Contract imprumut cu garantie stoc marfa

lucai

Contract imprumut cu garantie stoc marfa

#1 Mesaj de lucai »

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta :
Firma X, prin reprezentant legal, a semnat un contract de imprumut in valuta, banii fiind primiti de la o persoana fizica straina.
inregistrare imprumut : 5314 = 462.2 10000 eur

In legatura cu acest imprumut s-a solicitat de imprumutator o garantie.

A fost semnat un Contract de garantie reala mobiliara : " Partile au convenit ca executarea obligatiei de restituire a imprumutului sa fie garantata prin constituirea unei garantii reale mobiliare asupra intregului stoc de marfa (bijuterii si pietre pretioase),proprietatea debitorului firma X, precum si cu toate bunurile sale ( inclusiv sume de bani) prezente si viitoare."

Stocul de marfa si celelalte bunuri, depasesc valoarea de 10000 de eur.

Acest contract de garantare a fost inscris la Arhiva electronica de garantii reale mobiliare:
" stoc de marfa bijuterii si pietre pretioase in valoare de 10000 eur ca si orice bunuri(inclusiv sume de bani) prezente si viitoare de aceeasi valoare."

Mi se solicita inscrierea in contabilitate a acestei garantii acordate si va rog sa ma sfatuiti ce inregistrari ar trebui sa fac .
Multumesc anticipat.

tomac

Re: Contract imprumut cu garantie stoc marfa

#2 Mesaj de tomac »

Extracontabil, prin 8011.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

lucai

#3 Mesaj de lucai »

Multumesc pentru promptitudine, tomac!
Am inregistrat 8011.1 = 999.1 10000 eur , la cursul din ziua primirii imprumutului (4.2853).
La 30 sept. la inchidere am dat calcul diferente curs valutar (4.3533). S-a actualizat suma din 462.2 , dar in conturile extracontabile banuiesc ca trebuie sa intervin tot cu nota contabila pentru actualizare cu valoarea de diferenta curs. Asa-i?

Mai am o dilema in legatura cu textele reproduse din cele doua documente: contractul de garantie zice garantie asupra intregului stoc iar in documentul de la arhiva electronica limiteaza garantia pe stoc la nivelul imprumutului de 10000 eur. Ce ar trebui sa iau de baza? Contractul semnat de cei doi sau documentul de la arhiva? Eu am mers pe acesta din urma, dar vreau sa ma asigur ca am facut bine.

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Da, orice înregistrare în conturile extrabilanțiere se face prin articole contabile.
Da, este corect, la nivelul garanției înscrise în arhiva electronică. Da, contractul precizează că întreg stocul de marfă stă garanție, dar numai în limita împrumutului, asta pentru a permite, în caz de executare silită, ca din stoc să se execute orice nu doar anumite produse.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns