Inregistrararea corecta impozit forfetar in contabilitate

licav804

#31 Mesaj de licav804 »

"Facem calculul astfel:
1. Impozitul pe profitul realizat in aprilie 2009: 300 lei
2. Impozit forfetar mai+iunie 2009 = 2.200 lei/12 luni x 2 luni (mai+iunie) = 184 x 2 = 368 lei
3. (1+2) Total impozit profit de plata in luna iulie = 300 + 368 lei = 668 lei"
Eu consider ca profitul sau venitul net se calculeaza pe perioada ian-iunie 2009 conform regulilor fiscale, se deduce eventuala pierdere fiscala anterioara, se inregistreaza in registrul de evidenta fiscala si dupa constituirea lui SE COMPARA cu impozitul minimal pe perioada mai-iunie si SE PLATESTE suma mai mare, urmand ca pentru perioada fiscala urmatoare sa comparam impozitul datorat (prin calcul obisnuit) cu impozitul minimal pe perioada de 3 luni.

paturcai

#32 Mesaj de paturcai »

Impozitul pe profit, pe vechea Lege se calcula trimestrial.
Legea intervine si modifica modalitatea de calcul in mijlocul trimestrului.
Legea privind impunerea in cota fixa intervine de la 01.05.2009 asta insemnand ca pana la acea data opereaza vechea impunere.
Teoretic inclusiv luna aprilie trebuie sa opereze pe vechea lege.
Daca este asa cum spuneti voi, ce se intampla atunci cu luna aprilie?
Legiuitorul face vorbine de perioada mai-decembrie.
Legiuitorul lasa sa se inteleaga ca pana la 01 mai 2009 opereaza prevederile de dinainte ceea ce este si normal.
Ca eu ma uit in spate si iau cumulatul de la inceputul anului nu comentez pentru ca asa se si lucreaza.
Important este cum privim luna aprilie: pe vechile prevederi, sau pe noile prevederi.
Eu zic ca pe vechile prevederi.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

licav804

#33 Mesaj de licav804 »

Impozitul se constituia si se constituie trimestrial, calculandu-se de la inceputul exercitiului financiar. Nu s-a schimbat nimic decat obligativitatea de a platii ceea ce datorezi dar nu mai putin de BIRUL anulal impartit pe 12 luni. Asadar, vom constituii pe legea veche care este neschimbata dar vom platii BIRUL daca impozitul datorat este mai mic. Deoarece 34 opereaza de la 1 mai, pe trimestrul II vom compara impozitul datorat cu impozitul minimal pe "perioada" de 2 luni asa cum spune legea. Se vorbeste despre impartirea impozitului minimal la 12 luni si inmultirea cu nr de luni din perioada tocmai din motivul ca trimestrul II are ca perioada de comparare doar 2 luni, pt ca societatile care isi suspenda activitatea compara impozitul datorat cu minimalul pe perioada (nr.luni din interiorul trimestrului) in care opereaza aceasta obligativitate la plata. Daca numeau aceasta taxa altfel decat impozit nu mai incurcau atat lucrurile.Mai mult, eu apreciez ca este o taxa "nerecuperabila" intrucat nu vom folosi aceste sume in calculul impozitului datorat pe perioadele viitoare, nu vom beneficia de ele in sensul de credit fiscal. Cred ca vom evidentia sumele pe un rand introdus special in 101 doar pentru verificarea corectitudinii platilor de impozit minimal in raport de veniturile declarate in ex.fin.anterior.

paturcai

#34 Mesaj de paturcai »

Imi permit doar sa aduc aminte ca in anul 2000, la introducerea impozitul pe venitul microintreprinderilor, in luna septembrie, de la 01.09.2000, nu am facut nicio comparatie.
In acel moment legea intervenea la fel de brutal ca si acum si spunea ca de la 01.09.2000 inreprinderile cu cifra de afaceri precedenta, bla, bla, deveneau obligatoriu "microintreprinderi" urmand sa aplice acel impozit micro de la 10.09.2000.
La mometul respectiv, toata lumea a aplicat acelasi principiu: trimestrul s-a terminat la 31.08.2000, iar noul BIR (cum corect l-ai denumit) si-a facut intrarea in contabilitatile noastre bulverasandu-ne pe toti.
Ca acum!
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

budileanue

#35 Mesaj de budileanue »

