Pagina 1 din 2

stat

Scris: Vin Aug 12, 2005 4:34 pm
de septimiuv
pentru un angajat cu 78 lei nu se calculeaza pe stat FRA... daca este sub 0.5... am un fond de risc de 0.43 si nu imi trece... nu trebuia sa fie 1 ? :roll:

Scris: Vin Aug 12, 2005 4:55 pm
de tomac
Este corect. Fractiunile de până la 0,5 se omit iar cele de la 0,5 se rotunjesc la leu.
Uite si OUG 59/2005 respectiv 47/2005 care reglementează modul de rotunjire a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi salariilor.
------------------
OUG 59/2005
------------------
Ordonanta de urgenta nr. 59 din 23/06/2005
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 556 din 29/06/2005

privind unele măsuri de natură fiscală şi financiară pentru punerea în aplicare a Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei naţionale

În vederea aplicării corespunzătoare a prevederilor Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei naţionale, cu modificările şi completările ulterioare, este necesară asigurarea cadrului legal prin care să se reglementeze în mod unitar modalitatea de stabilire a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat, precum şi procedura de conversie a valorii bunurilor din domeniul public şi privat al statului. Întrucât denominarea monedei naţionale se realizează începând cu data de 1 iulie 2005, se impune în regim de urgenţă reglementarea acestei situaţii.
În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,


Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.


Art. 1. - (1) Începând cu data de 1 iulie 2005, impozitele, taxele, contribuţiile şi alte sume datorate bugetului general consolidat se stabilesc şi se reflectă în contabilitate în monedă nouă, la nivel de leu, fără subdiviziuni, prin rotunjire la un leu pentru fracţiunile de peste 50 de bani inclusiv şi prin neglijarea fracţiunilor de până la 49 de bani inclusiv. Prevederile art. 82 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător.
(2) Regula prevăzută la alin. (1) se aplică şi fiecărei obligaţii de plată provenite din impozite, taxe, contribuţii, precum şi alte sume datorate bugetului general consolidat, stabilite şi neachitate până la data de 30 iunie 2005 inclusiv.
(3) Stabilirea impozitului anual pentru veniturile realizate până la data de 1 ianuarie 2005 se face în lei vechi, pe baza declaraţiilor de venit completate şi depuse de contribuabilii persoane fizice. Diferenţele de impozit rezultate ca urmare a operaţiunilor de regularizare anuală, comunicate contribuabililor după data de 1 iulie 2005, se exprimă în lei noi.
(4) Pentru sumele reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte sume datorate bugetului general consolidat, reţinute din veniturile salariale aferente lunii iunie 2005, evidenţiate în contabilitate, regula prevăzută la alin. (1) se aplică după denominare potrivit legii.
(5) Sumele referitoare la veniturile din salarii şi impozitul lunar reţinut, înscris în fişele fiscale pentru lunile ianuarie-iunie 2005, potrivit legii, se exprimă şi se declară în lei vechi.
Art. 2. - (1) Începând cu data de 1 iulie 2005, operatorii economici care au în derulare înlesniri la plată reprezentând eşalonări, acordate conform legii, au obligaţia să achite ratele în monedă nouă, prin aplicarea prevederilor legale referitoare la denominare şi a celor prevăzute la art. 1 alin. (1). Răspunderea pentru corectitudinea aplicării procedurii de rotunjire revine contribuabililor sau reprezentanţilor acestora.
(2) Eventualele sume achitate în plus sau rămase de plată, după caz, faţă de totalul obligaţiilor de plată pentru care a fost acordată eşalonarea, rezultate ca efect al denominării şi rotunjirii potrivit alin. (1), se regularizează odată cu ultima rată din eşalonare.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător şi sumelor stabilite în deciziile de plăţi anticipate emise pentru anul 2005, precum şi ratelor, în cazul vânzării la licitaţie a bunurilor imobile cu plata în rate, conform Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 3. - Începând cu data de 1 iulie 2005, taxa pe valoarea adăugată şi accizele se înscriu în lei noi în facturile fiscale şi în orice alte documente justificative întocmite pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii, utilizându-se două zecimale. Rotunjirea zecimalelor sumelor astfel determinate se face după următoarea regulă: prin rotunjirea la 1 ban a fracţiunilor de peste 0,5 bani inclusiv şi prin neglijarea fracţiunilor de până la 0,5 bani.
Art. 4. - (1) Utilizatorii de aparate de marcat electronice fiscale neadaptate la cerinţele Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei naţionale, cu modificările şi completările ulterioare, sunt obligaţi ca, până la data de 30 iunie 2005 inclusiv, să solicite distribuitorilor autorizaţi modificările de software impuse ca urmare a denominării monedei naţionale.
(2) Distribuitorii autorizaţi sunt obligaţi ca, în mod direct sau prin intermediul unităţilor de service acreditate, să efectueze adaptarea aparatelor de marcat electronice fiscale în termen de 5 zile lucrătoare începând cu data de 1 iulie 2005. După data de 1 iulie 2005 şi până la adaptarea aparatelor de marcat electronice fiscale, acestea nu pot fi utilizate.
(3) În perioada de neutilizare a aparatelor de marcat electronice fiscale, operatorii economici menţionaţi la alin. (1) sunt obligaţi să înscrie tranzacţiile efectuate în registrele speciale, conform prevederilor art. 6 alin. (2) şi ale art. 7 din Normele metodologice pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 479/2003, republicată.
(4) Nerespectarea dispoziţiilor prezentului articol constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 milioane lei la 100 milioane lei. Organele abilitate să efectueze constatarea şi aplicarea sancţiunilor sunt cele prevăzute la art. 12 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată.
Art. 5. - Instituţiile publice care au în administrare la data de 30 iunie 2005 bunuri materiale cu preţuri unitare de până la 49 lei vechi vor proceda la denominarea acestora potrivit legii, iar sumele rezultate pot fi majorate la 0,01 lei noi.
Art. 6. - Diferenţele rezultate în urma efectuării operaţiunilor de conversie prevăzute la art. 5 vor majora valoarea de înregistrare a bunurilor, respectiv a fondului bunurilor care alcătuiesc domeniul public şi privat al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale, fondului obiectelor de inventar, finanţării bugetare din anii precedenţi şi alte surse, veniturilor din anii precedenţi şi alte surse, fondurilor cu destinaţie specială şi altele asemenea, în funcţie de sursa de finanţare a instituţiilor publice.
Art. 7. - În cazul impozitelor şi taxelor locale, elementele de calcul intermediare utilizate la stabilirea acestora se convertesc fără rotunjirea zecimalelor la ordinul sutelor. Conversia prin rotunjirea zecimalelor la ordinul sutelor se aplică de către organul fiscal competent asupra oricăreia dintre valorile rezultante.
Art. 8. - Pentru adaptarea aplicaţiilor informatice, în zilele de 30 iunie şi 1 iulie 2005 prestarea serviciului public în unităţile subordonate ale Ministerului Finanţelor Publice şi în compartimentele de specialitate ale autorităţilor administraţiei publice locale este suspendată. Prevederile art. 101 alin. 5 din Codul de procedură civilă se aplică în mod corespunzător.
Art. 9. - În termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, Ministerul Finanţelor Publice va emite precizări pentru aplicarea prevederilor acesteia, aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice.


