Pagina 1 din 2
Contract arenda teren
Scris: Dum Feb 05, 2012 11:50 am
de ivana91
Stie cineva daca trebuie inregistrate contractele de arenda pentru teren agricol la finante ?
Re: Contract arenda teren
Scris: Joi Feb 16, 2012 2:40 pm
de totha
de arendator in 15 zile
Re: Contract arenda teren
Scris: Vin Feb 17, 2012 8:44 pm
de urs
COMUNICAT DE PRESĂ
- în atenţia arendaşilor şi arendatorilor –
IMPOZITULUI PE VENITURILE DIN ARENDĂ SUNT CU REGIM DE REŢINERE LA SURSĂ
Urmare publicării în MO nr. 938/30.12.2011 Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 125/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi pentru a veni în întâmpinarea arendaşilor şi arendatorilor, DGFP a judeţului Bihor face cunoscut modificările aduse la Codul fiscal, astfel:
• Pentru anul 2011
* veniturile din arendă realizate în anul 2011 se declară, de către persoanele fizice care dau în arendă bunuri agricole (arendator/proprietar), în declaraţia privind venitul realizat - D200, care va fi depusă la organul fiscal competent până la data de 25 mai 2012. Plata impozitului anual se va face pe baza deciziei de impunere anuală în termen de 60 zile de la data confirmării deciziei.
• Pentru anul 2012
* rămâne obligativitatea înregistrării contractelor de arendă şi a modificărilor ulterioare în 15 zile de la producerea evenimentului la organul fiscal competent;
* în cazul contractelor în derulare la data de 1 ianuarie 2012, persoanele fizice care realizează venituri din arendă sunt obligaţi să îşi exercite în scris opţiunea privind modalitatea de impunere aleasă prin încheierea unui act adiţional, înainte de data efectuării primei plăţi, care să fie înregistrat la organul fiscal competent în termen de 15 zile de la încheierea acestuia;
* impozitul pe veniturile din arendă se calculează prin reţinere la sursă de către plătitorul de venit la momentul plăţii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final. Acesta se virează la bugetul de stat până la 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut;
* venitul net din arendă se stabileşte la fiecare plată prin deducerea din venitul brut a unor cheltuieli forfetare de 25 % din venitul brut;
* în cazul în care arenda se exprimă în natură evaluarea în lei se va face pe baza preţurilor medii ale produselor agricole stabilite prin hotărâre a Consiliului Judeţean;
* contribuabilii persoane fizice pot opta pentru determinarea venitului net din arendă în sistem real, astfel persoanele fizice care dau în arendă bunuri agricole sunt obligaţi să precizeze acest lucru, în scris în contract în momentul încheierii acestuia. Modalitatea de impunere aleasă este aplicabilă pentru toate veniturile realizate în baza contractului respectiv;
* contribuabilii care au optat pentru determinarea venitului net în sistem real, nu datorează plăţi anticipate în cursul anului şi vor plătii impozitul anual în baza deciziei de impunere emise pe baza declaraţiei privind venitul realizat.
Re: Contract arenda teren
Scris: Mar Aug 21, 2012 10:25 pm
de totha
si in D112 cum trec impozitul de 16%? Nominal pt fiecare contract sau total ?
Re: Contract arenda teren
Scris: Dum Aug 26, 2012 12:50 pm
de balazse
Le trece programul automat daca lucrezi asa cum este mentionat la actualizarile pentru vers.404 (de altfel, ti le va cumula).
Update!
Impozitul va aparea ca o singura suma in centralizator, dar persoanele vor aparea separat in D.112, cel putin pentru calculul contributiei la asigurari sociale de sanatate.
Re: Contract arenda teren
Scris: Mar Sep 18, 2012 1:47 pm
de burcad
Societate comerciala a luat in arenda teren pentru culturi agricole. Contractele incheiate cu arendatorii prevad ca la recoltare acestia sa fie remunerati in bani sau in natura. Stim ca veniturile nete din arenda se calculeaza prin deducerea din venitul brut a cotei de 25% dupa care se aplica impozitul de 16% prin stopaj la sursa. Intrebarea noastra este: Daca se face stopaj la sursa si la contributia la sanatate de 5,5% si daca da, la care venit se calculeaza? Este valabil si pentru arendele in lei si in natura? In ce declaratie se declara impozitul de 16% si in ce declaratie se declara contributia de 5,5%, si care sunt termenele acestora?