Daca firma la care lucrez are impozit pe profit de recuperat din 2008 cum fac acest lucru ?Nu il deranjeaza pe Boc daca platesc impozitul forfetar diminuat cu aceasta suma ?

stoicat

#36 Mesaj de stoicat »

Nu il deranjeaza pe D-l Boc daca se plateste impozitul forfetar diminuat cu impozitul de recuperat din 2008 ,numai sa figureze si-n fisa pe platitor ,,impozit pe profit "aceasta suma ,ca platita in plus.

paraschivl454

#37 Mesaj de paraschivl454 »

Nu se specifica in ordonanta daca au intervenit modificari de perioada pentru societatile care realizeaza venituri preponderent din activitati de cultivare a cerealelor si care declara si platesc impozitul pe profit la sfarsitul anului.Are cineva aceasta situatie?

teodorg133

#38 Mesaj de teodorg133 »

Daca per.fiscala a impoz.profit este ANUL, faceti regulariz respectiva la sf.anului...vedeti in ce grila va incadrati si regulariz la sf de an...
[color=red] "Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi".
[/color]
http://www.lumeaingerilor.ro/Home/tabid/36/Default.aspx

iarovoim

#39 Mesaj de iarovoim »

D-l Boc nu stie nici contabilitate si nici fiscalitate; D-l Pogea e cel responsabil pe partea de colectare de venituri la bugetul de stat!

olteanz

#40 Mesaj de olteanz »

iarovoim scrie:D-l Boc nu stie nici contabilitate si nici fiscalitate; D-l Pogea e cel responsabil pe partea de colectare de venituri la bugetul de sta :lol: t!
Esti din Cluj?
1+1=3

petriself

#41 Mesaj de petriself »

Si eu am vrut sa-l intreb acelasi lucru. :P :roll:

iarovoim

#42 Mesaj de iarovoim »

offtopic: nu sunt din cluj!

briscb

#43 Mesaj de briscb »

Stimati colegi!Eu as propune sa mai discutam putin despre calculul impozitului pe profit pe trim II/2009,si nu pentru altceva dar eu ,si cred ca nu sunt singurul interpretez altfel Normele de aplicare a Legii 581 decit cum sunt date exemplele de calcul de colegul Paturcai sau colegul Licav.
In Norme nu se vorbeste de calculul impozitului pe aprilie, se vorbeste (in exemplele date)de trimestrul II.deci trim.I s-a incheiat nu in aprilie ci in martie,iar trimestrul II are 3 luni april,mai, iun.
-Se calculeaza impozitul pe trim II cu 16%="a"si daca aceasta suma este mai mica de impozitul minim(dupa transa de venit 2008)/12*2="b" se plateste "b",
-Daca "a" este mai mare decat "b " se datoreaza si se plateste pentru trim II "a".
Bineinteles, fara sa mai revenim la impozitul calculat numai pentru luna aprilie si sa mai adunam la "a" sau la "b"

iarovoim

#44 Mesaj de iarovoim »

Taxa minima obligatorie sau impozitul forfetar a intrat in vigoare incepand din 01 mai 2009 si este valabil pana la 31 decembrie 2010. Pentru Aprilie se aplica acelasi impozit care era in vigoare pana la 01 mai 2009.

briscb

#45 Mesaj de briscb »

Imi pare rau iarovoim,dar tot sustin in continuare ceea ce am sustinut si redau cuvant la cuvant Exemplul I din Norme:
O soc.com.a determinat la sfarsitul trimestrului al II-lea impozit pe profit in suma de 250 lei.Pentru incadrarea in prev.art.18 (2) conrtibuabilul ia in calcul veniturile totale inregistrate la 31.dec.2008,determinand un impozit minim in val.de 2.200 lei.corespunzator transei de venituri totale anuale in suma de 40.000 lei.Pentru perioada 1 mai 2009-30.iun. 2009 din trim.al II -lea impozitul minim se calculeaza in mod corespunzator prin impartirea impozitului minim anual la 12 luni si inmultit cu 2 (lunile mai si iunie),astfel:(2200/12)*2=367 lei.
Avand in vedere ca impozitul pe profit datorat pentru trimestrul al II-lea este in suma de 250 lei,iar impozitul minim calculat pentru aceeasi perioada este de 367 lei,contribuabilul are obligatia de plata a impozitului minim in suma de 367 lei.
Va rog sa dezbatem problema(pentru mine problema este scadenta in luna iunie in cazul unei firme in fuziune) Multumesc.

Scrie răspuns