Așa este, nu există nici o reglementare. Dar există o chestie numită normă specifică de întocmire a documentelor financiar contabile. Ș acolo la registru de casă se spune așa:
REGISTRU DE CASĂ (Cod 14-4-7A si Cod 14-4-7bA)
1. Servește ca:
– document de înregistrare operativa a încasărilor și plăților în numerar, efectuate prin casieria unității, pe baza actelor justificative;
– document de stabilire, la sfârșitul fiecărei zile, a soldului de casa;
– document de înregistrare în contabilitate a operațiunilor de casă.
2. Se întocmește în două exemplare, manual sau cu ajutorul tehnicii de calcul, zilnic, de către persoanele care au calitatea de casier, pe baza actelor justificative de încasări și plăți.
La sfârșitul zilei, rândurile neutilizate din formularul cod 14-4-7A se barează.
Soldul de casa al zilei precedente se reportează, după caz, pe primul rând al registrului de casa pentru ziua în curs.
Se semnează de către casier pentru confirmarea înregistrării operațiunilor efectuate și de către persoana din compartimentul financiar-contabil desemnata pentru primirea exemplarului 2 și a actelor justificative anexate.
3. Circulă la compartimentul financiar-contabil pentru verificarea exactității sumelor înscrise și respectarea dispozițiilor legale privind efectuarea operațiunilor de casa (exemplarul 2).
Exemplarul 1 rămâne la casier.
4. Se arhivează:
– la casierie (exemplarul 1);
– la compartimentul financiar-contabil (exemplarul 2).
5. Conținutul minimal obligatoriu de informații al formularului este următorul:
– denumirea unitătii;
– denumirea și data (ziua, luna, anul) întocmirii formularului;
– numărul curent; numărul actului de casa; explicații; încasări; plăți;
– report/sold ziua precedenta;
– semnături: casier și compartiment financiar-contabil.
Ei bine, depinde de cum citești aceste norme.
Eu zic că nu e nevoie de completarea zilnică a acestui document decât dacă există operațiuni de încasări și/sau plăți. Pentru că în norme spune că se întocmește zilnic, dar pe baza documentelor justificative. Pe cale de consecință, dacă acestea nu există, nu aș avea motive pentru care să-l întocmesc pentru că nu am pe baza a ce să-l întocmesc.
Cei care v-au obligat, deși nu văd nici de ce și nici în baza a ce, se folosesc de modul de reportare a soldului de pe o zi pe alta, dar este, în esență, o inepție. Probabil au invocat legea contabilității și de la art.41 partea referitoare la nerespectarea normelor MF de utilizare a documentelor financiar-contabile.
Eu zic că e o tâmpenie lipsită de orice logică, dar în ANAF mai sunt oameni ce nu văd pădurea din cauza copacilor
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.