Re: Contract arenda teren
Scris: Joi Sep 20, 2012 12:23 am
de stoicat
Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit (arendatorii) la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.
Impozitul calculat si retinut pentru veniturile din arenda se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei în care a fost retinut si se declara în formularul 100 „Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat” la randul 11 „Impozit pe venituri din arenda”de catre platitorul de venit .
Declararea si plata acestui impozit se face pe baza CNP-ului sau codului fiscal în functie de forma de organizare a arendatorului.
Se intocmeste si D205.
Se datoreaza doar CASS (sanatate) si numai daca acesta este singurul venit realizat.
Baza de calcul CASS:cota de 5,5% asupra venitului net (venit brut - 25% cota forfetara de cheltuieli), in cazul optiunii pentru retinerea impozitului la sursa.
Contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent prin decizie de impunere anuala pe baza informatiilor din evidenta fiscala, indiferent daca plata impozitului se face de catre arendator sau arendas.
Sumele reprezentand obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilite prin decizia de impunere anuala se achita in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei,de catre arendator ,deci nu se retine la sursa.
Re: Contract arenda teren
Scris: Joi Sep 20, 2012 10:38 am
de fagarasa176
Daca arendatorul (cel care da in arenda terenul) este o societate comerciala regimul fiscal este acelasi ca si la persoane fizice?
Adica i se retine impozit care este platit pana pe data de 25 ale lunii urmatoare?
Pentru ca eu nu am gasit nimic in codul fiscal care sa faca referire la SC......
Re: Contract arenda teren
Scris: Joi Sep 20, 2012 12:16 pm
de ralciuc
Daca arendatorul este persoana juridica, regimul fiscal nu este acelasi. Arendatorul pers jurid emite factura de arenda cf ctr si plateste impozit pe profit care nu este prin retinere la sursa.
Re: Contract arenda teren
Scris: Sâm Sep 22, 2012 4:22 pm
de plesaa
eu sunt un srl, care am luat in arenda terenuri pentru a le lucra. eu, ca srl, trebuie doar impozitul de 16% sa il retin si sa il platesc?
multumesc
Re: Contract arenda teren
Scris: Dum Sep 23, 2012 12:14 pm
de ralciuc
Intai clarifica-ti notiunile de arendator si arendas si apoi citind aici o sa vezi ce ai sau nu de platit

Re: Contract arenda teren
Scris: Dum Sep 23, 2012 8:35 pm
de tatum
Eu, arendator, persoana fizica,am inceiat un contract in sept.2011 pentru un teren pe care l-am dat in arenda. Acum , sept.2012 am incasat arenda si am semnat un act aditional, optiunea OBLIGATORIE pentru calcul impozit in sistem real (n-aveam si cealalta optiune) .
Problema mea acum este inregistrarea contractului de arenda si a actului aditional la Administratia financiara care, obligatoriu imi cere documentele in 3 exemplare originale . N-am de unde sa duc cele 3 exemplare, deoarece am primit doar cate unul din fiecare si in aceste conditii nu le pot inregistra.
A mai avut cineva o astfel de situatie ? Cum ati procedat ?
Re: Contract arenda teren
Scris: Lun Sep 24, 2012 12:01 pm
de plesaa
ralciuc scrie:Intai clarifica-ti notiunile de arendator si arendas si apoi citind aici o sa vezi ce ai sau nu de platit

eu sunt arendasul, pers juridica si am contracte cu pers fizice.
am pus doar o intrebare...nu am inteles ce anume trebuie sa retin si sa platesc eu, pers juridica (arendas)
Re: Contract arenda teren
Scris: Lun Sep 24, 2012 5:40 pm
de balicae
Va rog explicati-mi cum trbuie sa introduc arenda in Saga pentru evidentierea impozitului pe CNP-uri.Eu vad ca exista pe furnizori optiunea la detalii pentru activitati agricole 2% si colectare deseuri 16%.
Multumesc!
Re: Contract arenda teren
Scris: Lun Sep 24, 2012 7:13 pm
de ralciuc
@ plesaa
eu ii raspunsesem lui fagarasa pt situatia in care pers juridica = arendator
in cazul tau pers juridica = arendas citeste postarea lui stoicat care este explicita