Pagina 1 din 2

MASINI

Scris: Dum Mai 08, 2011 6:15 pm
de magyariv
Vreau si eu un pic de ajutor..cine stie sa ma ajute :!:
Eterna problema a foilor de parcurs.SAGA ma lasa sa culeg foi de parcurs numai la cei care figureaza pe stat de plata..eu nu am angajati dar am un patron care circula cu masina si vrea foi de parcurs facute d emine si nu de el...delegatii facute de mine si nu de el...cum sa fac? se poate sa culeg foi de parcurs cu numele patronului care nu are contract d emunca si daca da cum? am vazut ca se poate face si decont de cheltuieli..asta functioneaza si in cazul meu? :oops:
rog ajutooooooooooorrrrrrrrrrrrrrrr

Re: MASINI

Scris: Dum Mai 08, 2011 6:41 pm
de eugen01
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?f=1&t=15084
art.21 alin.3 lit.n sau art.48 alin.7 lit.l^1, dupa caz, ne atrag atentia ca (virgula) cheltuielile cu combustibilul nu sunt deductibile.
Decontul de cheltuieli e ok, pentru deplasari facem si ordin de delegatie (evident, nefiind angajat nu are drept de diurna) deci...

Re: MASINI

Scris: Dum Mai 08, 2011 7:01 pm
de magyariv
Ms Eugen de raspuns, dar tot nu ma descurc...adica sa inteleg ca patronul daca merge cu masina lui inchiriata pentru firma cu contract de comodat in interes de serviciu nu ii deduc nici o cheltuiala?(conform legii ..asa este) dar daca face foi de parcurs? ca eu m-am trezit cu ele aici pe masa..atata am tot cantat ca nu pot sa deduc cheltuilelile cu combustibilu incat luna asta mi-a facut foi..ce sa fac cu ele?

Re: MASINI

Scris: Dum Mai 08, 2011 7:05 pm
de eugen01
Articolele din CF sunt foarte clare in privinta cheltuielilor cu combustibilul.Se pot deduce numai cheltuielile cu intretinerea autovehiculului (in cazul persoanelor cu functie de conducere).Cat despre foile de parcurs..le atasam, le pastram, ne ajuta (cei drept extracontabil) sa apreciem cheltuielile respective.

Re: MASINI

Scris: Lun Mai 09, 2011 12:39 pm
de aurel211252
magyariv scrie:Ms Eugen de raspuns, dar tot nu ma descurc...adica sa inteleg ca patronul daca merge cu masina lui inchiriata pentru firma cu contract de comodat in interes de serviciu nu ii deduc nici o cheltuiala?(conform legii ..asa este) dar daca face foi de parcurs? ca eu m-am trezit cu ele aici pe masa..atata am tot cantat ca nu pot sa deduc cheltuilelile cu combustibilu incat luna asta mi-a facut foi..ce sa fac cu ele?
magyariv.Servus.Si eu am aceeasi problema.Patronul nu este angajat, are masina de tranportat marfa-->merge dupa marfa si nu pot intocmi foaie de parcurs,ordin de delegatie...etc.Mi s-a spus de catre balasze ca numai angajat sa fie se poate intocmi FP(nu se poate inregistra in conta.).Ar trebui sa trimitem un email la Saga si sa-i rugam sa modifice"cumva"programul si sa fie o "exceptie"--.cand administratorul se deplaseaza dupa marfa sau in interes de serviciu, sa se poata intocmi FP.Pt.delegatie,am in excel in acest sens si pot intocmi=decon chelt.si pt.deplasare.Cred ca patronul tau nu"intra"la exceptii,asa ca trebuie bifat" nededuc."M-am bucurat cand am vazut topicul cu"masini",dar inca nimic"bun"in acest sens.Poate daca mai multi vor trimite la Saga email-uri
sunt sanse sa ne"ajute"pe noi.

Re: MASINI

Scris: Lun Mai 09, 2011 12:54 pm
de eugen01
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... 22&start=0 (Tomac 27 oct 2010)

Ideea e ca acele cheltuieli nu devin deductibile daca le trecem pe o foaie de parcurs sau pe un decont (vorbim de cheltuielile cu combustibilul care nu se incadreaza la exceptii).FP sau/si Decontul sunt documente justificative pentru inregistrarea in contabilitate a cheltuielilor respective...fie ele deductibile fie nedeductibile.

Re: MASINI

Scris: Lun Mai 09, 2011 1:44 pm
de tomac
Foaia de parcurs nu este document contabil justificativ. Am mai scris și eu și Marian despre asta.
NIR la bon, da, permite deducerea TVA dacă legea nu limitează dreptul de deducere

Re: MASINI

Scris: Lun Mai 16, 2011 4:15 pm
de munteanc
Din 2010 septembrie am un angajat pe functia de agent vanzari, dar nu am dedus cheltuielile combustibil si TVA aferente. Am considerat cheltuiala nedeductibila. Cum fac sa corectez situatia??

Re: MASINI

Scris: Lun Mai 16, 2011 6:54 pm
de aurel211252
magyariv scrie:Vreau si eu un pic de ajutor..cine stie sa ma ajute :!:
Eterna problema a foilor de parcurs.SAGA ma lasa sa culeg foi de parcurs numai la cei care figureaza pe stat de plata..eu nu am angajati dar am un patron care circula cu masina si vrea foi de parcurs facute d emine si nu de el...delegatii facute de mine si nu de el...cum sa fac? se poate sa culeg foi de parcurs cu numele patronului care nu are contract d emunca si daca da cum? am vazut ca se poate face si decont de cheltuieli..asta functioneaza si in cazul meu? :oops:
rog ajutooooooooooorrrrrrrrrrrrrrrr
Salut.Am trimis la Saga un email cu "foi de parcurs",de intocmit cu patronul ne angajat si mi-au raspuns urmatoarele"pantru a rezolva,introduceti administratorul in ecranul"salariati",iar la data intrarii si ultima zi de lucru completati cu 01.01.2000".Eu am facut asa si merge.succes

Re: MASINI

Scris: Lun Mai 16, 2011 9:21 pm
de ferenta
Mulțumim că ne-ai vândut și nouă pontul! :wink:

Re: MASINI

Scris: Lun Mai 16, 2011 10:08 pm
de anghelaches62
ferenta scrie:Mulțumim că ne-ai vândut și nouă pontul! :wink:
Am si eu o situatie cam delicata va rog ajutor.Patronul are o masina proprietate personala inscrisa in Bulgaria.Are comodat cu srl .Masina are peste 3,5 tone cu 2 locuri.Se deduce cheltuiala cu motorina?Dar TVA?Patronul nu este salariat.Multumesc.

Re: MASINI

Scris: Mie Mai 18, 2011 7:48 pm
de tomac
Da, se deduce, dacă poate susține cu documente cantitatea consumată. Limitările legate de deducerea TVA se aplică numai pentru vehicole de transport persoane ce au până la 9 locuri pe scaune și până la 3,5 t.

Re: MASINI

Scris: Mie Mai 18, 2011 10:58 pm
de sandam6
tomac scrie:Da, se deduce, dacă poate susține cu documente cantitatea consumată. Limitările legate de deducerea TVA se aplică numai pentru vehicole de transport persoane ce au până la 9 locuri pe scaune și până la 3,5 t.
partea proasta este faptul ca cei de la ANAF nu considera suficient nir-ul respectiv bonul de consum aferent combustibililor, ei solicita in mod expres foile de parcurs respectiv FAZ-ul si dupa caz ordinul de serviciu sau de deplasare, motivind acest fapt pe:
"Astfel cum prevede art. 1451 alin. (1), in cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, nu se deduce TVA aferenta achizitiilor acestor vehicule si nici taxa aferenta achizitiilor de combustibil destinat utilizarii pentru vehiculele care au aceleasi caracteristici, aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, cu exceptia vehiculelor care se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
b) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational;
d) vehiculele utilizate in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii.

Conform normelor metodologice date in aplicarea acestui articol, vehiculele destinate exclusiv utilizarii de agenti de vanzari reprezinta vehiculele utilizate in cadrul activitatii unei persoane impozabile de catre angajatii acesteia care se ocupa in principal cu prospectarea pietei, desfasurarea activitatii de merchandising, negocierea conditiilor de vanzare, derularea vanzarii bunurilor, asigurarea de servicii postvanzare si monitorizarea clientilor. Se limiteaza deductibilitatea taxei la cel mult un vehicul utilizat de fiecare agent de vanzari.

Asadar, in cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, cheltuielile cu combustibilul sunt deductibile la determinarea profitului impozabil numai in masura in care vehiculele sunt folosite exclusiv pentru a servi activitatilor prevazute la art. 21 alin. (4) lit. t) mai sus citat.
De asemenea, TVA aferenta combustibilului este deductibila daca vehiculele sunt utilizat exclusiv pentru activitatile exceptate, in folosul unor operatiuni taxabile.

In cazul prezentat, daca autoturismele se incadreaza in aceste categorii, cheltuielile cu combustibilul pot fi considerate deductibile daca autoturismele sunt utilizate exclusiv de agenti de vanzari, respectiv de angajatii ai societatii care se ocupa in principal cu prospectarea pietei, desfasurarea activitatii de merchandising, negocierea conditiilor de vanzare, derularea vanzarii bunurilor, asigurarea de servicii postvanzare si monitorizarea clientilor.
Utilizarea exclusiva a autovehiculelor de catre agenti de vanzari va rezulta din:
- obiectul de activitate al societatii,
- foile de parcurs din care sa rezulte ca numai agentii de vanzari utilizeaza autovehicule,
- orice alte dovezi suplimentare care pot fi furnizate.

Daca autoturismele nu se incadreaza in aceste categorii (destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri), fiind utilizate in scopul obtinerii de venituri impozabile cheltuielile cu combustibilul sunt deductibile integral. TVA este deductibila daca autoturismele sunt utilizate in folosul unor operatiuni taxabile.

Aceste prevederi sunt aplicabile si in situatia in care autoturismul este utilizat in baza unui contract de comodat. In baza contractului incheiat intre parti, comodatarul suporta, de la data preluarii autoturismului, cheltuielile necesare folosirii acestuia: combustibil, piese de schimb, alte consumabile, repararea defectiunilor aparute ca urmare a folosirii in conditii normale a bunului."
cam asta este ideea ... foile de parcurs dovedesc ca acele cheltuieli efectuate cu combustibilul sunt aferente activitatii desfasurate producatoare de venituri ...

imi cer scuze pt ca am postat si articolul si normele , dar asa intelegem toti mai usor

nu vreau sa intristez pe nimeni .. insa atentie acest Ordinul nr. 14 / 1982
pentru aprobarea normativului privind consumul de combustibil si ulei pentru automobile nu este abrogat ..... :(
asa ca no comment

Re: MASINI

Scris: Mie Mai 18, 2011 11:10 pm
de tomac
No fi el abrogat, dar nici nu poate fi aplicat de o firmă privată pentru simplul fapt că nu i se adresează.

Re: MASINI

Scris: Mie Mai 18, 2011 11:17 pm
de eugen01
FAZ Abrogat sau nu ??

daca link-ul de mai sus contravine normelor forumului poate fi sters.Altfel, concret (cei drept "lucrez" doar cu vreo sase masini) la un control a fost deajuns Decontul.