inregistrari saga ps

Chestiuni specifice programului SAGA PS
tirziu codreanum

inregistrari saga ps

#1 Mesaj de tirziu codreanum »

am preluat de curand un ii si nu stiu cum trebuie sa inregistrez marfurile in asa fel incat sa fac notele de receptie ,sa genereze si socurile si sa fie cuprinse in toate documentel3e care se cer

balazse

Re: inregistrari saga ps

#2 Mesaj de balazse »

La "tip" alegi "marfa" si introduci datele necesare.
Daca mai ai anumite nelamuriri exacte descrie problema.

beldeani267

#3 Mesaj de beldeani267 »

In cazul marfi, ce se alege la tip operatie?

balazse

#4 Mesaj de balazse »

001 - cheltuiala deductibila. la "intrari", precum 007 - venituri din activitate, la ""iesiri".
Totusi la ce te-ai gandit?

beldeani267

#5 Mesaj de beldeani267 »

mersi mult;
este prima zi in care m-am uitat peste saga ps... deocamdata tatonez terenul

pecheanuc449

#6 Mesaj de pecheanuc449 »

Buna ziua !
Am avut o discutie cu un inspector de la finante care are opinii oarecum diferite de procedurile abordate in programul SAGA PS,
Va rog sa-mi confirmati /infirmati urmatoarele proceduri in cazul unui PFA neplatitor de TVA:
1-Chitantele CASS,AJOFM si DGFP (impozit pe venit) operate in ecranul CASA;
2-Chitante de la notar platitor de TVA operate in ecranul INTRARI;
3-Bonuri fiscale privind achizitii materiale consumabile operate in ecranul INTRARI, ulterior intocmind receptia si bonul de consum;
4-Cheltuielile cu utilitatile (cota prevazuta in contractul de comodat) sunt operate ca dispozitii de plata in ecranul casa.La dispozitia de plata am atasat factura respectiva si documentul de plata al valorii facturii.
In aceste situatii este obligatorie apelarea la deconturi ? Daca este am rugamintea sa-mi indicatii pasii necesari.
Urandu-va O ZI BUNA, va multumesc anticipat !

fagarasa176

#7 Mesaj de fagarasa176 »

1. da este corect
2. pe chitante nu se evidentiaza TVA'ul
3. da
4. da
Pentru ca o cheltuiala sa fie deductibila pentru bonurile fiscale este necesara intocmirea unui decot de cheltuieli, deci al punctul 3 este necesara acest lucru
Citeste si http://chat.mfinante.ro/ANAFI.nsf/0/109 ... enDocument
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

pecheanuc449

#8 Mesaj de pecheanuc449 »

In actul normativ indicat se specifica:
b) entitatea justifică cheltuielile efectuate fie prin documente care atestă intrarea în gestiune a bunurilor achiziţionate, fie cu alte documente cum sunt: ordin de deplasare, decont de cheltuieli, la care se anexează bonul fiscal, documentele respective fiind avizate de persoana care aprobă efectuarea acestor cheltuieli.
Dar intrarea in gestiune nu este confirmata prin receptie ?
In cazul ca gresesc din nou explica-mi te rog pasii prin care intocmesc decontul>
Multumesc mult !

fagarasa176

#9 Mesaj de fagarasa176 »

pecheanuc449 scrie:documente care atestă intrarea în gestiune a bunurilor achiziţionate,
Se refera la facturi
Daca nu exista aceste doc justificative justificarea se face cu ajutorul decontului de cheltuieli.
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

balazse

#10 Mesaj de balazse »

Scuze ca ma bag, dar ca bonul fiscal sa fie considerat cheltuiala avem doua posibilitati, adica intocmim:
- nota de receptie;
- sau decont.
Nota de receptie nu este obligatoriu de utilizat (asa cum a fost mentionat in postarea din 16 Aug 2012 09:08), vezi aici cauza:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?f=8&t=15934

balteanuc692

#11 Mesaj de balteanuc692 »

Eu fac nota de receptie pentru orice document (mai putin pentru bonurile fiscale care merg prin decontul de cheltuieli, fac NR pentru decontul de cheltuieli) pentru a evidentia conturile. Cu aceasta ocazie, la sfarsitul perioadei, Registrul Jurnal il scot doar sintetic. Asa nu mai am probleme cu nimeni, fiecare document are atasat si nota contabila.

pecheanuc449

#12 Mesaj de pecheanuc449 »

Buna ziua !
Rog ajutati-ma sa elimin ceata din jurul a 2 chestiuni:
1-In legatura cu decontul de cheltuieli (un exemplu): Am achizitionat la constituire ( PFA neplatitor de TVA) cele 2 registre (RJIP si R.Inventar) pentru care am primit doar bonul fiscal, desi furnizorul este o firma recomandata si deci agreata de cei de la finante.
Le-am inregistrat prin ecranul INTRARI unde dupa receptie,validare si emitere bon de consum (le-am considerat alte materiale consumabile cu un regim special) am activat comanda PLATA, prin care in ecranul CASA s-a inregistrat operatiunea in baza bonului fiscal.
In urma documentarii pe forum, am adaugat la TIP OPERATII cod-008 >DECONTARI, cu bifa preluare in RJIP si la TIP >Chelt. deductibile, apoi am intrat in ecranul CASA am deschis subecranul DECONTURI si am generat un decont la operatiunea mai sus indicata.
Care este ratiunea? Acest document nu este operat in alte situatii generate de SAGA.PS si ramane (dupa parerea mea) o formalitate care trebuie atasata la documentele achizitiei, in caz contrar existand riscul sa fie excluse din evidenta. Asa este ? sau altcumva !
2-Am inlocuit monitorul de la PC. Valoarea de achizitie 1922 lei. Il tratez ca pe mijloc fix sau ca piesa de schimb ?
In Lg.15/1994 republicata si actualizata in 2003 se stipuleaza:
Art. 6. - Nu sunt considerate mijloace fixe:
a) motoarele, aparatele şi alte subansambluri ale mijloacelor fixe, procurate în scopul înlocuirii componentelor uzate cu ocazia reparaţiilor de orice fel, care nu modifică parametrii tehnici iniţiali ai mijlocului fix;

Ieri cei de Finante mi-au spus ca in acest caz, datorita valorii de achizitie, monitorul se supune regulilor de amortizare ca mijloc fix, dar ca urmare a revolutiei tehnologice pot reduce dupa un timp perioada de amortizare de la 24 de luni (stabilita conform nomenclatorului ) la mai putin !
Scuze pentru solicitari si multumiri anticipate.

balazse

#13 Mesaj de balazse »

1. Dupa parerea mea persoanala, te-ai complecat un pic, adica nu vad rostul sa mai introduci un nou tip "deconturi".
Puteai doar le introduci la intrari (pe cod 001), listezi receptia/bonul de consum si sa inregistrezi plata.
O alta posibilitate faci un decont, pentru care faci o dispozitie de plata, bonurile le inregistrezi la prin intrari si inregistrezi plata, sau doar inregistrezi direct doar plata decontului (aici intotdeuna depinde ce achizitionezi).

ciobanum

#14 Mesaj de ciobanum »

Buna seara,
Va rog sa ma indrumati si pe mine cum se inregistreaza un decont de cheltuieli la pfa neplatitoare de TVA. Am bonuri de cheltuieli diverse consumabile astfel:
1. platite in numerar numai cu bon fiscal, fara factura
2. platite cu bon fiscal fara factura cu cardul pfa
3. platite cu bon fiscal fara factura cu card personal dar pentru cheltuielile pfa
Multumesc

Scrie răspuns