ops, acum am incercat cu listare colaboratori pe puncte de lucru. Aveti dreptate nu merge. Doar la salariati.
Am avut impresia ca merge si la colaboratori.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)
Dac un cenzor are salariu lunar i se incheie contract de mnadat asimilar salariului? Ce rubrica aleg in Saga cand inregistrez contractul? Fiind un contract ce tine de codul civil bauiesc ca nu mai are nici o treaba cu ITM si REVISAL.
Pentru un angajat cu CIM ce retineri avem? Societatea plateste somaj, pensii, sanatate etc toate taxele aferente unui contract iar salariatului i se retine impozit si sanatate?
tomac scrie:Pentru cenzori, momentan, nu se poate genera corect statul din SAGA, pentru a li se reține CAS și Șomaj. Va exista o actualizare în acest sens.
Veți alege contract civil 16%. Li se va reține CAS, șomaj și impozit. Sănătate vor trebui să declare și să plătească ei, la casa de asigurări de care aparțin.
1.Acest topic, si link-urile raspandite, merita citit de la prima pagina.
2.Pentru angajatii cu CIM avem doua tipuri de contributii, odata ale angajatorului si ale angajatului.
E o eroare sa se creada ca numai angajatorul "plateste" somajul impozitul etc..ale angajatului.Angajatorul retine aceste sume din salariul brut si le achita in numele angajatului (aprox 33% din salariul brut).Angajatorul la randul lui plateste, un procent aplicat la fondul de salarii.Aceste doua contributii formeaza Contributiile unitatii (angajator+angajat).In meniul Salariati, avem un buton Simulare Calcul Salariu.Click-aiti pe el si completati la salariu brut suma de 1000 de ron.
Eugen, ma refeream la un CIM incheiat cu un pesionar. Stiu ca pensionarii nu platesc somaj dar societatea plateste? Legat de contributia la pensie, daca este pensionar mai trebuie sa plateasca aceasta contributie? Intr-un cuvant ma interesa ce se plateste la un asemenea contract cu un pesionar, care sunt contributiile asiguratului si care ale firmei??
Am un CONTRACT CIVIL - declaratii, bilant etc). persoana imi apare pe Stat Colaboratori.
In "Salariati"-Tip contract = contract civil-"
Unde pot introduce 5.5% sanatate pentru deducerea la calculul impozitului pe venit ?
Acum are venit brut 119 - impozit 19 - rest plata =100
....si ca sa continui, cand le-am spus asta la multi angajatori, au preferat sa le faca contract de munca part time ca oamenii au refuzat sa mearga sa-si plateasca separat din mana..
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)
herganiec, multi nici nu mai merg la casa de sanatate ptr a plati, se multumesc sa plateasca la fisc diferenta de impozit (in cazul in care nu s-a retinut integral) iar restul............
Ba eu cred ca nu este asa si va trebui sa solicitam SAGA introducerea cotei de 5,5 si pt contractele civile.
iata prevederile CF 2012 - cu HG 50 inclusa-
"ART. 52 Reţinerea la sursă a impozitului reprezentând plăţi anticipate pentru unele venituri din activităţi independente
Al.(1) b) venituri din activități desfășurate în baza contractelor/convențiilor civile
ART. 296^21 Contribuabili f) persoanele care realizează venituri, în regim de reţinere la sursă a impozitului pe venit, din activităţi de natura celor prevăzute la art. 52 alin. (1)
ART. 296^23 Excepţii specifice (3) Pentru persoanele care realizează într-un an fiscal venituri de natura...... ), art. 52 alin. (1) lit. b) - d)...... se calculează şi se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate
ART. 296^24 Plăţi anticipate cu titlu de contribuţii sociale
(5) Contribuabilii prevăzuţi la art. 296^21 alin. (1) lit. f) şi h) datorează contribuţii sociale individuale în cursul anului, sub forma plăţilor anticipate, plătitorii de venituri având obligaţia calculării, reţinerii şi virării sumelor respective în conformitate cu prevederile art. 52 şi art. 74 alin. (4), după caz.
(6) Contribuţiile reţinute potrivit alin. (5) se virează până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul, respectiv a lunii următoare trimestrului în care s-a plătit venitul, în funcţie de perioada fiscală aleasă de plătitorul de venit.
.
.
(8) Pentru contribuabilii care realizează venituri de natura celor prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. f) şi h), obligaţiile reprezentând contribuţia de asigurări sociale de sănătate calculate, reţinute şi virate în cursul anului fiscal de către plătitorii de venit sunt obligaţii finale.
O sa ma mai uit o data, dar stiu sigur ca prev ce au intrat in vigoare in Octombrie si cele care intra la vara aveau specificatii cu ROSU ori astea de care zic eu, parca n-au.
O zi buna tuturor !