rezerva legala

florescud

#31 Mesaj de florescud »

Da, profitul trebuie sa ramana nemodificat,faceam eu confuzie cu altceva.

furtunaa

rezerva legala dedusa fiscal

#32 Mesaj de furtunaa »

Rezerva legala poate fi dedusa fiscal (fara a se face si repartizarea) la calculul trimestrial al impozitului pe profit?

serbanm815

#33 Mesaj de serbanm815 »

nu,se face doar la inchidere de an

furtunaa

#34 Mesaj de furtunaa »

serbanm815 scrie:nu,se face doar la inchidere de an
Atunci ce intelegeti din aceste paragrafe din Normele metodologice ale Codului Fiscal?

Codul fiscal:
Provizioane si rezerve
Art. 22 - (1) Contribuabilul are dreptul la deducerea rezervelor si provizioanelor, numai in conformitate cu prezentul articol, astfel:
a) rezerva legala este deductibila in limita unei cote de 5% aplicata asupra profitului contabil, inainte de determinarea impozitului pe profit, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile aferente acestor venituri neimpozabile, pana ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat sau din patrimoniu, dupa caz, potrivit legilor de organizare si functionare. In cazul in care aceasta este utilizata pentru acoperirea pierderilor sau este distribuita sub orice forma, reconstituirea ulterioara a rezervei nu mai este deductibila la calculul profitului impozabil. Prin exceptie, rezerva constituita de persoanele juridice care furnizeaza utilitati societatilor comerciale care se restructureaza, se reorganizeaza sau se privatizeaza poate fi folosita pentru acoperirea pierderilor de valoare a pachetului de actiuni obtinut in urma procedurii de conversie a creantelor, iar sumele destinate reconstituirii ulterioare a acesteia sunt deductibile la calculul profitului impozabil;

Norme metodologice:
50. Cota de 5% reprezentand rezerva prevazuta la art. 22 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se aplica asupra diferentei dintre totalul veniturilor, din care se scad veniturile neimpozabile si veniturile din impozitul pe profit amanat, si totalul cheltuielilor, din care se scad cheltuielile cu impozitul pe profit curent si amanat si cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile, inregistrate in contabilitate. Rezerva se calculeaza cumulat de la inceputul anului si este deductibila la calculul profitului impozabil lunar sau trimestrial, dupa caz. In veniturile neimpozabile care se scad la determinarea bazei de calcul pentru rezerva sunt incluse veniturile prevazute la art. 20 din Codul fiscal, cu exceptia celor prevazute la lit. d) din acelasi articol. Rezervele astfel constituite se completeaza sau se diminueaza in functie de nivelul profitului contabil din perioada de calcul. De asemenea, majorarea sau diminuarea rezervelor astfel constituite se efectueaza si in functie de nivelul capitalului social subscris si varsat sau al patrimoniului

serbanm815

#35 Mesaj de serbanm815 »

sa asteptam si alte pareri....
daca vrei sa o deduci la calc.ipm.profit la trim.3 ,ar trebui sa faci nota contab.cu repartizarea sumelor ded. ca sa se vada in balanta (asta e parerea mea ) si de regula se face repartizare la sf.de an pt.ca nu intotdeauna poti anticipa corect profitul brut .(eu asa lucrez )

tomac

#36 Mesaj de tomac »

Nu e nevoie să faci nota contabilă la fiecare termen de calcul al impozitului pe profit. Poți să ții seama de această rezervă, la fiecare termen de calcul al impozitului, dar o înregistrezi obligatoriu la finele anului.
Legat de rezerva legală:
Aceasta se constituie obligatoriu, prin aplicarea procentului de 5% asupra profitului. Obligativitatea constituirii acestui fond provine din Legea 31/1990 - art.183. Limita minimă la care acesta trebuie să fie situat este de 20% din capitalul social.
Codul fiscal dă drept de deductibilitate unui procent de 5% fond de rezervă, dar nu mai mult de 20% din capitalul social, adică limita minimă a acestui fond stabilită prin legea societăților comerciale.
Trebuie făcute, însă, niște precizări:
- constituirea fondului de rezervă se face și dacă societatea e plătitoare de impozit pe venit (microintreprindere) întrucât e obligatorie conform Legii 31/1990. Ca urmare dacă o societate e microintreprindere și are de exemplu un capital social de 200 lei și constituie la fond de rezervă o sumă de 50 lei, de exemplu, la trecerea din categoria celor ce plătesc impozit pe venit la cei ce plătesc impozit pe profit, nu va putea deduce acel fond de rezervă, întrucât deși îl constituie, acesta deja este mai mare decât limita maximă a deductibilității
- fondul de rezervă, are limită de deductibilitate, 20% din capitalul social. Dacă în timp capitalul social este constant, limita este aceiași de-a lungul timpului, iar cei 5% este posibil să fie deductibili doar într-un singur an. Limita de deductibilitate și, implicit, suma posibil deductibilă poate crește doar dacă se mărește capitalul social.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns