Pagina 1 din 1
ajutor platit de sindicat si tot legat de sindicat
Scris: Mar Feb 02, 2010 8:29 pm
de titovv540
Buna seara,
Am incercat sa dau de acest subiect pe forum ca sa nu reiau subiecte deja dezbatute, dar nu am gasit, de aceea voi initia un nou subiect.
Va rog sa-mi faceti sugestii - binenteles in conformitate cu legislatia in vigoare - cu privire la tratamentul fiscal al ajutoarelor acordate de un sindicat membrilor sai.
Mentionez ca ajutoarele sunt prevazute in statut si se acorda pentru : deces, nastere, boala, situatii exceptionale etc. pe baza de cerere, copii certificate etc.
Am studiat problema din toate punctele de vedere : cod fiscal, CAS,CASS, Somaj si devin din ce in ce mai confuza.
Lucrurile nu-mi sunt clare deloc, relatia membru sindicat - Sindicat nu este una de angajat-angajator, am gasit undeva o discutie pe aceasta tema si concluzia era urmatoarea :"Organizatiile sindicale fiind considerate terte persoane in relatia angajator-angajat, ajutoarele acordate membrilor de sindicat nu se impoziteaza".
Nu stiu cat este de corect, dar celelate obligatii ?
Legea 95/2006 privind contributia la asigurarile sociale de sanatate imi pare extrem de cuprinzatoare cu mentiuni de tipul : "Persoanele care realizeaza venituri din salarii, care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile, au obligatia platii contributiei lunare calculate la veniturile salariale realizate."(extras din normele metodologice), ce ar trebui sa inteleg ?
O alta problema ar fi ca s-a hotarat suportarea de catre sindicat a cheltuielilor cu deplasarea liderilor, membrii Biroului Executiv, presedintelui la diverse actiuni, sedinte, intalniri - cu justificarile necesare : ordin deplasare, bilet mijloc de transport sau 7.5 l% Km + bon benzina pt auto propriu - dupa cum am precizat nu sunt salariati fiind angajati la alte institutii, dar sunt indemnizati lunar cu o suma pt care se retin si se calculeaza toate obligatiile legate de salarii cu exceptia contributiei la fd. somaj si fd. garantare creante salariale (dar dupa ce am recitit legea somajului nu mai sunt sigura nici de acest lucru).
Ce parere aveti in ce conditii se pot deconta aceste sume si care sunt implicatiile fiscale ?
Orice sugestie este binevenita, m-am impotmolit si nu mai stiu de unde sa incep sau cum sa continui.
Re: ajutor platit de sindicat si tot legat de sindicat
Scris: Mie Feb 03, 2010 7:53 pm
de pintiliem
titovv540 scrie:...Va rog sa-mi faceti sugestii - binenteles in conformitate cu legislatia in vigoare - cu privire la tratamentul fiscal al ajutoarelor acordate de un sindicat membrilor sai.
Conform art. 42 lit. a) din Codul fiscal, sunt venituri neimpozabile ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specială, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale şi din alte fonduri publice, precum şi cele de aceeaşi natură primite de la alte persoane….
Norme metodologice
4. În sensul art. 42 lit. a) din Codul fiscal,
prin alte persoane se înţelege, printre alţii, şi: - organizaţiile umanitare, organizaţiile sindicale, Crucea Roşie, unităţile de cult recunoscute în România şi alte entităţi care pot acorda ajutoare umanitare sau sociale.
Prin urmare, ajutoarele primite de membrii de sindicat (prevazute in statutul acestuia) nu se impoziteaza.
titovv540 scrie:...Legea 95/2006 privind contributia la asigurarile sociale de sanatate imi pare extrem de cuprinzatoare cu mentiuni de tipul : "Persoanele care realizeaza venituri din salarii, care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile, au obligatia platii contributiei lunare calculate la veniturile salariale realizate."(extras din normele metodologice), ce ar trebui sa inteleg ?
Ajutoarele primite de membrii de sindicat nu sunt venituri de natura salariala.
Situatia se clarifica daca se face distinctia dintre membrii de sindicat beneficiari de ajutoare speciale si membrii din conducerea sindicatului, care au o indemnizatie lunara de natura salariala, de aceea este necesar sa se retina, in cazul acestora, obligatiile sociale.
Scris: Mie Feb 03, 2010 9:33 pm
de titovv540
Incepusem sa cred ca nu voi primi nici un raspuns, dar iata ca cineva are ceva de spus legat de subiectul meu.
Multumesc !
