Pagina 1 din 1

transport international

Scris: Joi Mar 01, 2007 3:30 pm
de prallea bagam
Tin contabilitatea unei firme de transport international. Am urmatoarele situatii:
1. Firma A din Anglia da comanda firmei B din Romania pentru a transporta marfa dintr-un stat membru UE intr-un alt stat membru UE.
Firma B din Romania nu are camion disponibil si inchirieaza un camion de la o alta firma din Romania pentru a-i efectus transportul. A,B,C, au toate trei coduri valabile de tva. ]Firma B emite factura firmei A din Anglia. iar factura este neimpozabila in Romania. Are inscrisa valoarea in valuta inscrisa la baza si la rubrica TVA am scris " neimpozabila in Romania". In cadrul declaratiei 300 aceste transporturi le bagati la randul 1 sau la randul 8?

Scris: Joi Mar 01, 2007 3:42 pm
de apetrem
La 2 daca este transport intracomunitar.
La 8 daca este transport extracomunitar.
La 1 sunt doar bunuri, fara servicii.

Scris: Dum Mar 11, 2007 3:21 pm
de Doriana
ref. sofer tir, diurna ca valoare cat este intern si cat extern? sau und esa ma documentez ref. ac. problema? und escrie mai detaliat? mersi. :lol:

Scris: Dum Mar 11, 2007 4:45 pm
de ionetei153
Conform HG 1860 publicat in M.Of.1046 din 29 dec 2006 intrat in vigoare la o1.o1.2007 diurna este de 13 lei / zi la cei trimisi in delegare la o distanta mai mare de 5 km de sediul firmei la care este angajat.Codul fiscal permite,daca firma este pe profit sa se acorde o diurna de 2,5 ori mai mare si care este deductibila la stabilirea impoz / prof.Daca firma este pe pierdere diurna deductibila nu poate fi mai mare de 13 lei/zi.
Patronul tau poate hotari o diurna mai mare,dar suma care trece de conditiile de mai sus nu este deductibila fiscal.Aceasta suma poate fi considerata doar ca o cheltuiala de numerar din casa.

transp

Scris: Mar Iun 05, 2007 2:53 pm
de fordonf465
am o nelamurire, desi ope forum scrie ca daca facturez un transport eu firma romana la o firma italiana, pe factura se face mentiunea neimpozabil in Romania, am sunat la finante si mi s-a spus ca nu este corect ca noi ca furnizori trebuie sa aplicam taxare inversa, si nu poate fi neimpoxzabila. nu stiu ce sa mai cred, am citit si codul fiscal si nu se cam leaga.

Scris: Mie Iun 06, 2007 4:24 pm
de tomac
apetrem a sintetizat foarte bine, extrem de clar, corect şi concis.
Dacă am detalia răspunsul dat de el anterior trebuie să ţinem seama de următoarele:

La transport şi în general la toate operaţiunile legate de TVA, conform unui ghid TVA elaborat de MF, trebuie analizată operaţiunea efectuată de către un agent economic raspunzând în ordine la următoarele întrebări, pentru a determina dacă operaţiunea este impozabilă în România sau nu:

1.Operaţiunea este efectuată de către o persoană impozabilă? (art.127)
2.Operaţiunea este în sfera de aplicare a TVA? (art.128-131)
3.Care este locul operaţunii? (art.132-133)
4.Operaţiunea este scutită? (art.141-144)
5.Cine este persoana obligată la plata TVA ?

Dacă răspunsul la întrebarea 1 este DA, se trece la 2;
Dacă răspunsul la întrebarea 2 este DA, se trece la 3;
Daca răspunsul la întrebarea 3 este RO, se trece la 4;
Daca răspunsul la întrebarea 4 este NU, se trece la 5;
Daca răspunsul la întrebarea 5 este "persoana pentru sau din al cărui punct de vedere se analizează operaţiunea.",atunci:
Operaţiunea este impozabilă în România din punct de vedere al TVA.

Dacă la întrebările de mai sus, răspunsul este diferit de cel indicat anterior, atunci operaţiunea nu este impozabilă în România, motiv pentru care nu se va trece la întrebarea următoare.

Art.126 din codul fiscal simplifica lucrurile ducând la următoarea concluzie: în marea majoritate a cazurilor, dacă respect toate cele 4 condiţii, cumulativ, impuse de art.126, atunci operaţiunea este impozabilă din punct de vedere al TVA.

Legat de răspunsul la întrebarea 3, în cazul prestărilor de servicii, se ia în considerare art.133 care defineste locul prestării.

Acum legat de transport facturat de către o firmă din RO către o firmă din altă ţară UE (alta decât RO):
Să luăm exemplul dat de tine presupunând că o firmă din RO face un transport pentru o firmă din IT.Ambii sunt înregistraţi ca plătitori de TVA

1.Transportul este efectuat de către un plătitor de TVA, - DA, atunci
2.Este în sfera de aplicare a TVA - DA
3.Locul operaţiunii - art.133, lit.c - aici trebuie analizat din punct de vedere al întregului text legislativ. Remarcăm faptul că avem o excepţie de la regulă.
art.133 lit.c:
Locul de efectuare a prestării este locul de plecare a unui transport intracomunitar de bunuri. Prin excepţie, în cazul în care serviciul de transport este prestat unui client care, pentru prestarea respectiva, furnizează un cod valabil de înregistrare în scopuri de TVA, atribuit de autorităţile competente dintr-un stat membru, altul decàt cel de plecare a transportului, se consideră că transportul are loc în statul membru care a atribuit codul de înregistrare în scopuri de TVA.
În cazul nostru relaţia fiind directă: firmă din RO - firmă din IT, codul de înregistrare furnizat de client fiind atribuit de autorităţile din Italia, constatăm că ne încadrăm la excepţia de la art.133, lit.c, locul prestării nu este în RO ci în IT.
Întrucât răspunsul la întrebarea 3 diferă de cel aşteptat (IT # RO), ne oprim şi nu trecem mai departe.
Concluzia - avem o operaţiune care nu este impozabilă în România din punct de vedere al TVA.
Astfel aceste operaţiuni se încadrează în decont la rd.2 - Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/ locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE).

În Saga pentru astfel de operaţii, alegeţi la ieşiri-valută tip document = N şi la TVA puneţi zero, astfel ea va fi încadrată corect în decont, la rd.2.
Nu se va înscrie în declaraţia 390.