mici imperfectiuni ale programului SAGA Bugetar
-
mici imperfectiuni ale programului SAGA Bugetar
Buna ziua,
La varianta SAGA B 3.0.215 pe care l-am achizitionat(de fapt abonament pe 1 an) am observat urmatoarele imeprectiuni :
1. Meniul SITUATIII LISTARI - RAPOARTE BUGETARE - CONT DE EXECUTIE BUGETARA si DETALIEREA CHELTUIELILOR (Anexa 17) nu sunt insumate si platile prin casa (cont 5311), stiind ca se pot face plati si prin casa la un articol bugetar (ex. cumparare cu numerar furnituri birou-20.01.01) sau se pot inregistra direct pe cheltuiala prin 5311 o plata. Sunt centralizate numai platile, respectiv cheltuielile prin cont.
2. Meniul SITUATII LISTARI - ANGAJAMENTE (anexa 4) - apara platile prin casa dar problema apare la coloana 8 - Angajamente legale de platit (col.8=4-7). Aici apar sumele in rosu, cu minus. Nu e corect. La Ordonantari - acestea nu se pot lista cumulat pe articole, si pe fiecare articol detaliat fiecare operatiune ?
Intrebare pentru Administrator : se poate rezolva ceva? acus vine bilantul la trimestrul I 2007. Pobabil ca toti avem nevoie de aceste situatii sa fie corecte. Va multumesc pentru intelegere si scuzati deranjul. Daca aveti nevoie de o baza de date pentru edificarea celor sus mentionate va pot trimite daca solicitati.
La varianta SAGA B 3.0.215 pe care l-am achizitionat(de fapt abonament pe 1 an) am observat urmatoarele imeprectiuni :
1. Meniul SITUATIII LISTARI - RAPOARTE BUGETARE - CONT DE EXECUTIE BUGETARA si DETALIEREA CHELTUIELILOR (Anexa 17) nu sunt insumate si platile prin casa (cont 5311), stiind ca se pot face plati si prin casa la un articol bugetar (ex. cumparare cu numerar furnituri birou-20.01.01) sau se pot inregistra direct pe cheltuiala prin 5311 o plata. Sunt centralizate numai platile, respectiv cheltuielile prin cont.
2. Meniul SITUATII LISTARI - ANGAJAMENTE (anexa 4) - apara platile prin casa dar problema apare la coloana 8 - Angajamente legale de platit (col.8=4-7). Aici apar sumele in rosu, cu minus. Nu e corect. La Ordonantari - acestea nu se pot lista cumulat pe articole, si pe fiecare articol detaliat fiecare operatiune ?
Intrebare pentru Administrator : se poate rezolva ceva? acus vine bilantul la trimestrul I 2007. Pobabil ca toti avem nevoie de aceste situatii sa fie corecte. Va multumesc pentru intelegere si scuzati deranjul. Daca aveti nevoie de o baza de date pentru edificarea celor sus mentionate va pot trimite daca solicitati.
referitor la punctul 1 vreau sa va atrag atentia ca potrivit PREVEDERILOR LEGALE LA BUGETARI NU SE POT FACE PLATI DIN INCASARI. Deci ridicarea unor sume din trezorerie este considerata ca si plata in momentul ridicarii din contul de finantare 7702, chiar daca plata efectiva o faceti ulterior prin casa. Cheltuiala o inregistrati cronologic, la momentul primirii facturii sau a altui document justificativ, ulterior efectuandu-se plata. Cititi procedura legala cu privire la angajarea, lichidarea, ordonantarea si plata cheltuielior bugetare.
Corecteaza-ma daca gresesc, dar nu cumva linia dintre normalitate si nebunie devine tot mai subtire?
-
eu fac asa :
-ridic numerar din casa,fac ordonantarea pe artic.in cauza si la operatiunea bancara scad plata pe artic.respectiv.