-----------------------------------------
OUG 47/2005
-----------------------------------------
Ordonanta de urgenta nr. 47 din 01/06/2005
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 492 din 10/06/2005
privind unele măsuri care trebuie luate pentru punerea în aplicare a Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei naţionale

În vederea aplicării corespunzătoare a prevederilor Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei naţionale, cu modificările şi completările ulterioare, este necesară asigurarea cadrului legal prin care să se reglementeze, în mod unitar, modalitatea de rotunjire a veniturilor din salarii, precum şi a celor asimilate salariilor, a pensiilor şi a altor drepturi de asigurări sociale, a indemnizaţiilor de şomaj, a ajutoarelor şi prestaţiilor sociale, inclusiv a altor drepturi de natura celor menţionate, acordate potrivit legii, element care vizează interesul public. Întrucât denominarea monedei naţionale se realizează începând cu data de 1 iulie 2005, se impune, în regim de urgenţă, reglementarea acestei situaţii.
În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,


Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.


Art. 1. - Începând cu data de 1 iulie 2005, ca urmare a denominării monedei naţionale, veniturile din salarii, precum şi cele asimilate salariilor, pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale, indiferent de sursa de finanţare, indemnizaţiile şi alte drepturi prevăzute de legi speciale, indemnizaţiile de şomaj, ajutoarele şi prestaţiile sociale, inclusiv alte drepturi de natura celor menţionate mai sus, acordate potrivit legii, se stabilesc în monedă nouă, leu nou, denumită în continuare leu.
Art. 2. - Operaţiunea de conversie în monedă nouă a drepturilor prevăzute la art. 1, existente la data de 30 iunie 2005, se va face prin împărţirea sumelor în moneda veche la 10.000 lei.
Art. 3. - (1) Sumele rezultate potrivit prevederilor art. 2, precum şi drepturile şi obligaţiile care se calculează, potrivit legii, prin raportare la aceste sume se rotunjesc la un leu pentru fracţiunile de peste 50 de bani inclusiv şi se neglijează fracţiunile de până la 49 de bani inclusiv.
(2) În cazul reţinerilor de orice tip din veniturile prevăzute la art. 1, se aplică prevederile alin. (1).
(3) Rezultatul operaţiunii de conversie în monedă nouă a sumelor reprezentând reţineri din drepturile prevăzute la art. 1, existente la data de 30 iunie 2005, cu valori mai mici de un leu, se întregesc la un leu.
Art. 4. - Prin excepţie de la prevederile art. 3, salariile de bază, soldele de grad şi de funcţie, salariul pentru funcţia îndeplinită şi salariul pentru gradul profesional al poliţiştilor, indemnizaţiile lunare acordate pentru remunerarea funcţiilor de demnitate publică, magistraţilor şi altor categorii de personal prevăzute de lege, pensiile, indiferent de sursa de finanţare, şi indemnizaţiile de şomaj vor fi întregite la un leu în favoarea persoanei care beneficiază de dreptul respectiv.
Art. 5. - Suma totală a restanţelor cu titlu de pensie cuvenite pentru perioade anterioare datei de 1 iulie 2005 se denominează cu respectarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.
Art. 6. - Prevederile art. 3 şi 4 se aplică şi asupra drepturilor prevăzute la art. 1, care se stabilesc după data de 30 iunie 2005.
Art. 7. - (1) Elementele de calcul utilizate la determinarea drepturilor prevăzute la art. 1, respectiv valoarea de referinţă sectorială şi alte elemente de calcul de această natură, prevăzute de lege, care, prin aplicarea prevederilor art. 2, rezultă cu patru zecimale, nu se rotunjesc.
(2) La determinarea valorii salariului mediu brut prevăzut la art. 5 alin. (3) şi a venitului lunar asigurat prevăzut la art. 23 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, în urma aplicării prevederilor art. 2, se procedează la rotunjirea prevăzută de dispoziţiile art. 3 alin. (1).
(3) Valoarea punctului de pensie, stabilită prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2005 nr. 512/2004, cu modificările ulterioare, rezultată în urma aplicării prevederilor art. 2, este de 295,56 lei.
Art. 8. - Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică pentru drepturile şi obligaţiile care se achită începând cu luna iulie 2005.
Art. 9. - La data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se abrogă orice alte dispoziţii contrare.

--------------------

Scris: Vin Aug 12, 2005 4:57 pm
de septimiuv
programul de CAS calculeaza un leu si mi se pare normal deoarece nu ai cum sa declari... rotunjesti in minus cand ai peste 1... cand ai sub 1 declari si platesti 1 :roll:

Scris: Vin Aug 12, 2005 5:05 pm
de tomac
programul de CAS calculeaza un leu si mi se pare normal deoarece nu ai cum sa declari
Pai nu face bine, daca rotunjeste asa. Legea este clara in privinta rotunjirilor. Cei care urmaresc sumele declarate, sunt cei de la fisc. Nu te-ai uitat in programul lor sa vezi cum se face rotunjirea?
Iar de declarat declari 0 :lol:
Stii ca este o vorbă: în economie, spre deosebire de matematică, limita scăderii e 0 :D aşa că declari la limită

Scris: Vin Aug 12, 2005 5:14 pm
de septimiuv
ok... sper sa fie bine :roll: ... dar parca stiam un ordin care zicea ca sumele sub un leu se rotunjesc la 1... trebuie sa-l caut neaparat :D

am gasit in precizarile din 8 iulie pt aplicarea OU 59/2005 la exemplu VI:
5015 => 0.5015 => 0.5 => sume de plata => 1... mai sap, poate mai gasesc ceva

gata asta e cea mai tare:
LEGE nr. 210 din 4 iulie 2005 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 20/2005 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala
3) Începând cu data de 1 iulie 2005, impozitele, taxele, contributiile si alte sume datorate bugetului general consolidat se stabilesc în moneda noua, la nivel de leu, fara subdiviziunile leului, prin reducere când fractiunile în bani sunt mai mici de 50 de bani, si prin majorare când fractiunile în bani sunt de 50 de bani sau mai mari. Aceasta regula se aplica si impozitelor, taxelor, contributiilor si altor sume datorate bugetului general consolidat, stabilite si neachitate pâna la 30 iunie 2005. Impozitele, taxele, contributiile si alte sume datorate bugetului general consolidat, în moneda noua, cu valori mai mici de 1 leu se întregesc la 1 leu....

deci... mai trebuie umblat la program :D

Scris: Vin Aug 12, 2005 5:40 pm
de septimiuv
p.s. comisionul ITM de ce se rotunjeste ? :roll:

Scris: Sâm Aug 13, 2005 12:10 am
de tomac
Corect. Ai dreptate. Minunea din OUG 59/2005 a tinut exact 5 zile (mai mult cu 2 decât e normal :lol: ) din 29/06 până în 04/07.
Într-adevăr sume sub 1 leu nu există la bugetul statului, sau cel puţin aşa se întelege din codul de procedură fiscală.
Dar aşa ca o curiozitate, am încercat să introduc în programul de declaraţii fiscale versiunea 1.50 luată de pe site de la MFP o obligaţie de 0,42 lei şi la suma de plată, surpriză, pune 0 lei în loc să rotunjească la 1 leu cum spune codul de procedură fiscală.
Iar în programul lor zice cam aşa:
"ATENTIE!