Buna ziua mi-ati dat belea v-ati capatat, pentru ca Legea 95/2006 e singura pe care am mentionat-o am sa ma rezum la definirea bazei de calcul la care se aplica contributia de asig. de sanatate potrivit normelor de incasare a contributiei - Ordin 617/2007 actualizat:
" Contributia angajatorului
.....
(2) Prin fond de salarii realizat, în sensul prezentelor norme metodologice, se întelege totalitatea sumelor constituite si utilizate de persoanele fizice si juridice pentru plata drepturilor salariale sau/si drepturilor asimilate salariilor, asa cum sunt definite în Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita în continuare Codul fiscal. Fondul de salarii realizat cuprinde si veniturile din salarii care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile.
.....
Contributia asiguratilor
(1) Contributia lunara a persoanelor asigurate se stabileste sub forma unei cote stabilite de lege, aplicata asupra veniturilor din salarii sau a celor asimilate acestora, care sunt supuse impozitului pe venit.
...................
(6) Persoanele care realizeaza venituri din salarii, care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile, au obligatia platii contributiei lunare calculate la veniturile salariale realizate.
(7) Prin veniturile prevazute la art. 257 alin. (2^1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, se întelege veniturile din salarii care nu se supun impozitului pe venit potrivit Codului fiscal."
Legea 95/2006
art. 257 (2^1) În situaţia în care o persoană realizează venituri care sunt neimpozabile, contribuţia se calculează asupra veniturilor realizate.
Cod fiscal prevede (si aici va citez) :
"Conform art. 42 lit. a) din Codul fiscal, sunt venituri neimpozabile ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specială, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale şi din alte fonduri publice, precum şi cele de aceeaşi natură primite de la alte persoane….
Norme metodologice
4. În sensul art. 42 lit. a) din Codul fiscal, prin alte persoane se înţelege, printre alţii, şi: - organizaţiile umanitare, organizaţiile sindicale, Crucea Roşie, unităţile de cult recunoscute în România şi alte entităţi care pot acorda ajutoare "
(si mai adaug)
art.55 Definirea veniturilor din salarii
alin (4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
a) ajutoare, etc
Care sunt veniturile din salarii care nu sunt impozabile daca nu cele prevazute de art. 55 alin (4) ?
Luminati-ma ca nu mai inteleg nimic !
Scris: Mie Feb 03, 2010 10:52 pm
de pintiliem
Atentie la continutul art. 55 alin (4)!
titovv540 scrie:...Care sunt veniturile din salarii care nu sunt impozabile daca nu cele prevazute de art. 55 alin (4)?
Luminati-ma ca nu mai inteleg nimic !
Art.55 Definirea veniturilor din salarii
alin (4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
a) ajutoare, etc
Scris: Mie Feb 03, 2010 11:14 pm
de titovv540
Am fost extrem de atenta la continutul tuturor articolelor, dar nu am inteles care sunt veniturile din salarii care nu sunt impozabile ?
Sau, dati-mi un exemplu de venit din salarii care nu este impozabil , pentru ca pana in acest moment eu nu am identificat aceste venituri si unde sunt prevazute in Codul fiscal.
Scris: Joi Feb 04, 2010 12:20 am
de pintiliem
In Codul fiscal nu sunt clar definite ”veniturile din salarii care nu se supun impozitului pe venit potrivit Codului fiscal” invocate de Legea 95/2006 completata cu OUG 93/2008 si cu Ordinul 509/2008. Totusi art. 55 - alin. 4) lit. k) si l) - prevede ca veniturile din salarii realizate de persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, la functia de baza si veniturile din salarii ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator nu sunt impozabile.
Scris: Joi Feb 04, 2010 12:27 am
de paturcai
Inteleg ca nu sunt impozabile DPDV AL IMPOZITULUI PE VENITUL DIN SALARII sau nu inteleg eu bine?
Adica asupra acelui venit de natura salariala totusi se aplica: CAS, CASS, etc, etc.
Adica am un salariu de 1.000 de lei brut. Aplic procentul de pensie, aplic fondul de somaj si cel de sanatate SI NU MAI APLIC IMPOZITUL PE DIFERENTA dintre brut-pensie-somaj-sanatate
Scris: Joi Feb 04, 2010 1:11 am
de titovv540
Prin ratacirile mele pe toate forumurile de specialitate am gasit o atentionare cu privire la modificarea Legii 95/2006 pe care o postez aici :
Modificările aduse prin Ordonanţa de urgenţă 93/2008 (Monitorul Oficial nr. 484/30.06.2008) se aplica incepand cu drepturile salariale aferente lunii iulie 2008.
Modificările aduse Legii nr. 95/2006 se refera la:
1. Contribuţia lunară de asigurări de sănătate. Se datorează contribuţia:
- la veniturile din pensii care depăşesc limita supusă impozitului pe venit (1000 lei)
- asupra veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu se realizează venituri:
- din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
- impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
- din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultură, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului venit;
- din indemnizaţii de şomaj;
- din pensii;
- neimpozabile
dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară.
2. În situaţia în care se realizează în acelaşi timp venituri din salarii, din activităţii independente, din agricultură, silvicultura, indemnizaţia de somaj, pensii, neimpozabile, contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri.
3. Nou! Se introduce pevederea potrivit căreia în situaţia în care o persoană realizează venituri care sunt neimpozabile, contribuţia se calculează asupra veniturilor realizate.
Modificarile aduse legii nu mai fac nici o alta precizare la aceste venituri neimpozabile. Astfel, pentru contributia datorata pentru aceste venituri nu se stabileste nici periodicitatea platii (lunar, trimestrial, anual), nici persoana obligata sa vireze sumele datorate (platitorul de venit sau cel care realizeaza venitul).
Toate veniturile neimpozabile, in sensul impozitului pe venit, se regasesc la art. 42, art. 47, art. 55 alin. (4), art. 65 alin. (2) si art. 77 alin. (4) din Codul fiscal.
Asta nu inseamna ca tot ce scrie pe net este si interpretarea corecta a Legii (dar daca este ?), de aceea am hotarat sa va stresez cu aceste amanunte care nu ma lasa sa traiesc.
Spuneti-mi ce ati concluzionat ?
Nu retin impozit pt. ajutoarele acordate de sindicat , dar cu celelate cum ramane (sanatate am subinteles ca nu , dar eu nu sunt prea sigura ca ajutoarele sunt exceptate de aceasta contributie, ati sesizat ce definitii cuprinzatoare sunt folosite in lege) ?
Despre partea cu delegatiile aveti vreo sugestie ?
Scris: Joi Feb 04, 2010 1:30 pm
de pintiliem
Pentru a nu ne pierde in hatisul legislativ, propun sa analizam impreuna, punctual, cazul tau: Sindicatul
In primul rand trebuie sa operam doua distinctii:
1. Membri de sindicat versus lideri de sindicat;
2. Venituri neimpozabile in general versus venituri neimpozabile din salarii.
1. Membrii de sindicat, in sensul art. 55 alin. (1) din Cod fiscal, nu au in raport cu Sindicatul venituri de natura salariala (impozabile sau neimpozabile). Liderii de sindicat, in sensul aceluiasi articol, au o indemnizatie lunara care este un venit impozabil de natura salariala;
2. Veniturile neimpozabile, in sensul impozitului pe venit, se gasesc in art. 42, 47, 55 alin. (4), 65 alin. (12), art. 77 alin (4) din Codul fiscal dar, dintre acestea, doar cele mentionate la art. 55 alin (4) lit. k si l (veniturile persoanelor cu handicap si cele obtinute din realizarea programelor informatice) sunt venituri de natura salariala neimpozabile.
Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, modificata cu O.U.G. 93/2008,
nu preciza clar care erau veniturile neimpozabile pentru care se datora contributia de asigurari sociale de sanatate (alte neclaritati din lege fiind legate de periodicitate platii si persoana obligata sa vireze sumele datorate - platitorul de venit sau cel care realiza venitul).
Prin Ordinul 509/2008 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat … s-au adus clarificari in sensul ca se precizeza ca:
- prin venituri neimpozabile prevazute la art. 257 alin 2.1 din Legea 95/2006 pentru care se datoreaza plata asigurarilor de sanatate se intelege venituri din salarii care nu se supun impozitului pe venit potrivit Codului fiscal (adica cele prevazute la art. 55 alin (4) lit. k si l).
Avand in vedere toate acestea, concluzia mea este:
1. Ajutoarele primite de simplii membri de sindicat (de deces etc.) nu sunt venituri de natura salariala si sunt neimpozabile atat din perspectiva impozitului pe venit (conform art. 42 Cod fiscal), cat si din perspectiva asigurarilor de sanatate.
2. Ajutoarele de acelasi tip primite de liderii de sindicat nu sunt de natura salariala (conform art. 55) nu sunt incluse in fondul de salarii si sunt de asemenea scutite de plata asigurarilor de sanatate.
Si o ironie amara:
Contributiile la sanatate pentru ajutorul de deces ar fi dovada unui macabru simt al umorului din partea legiuitorului!