581 = 5121.... 100 lei pe artic. ,,x,,
-duc banii in casa
5311 = 581 100 lei
-fac plata din casa
600 = 5311 10 lei pe acelasi articol
In acest fel la contul de exec.apare plata artic.respectiv care se imperecheaza cu evidentierea cheltuielii contabile pe acelasi articol.
Astept comentarii
-ridic numerar din casa,fac ordonantarea pe artic.in cauza si la operatiunea bancara scad plata pe artic.respectiv.
581 = 5121.... 100 lei pe artic. ,,x,,
-duc banii in casa
5311 = 581 100 lei
-fac plata din casa
600 = 5311 10 lei pe acelasi articol
In acest fel la contul de exec.apare plata artic.respectiv care se imperecheaza cu evidentierea cheltuielii contabile pe acelasi articol.
Astept comentarii
Daca pot sa ajut si nu o fac,degeaba exist.
ionetei153 - e ok cum procedezi (ca si procedura) doar conturile nu sunt cele mai uzuale:
- ridicarea de numerar de la trezorerie se face din contul de finantare 770X
- cheltuiala se inregistreaza de regula pe baza facturii prin inregistrarea obligatiei de plata catre furnizor 401
- ulterior se deconteaza furnizorul prin casa sau banca 5311/770x
un rezumat al operatiilor ar fi:
6xx=401 cheltuiala cu specificarea articolului bugetar
401=770x plata cu specificarea articolului bugetar sau,
5311=770 pe articol bugetar si concomitent 401 = 5311
- ridicarea de numerar de la trezorerie se face din contul de finantare 770X
- cheltuiala se inregistreaza de regula pe baza facturii prin inregistrarea obligatiei de plata catre furnizor 401
- ulterior se deconteaza furnizorul prin casa sau banca 5311/770x
un rezumat al operatiilor ar fi:
6xx=401 cheltuiala cu specificarea articolului bugetar
401=770x plata cu specificarea articolului bugetar sau,
5311=770 pe articol bugetar si concomitent 401 = 5311
Corecteaza-ma daca gresesc, dar nu cumva linia dintre normalitate si nebunie devine tot mai subtire?
-
Conform plan.de conturi,clasa 7oo sunt conturi de venituri .Disponibilul la banca eu l-am dus in contul 5121 caruia i-am facut analitice :
5121.10 Disponib.in cont ptr.chelt.de personal
5121.20 Dispon.ptr.plata bunurilor si servic.
5121.59 Dissspon.in cont ptr chelt cu bursele
5121.71 Dispon in cont ptr chelt.de capital si investitii
Cind primesc banii banii prin deschidere de credite de la ordonatorul principal (Primaria) fac:
5121...... = 7702 ,,Finantare de la bug.local,,
Din 5121.... fac cheltuielile pe baza de ordonantare,respectiv platesc furnizorii si in momentul platilor la jurnalul de banca scriu planul ,capit.si artic.bugetar.
Cind inregistrez facturile de la furnizori,inregistrez pe debit cheltuiala prin conturile 600.
La finele lunii inchid prin 121... conturile 6oo.. si conturile 700 .
Soldul conturilor 5121... reprzinta banii care mai sunt in cont la dispozitia unitatii. Deci,eu spun ca nu este corect sa lucrezi cu conturi din clasa 700 ca si cand ar fi conturi de disponibil la banca.
Cind primesc banii banii prin deschidere de credite de la ordonatorul principal (Primaria) fac:
Din 5121.... fac cheltuielile pe baza de ordonantare,respectiv platesc furnizorii si in momentul platilor la jurnalul de banca scriu planul ,capit.si artic.bugetar.
Cind inregistrez facturile de la furnizori,inregistrez pe debit cheltuiala prin conturile 600.