Incepand cu data de 1 iulie 2005, impozitele, taxele, contributiile si alte sume datorate bugetului general consolidat se stabilesc IN MONEDA NOUA, la nivel de leu, fara subdiviziuni, prin rotunjire la un leu pentru fractiunile de peste 50 de bani inclusiv si prin neglijarea fractiunilor de sub 50 de bani."

Mai zi ceva că deja mă doare capul numai când mă gândesc că suntem la o lună de la denominare şi încă mai sunt probleme.

Legat de ITM nici eu nu înţeleg. Nu ar trebui să fie rotunjit pentru că nu e supus regulilor denominării impuse prin Codul de procedură fiscală, prin ordonanţe de guvern, hg-uri sau alte acte normative.

Scris: Sâm Aug 13, 2005 12:22 am
de septimiuv
pai in programul de declaratii nici nu ar trebui introduse sume cu virgula... ele se introduc din contabilitate rotunjite deja... rotunjirea se face in contabilitatea dupa care se face declararea sumelor :D... cred :roll:

poate apare pana luni o noua versiunea la program ca am trimis un CAS cu FRA 0 si s-au mai apucat si colegii sa faca state si declaratii ... 8)

Scris: Sâm Aug 13, 2005 12:30 am
de septimiuv
OO alta problema la salarii este ca in cazul in care am multi salariati (nu cred ca e de la faptul asta) si am si un concediu' medical de 4 zile la unu' dintre ei... numarul mediu de salariati din declaratia de CAS imi da cu zecimale; e bine ? :roll:
parca trebuia sa fie fara zecimale :oops:

Scris: Sâm Aug 13, 2005 11:17 am
de Doriana
da, la ITM nu trebuie rotunjit, am fost joi sa bag un contract de munca i am vazut ca ii intorcea de la state din 2 motive 1 rest plata cu zecimale ( la noi e ok) si 2 comision rotunjit... deci mai trebuie modificat la program... la c.a.s. nu stiu ca sa zic, dar la ei nu e perfect, important e sa fie ok la finante, ...oricum in ian-iun la finante rotunjea la mie, iar la ei nu, deci oricum acel 0.5** sau chiar mai mult (caen) deci risc, difera din ian intre finante si cas, dar oricum plata e la trezo.... deci cred ca s declari cum rotunj. progr de finante..... :roll:

Scris: Mar Aug 16, 2005 10:37 am
de septimiuv
va ca ultima varianta de program calculeaza comisionul ITM cu zecimale dar restul care sunt sub 0.5 le trece 0 si ar trebui sa le treaca 1 :cry:

Scris: Mar Aug 16, 2005 11:30 am
de ghirasef
pt.septimiuv

daca ai depus decl.la CAS cu FRA 0 poti sa faci rectificativa. iar in ceea ce priveste comis. ITM 0.75% eu il achit nerotunjit pt.ca nu este oblig.bugetara!

Scris: Mar Aug 16, 2005 11:31 am
de septimiuv
stiu ca pot face rectificativa dar vreau sa calculeze bine programul ca am 110 firme si nu stau sa fac rectificativa la toate unde nu da bine :wink:

Scris: Joi Aug 18, 2005 6:24 pm
de septimiuv
se rezolva problema cu sumele sub 0.5 sa fie 1 ????? !!!!! ca ma preseaza timpul rau :cry: :cry: :cry: :evil:

varianta...

Scris: Joi Aug 18, 2005 7:58 pm
de Doriana
incearca pt. firma la care ai sub 0.5 aia care te streseaza preseaza sa faci in progr. cas al lor nu din saga, si ala ramane... parerea mea... :roll: acu` sa nu-mi zici ca toate cele multe firme ale tale au un angajat cu 2 ore si risc sub 0.5, ca nu te cred... :wink: stiu ca e naspa sa creezi o firma iar cu toate datele in alt progr... dar ai si tu 5 min... asa am verif. si eu faza de la nr. md. cas in progr. lor, doar nu am bagat toti salariatii, doar ala cu 5 zile , a dat 0.24 si restul e clar .... banui ca decl. si op e urgent, cu statele le corectezi dupa aia nu ? :idea: