit rezultat din gaterare. S-a luat hotararea sa se faca si comert cu cherestea cumparata de la alti producatori. Cheresteaua cumparata este sortata si amestecata cu cheresteaua produsa in firma. La vanzare se face un aviz care contine atat marfa cat si produs finit. Cum pot sa introduc in sumal aceasta vanzare, avand in vedere ca , cheresteaua provine din doua gestiuni diferite si livrarea s-a facut cu un singur aviz?
In Sumal, indiferent de unde provine cheresteaua, de la gaterul propriu sau intrata cu aviz prin cumparare, ea va merge in aceeasi gestiune, si anume depozit cherestea. De acolo se si descarca cu avizul la vanzare. Nu confunda gestiunea din Sumal cu cea din Saga.
In Saga esti liber/a sa tii cate gestiuni vrei, mai ales daca stii cat din ce ai vandut e marfa si cat e produs finit. Daca nu stii exact cat din marfa se vinde impreuna cu produsul finit, atunci ai o problema, dar in contabilitate, nu in Sumal...
In Saga esti liber/a sa tii cate gestiuni vrei, mai ales daca stii cat din ce ai vandut e marfa si cat e produs finit. Daca nu stii exact cat din marfa se vinde impreuna cu produsul finit, atunci ai o problema, dar in contabilitate, nu in Sumal...
-
Multumesc mult! O sa introduc in aceeasi gestiune din sumal atat cheresteaua produsa cat si pe cea cumparata.
-
Buna ziua. O societate cumpara cherestea pentru fabricarea mobilei. Dar are pe stoc cam multa si ar vrea sa mai scoata din ea. Intrebarea mea este: Poate face factura de vanzare a cherestelei ce a fost cumparata acum ceva timp, catre o alta societate? Se aplica tot taxarea inversa, cum s-a procedat la cumparare? Poate sa factureze si pe persoana fizica cu taxare inversa?
Poate sa o vanda oricui. Taxarea inversa se aplica numai intre platitorii de tva. Deci la sc-urile neplatitoare si la persoane fizice se colecteaza tva.
-
Am inteles, multumesc.
Eu obtin si cherestea NETIVITA
Fac PV de gaterare:
100mc lemn rotund= 80 mc cherestea tivita+ 10mc cherestea NETIVITA+ 7 mc laturoaie+ 3mc rumegus
1.Cum inregistrez in sumal trecerea de la CHERESTEA NETIVITA la CHERESTEA TIVITA SI LATUROAIE?
2. PRIN PV DE GATERARE in SUMAL se descarca si stocul de LEMN ROTUND sau tb sa inregistrez si in MENIUL IESIRi un BON DE CONSUM pt cei 100 mc lemn rotund care au fost gaterati?
3. In REGISTRU MATERIALELOR LEMNOASE se inregistreaza PV DE GATERARE cu cele 80 mc de CHERESTEA TIVITA si10 mc CHERESTEA NETIVITA?
Fac PV de gaterare:
100mc lemn rotund= 80 mc cherestea tivita+ 10mc cherestea NETIVITA+ 7 mc laturoaie+ 3mc rumegus
1.Cum inregistrez in sumal trecerea de la CHERESTEA NETIVITA la CHERESTEA TIVITA SI LATUROAIE?
2. PRIN PV DE GATERARE in SUMAL se descarca si stocul de LEMN ROTUND sau tb sa inregistrez si in MENIUL IESIRi un BON DE CONSUM pt cei 100 mc lemn rotund care au fost gaterati?
3. In REGISTRU MATERIALELOR LEMNOASE se inregistreaza PV DE GATERARE cu cele 80 mc de CHERESTEA TIVITA si10 mc CHERESTEA NETIVITA?
-
1.Faceti inca un PV de gaterare, in care introduceti cher. netivita sus, obtinand cherestea tivita si laturoaie in partea de jos a ecranului.
2.Daca si in PV gaterare ati specificat lemn rotund, atunci acesta va iesi din stoc prin PV de gaterare.
3.Da...
2.Daca si in PV gaterare ati specificat lemn rotund, atunci acesta va iesi din stoc prin PV de gaterare.
3.Da...
3. Am intrebat la ITRSV si mi-a spus ca in registru nu se trec decat intrarile si iesirile pe baza de avize . Deci cheresteaua care rezulta din PV de gaterare nu se trece, nici bonurile de consum cu cheresteaua consumata in productie nu se trece( eu le treceam, pt ca eu consideram ca soldul din registru tb sa coincida cu soldul din SUMAL)
Acum eu am o nelamurire, ce fac cu cantitatea de cherestea intrata care se aduna de la o luna la alta si ajung la cantitati imense?? cand mai ajung la ITRSV am sa intreb si acest lucru.
Acum eu am o nelamurire, ce fac cu cantitatea de cherestea intrata care se aduna de la o luna la alta si ajung la cantitati imense?? cand mai ajung la ITRSV am sa intreb si acest lucru.
Am introdus din greseala stocurile finale de la un depozit pe consumuri si astfel am stoc zero si am raportat la ITRSV.Cum pot remedia,se poate reface exportul si trimite dinnou?Citisem undeva ca nu se pot face corectii?!MULTUMESC!
-
Se transmite din nou sumalul corect doar ca in e-mail spui ca este corectat.
Am facut si eul o gresala si am intrebat la ITRSV
Multumesc mult!Asa o sa fac!crisanl707 scrie:Se transmite din nou sumalul corect doar ca in e-mail spui ca este corectat.
Am cerut de nenumarate ori pe mail la ITRSV consultanta si nu mi s-a raspuns niciodata,la telefon ma expediaza ,prin com pe internet am gasit ca nu se fac corectii.....
-
Ei, na! Nu se fac corectii... Ca noi suntem supercomputere care nu gresesc niciodata...
Referitor la completarea registrului, cata vreme exista rubricile privind productia si consumul, consider ca ele trebuie completate. Nu ca ar avea vreo noima sa le treci acolo, oricum nu poti evidentia stocurile in registru.
Candva exista Situatia depozitelor, de unde puteai urmari miscarile de stocuri, acum e doar Sumalul si atat.
Referitor la completarea registrului, cata vreme exista rubricile privind productia si consumul, consider ca ele trebuie completate. Nu ca ar avea vreo noima sa le treci acolo, oricum nu poti evidentia stocurile in registru.
Candva exista Situatia depozitelor, de unde puteai urmari miscarile de stocuri, acum e doar Sumalul si atat.