Soldul conturilor 5121... reprzinta banii care mai sunt in cont la dispozitia unitatii. Deci,eu spun ca nu este corect sa lucrezi cu conturi din clasa 700 ca si cand ar fi conturi de disponibil la banca.
ionetei153 scrie:Conform plan.de conturi,clasa 7oo sunt conturi de venituri .Disponibilul la banca eu l-am dus in contul 5121 caruia i-am facut analitice :
Ideea e ca in contabilitate se lucreaza conform cu Legea contabilitati si ordinele ministerului de finante dat in aplicarea acesteia si nu dupa cum credem noi ca este corect. Ai dreptate in principiu, clasa a VII-a a planului de conturi este rezervata vonturilor de venituri, insa..... in cazul institutiilor publice (bugetari) intervine un cont 770x finantare aferent categoriilor principale de ordonatori de credite buget de stat, buget local, buget somaj, buget asigurari sociale, etc, care functioneza ca un cont de banca si nu se inchide prin intermediul contului 121.
Sfatul meu este ca ar trebui sa citesti cu mai multa atentie OMFP 1917/2005 pentru aprobarea Normele metodologice de organizarea contabilitatii institutiilor publice, Planul de Conturi ptr institutiile publice si instaructiunile de aplicare a acestuia.
-
-
-
Sper sa nu va suparati ca ma bag si eu in discutia voastra.
Cand e vorba de finantarea de la buget nu ai treaba cu contul 5121. Ala este pt conturi la bancile comerciale daca ai, nu pt trezorerie.
Analiticele pe care le-ai creat la 5121 trebuiau create pt contul 7701 buget de stat sau 7702 buget local, respectiv 7702.10, 77702.20, 7702.59, 7702.70, etc.
Cand iti deschide credite bugetare primaria sau ordonatorul tau principal, trebuie sa faci 8062 = fara cont corespondent. In saga nu se poate fara cont corespondent si trebuie sa creezi un cont corespondent 999 (sau cum vrei sa-i zici). Eu am lucrat cu conturile dinafara bilantului in deconturi.
Cand faci plati pt furnizori, viramente la salarii sau altceva faci 4... = 770 analiticul corespunzator.
La sfarsitul lunii se inchide 770... odata cu conturile de cheltuieli. Disponibilul din conturile de finantare nu apar nicaieri, decat pe extrasul de cont.
Acestea sunt in concordanta cu OMFP 1917/2005, cu modificarile si completarile care au mai aparut.
Cand e vorba de finantarea de la buget nu ai treaba cu contul 5121. Ala este pt conturi la bancile comerciale daca ai, nu pt trezorerie.
Analiticele pe care le-ai creat la 5121 trebuiau create pt contul 7701 buget de stat sau 7702 buget local, respectiv 7702.10, 77702.20, 7702.59, 7702.70, etc.
Cand iti deschide credite bugetare primaria sau ordonatorul tau principal, trebuie sa faci 8062 = fara cont corespondent. In saga nu se poate fara cont corespondent si trebuie sa creezi un cont corespondent 999 (sau cum vrei sa-i zici). Eu am lucrat cu conturile dinafara bilantului in deconturi.
Cand faci plati pt furnizori, viramente la salarii sau altceva faci 4... = 770 analiticul corespunzator.
La sfarsitul lunii se inchide 770... odata cu conturile de cheltuieli. Disponibilul din conturile de finantare nu apar nicaieri, decat pe extrasul de cont.
Acestea sunt in concordanta cu OMFP 1917/2005, cu modificarile si completarile care au mai aparut.
-
ionetei153 scrie:Si atunci cind faci balanta contabila lunara unde ai soldurile conturilor de disponibil? Numai pe extrase ? Nu crezi ca trebuie sa le ai si pe balanta?
e ok cum inreg. paidolat921.Ct. 5121 sunt pt. banci comercile, daca esti unitate bugetara finantata integral din buget atunci folosesti ct. de finantare (770) , nu incasezi venituri ca sa poti lucra cu ct. de disponibil. Citeste bine OMFP.1917/2005 Contabilitatea institutiilor publice.
Nu, pentru ca 770... sunt conturi de plati, intrarile de credite sunt pe alte conturi. Daca te uiti pe extrasul de cont, nu ai sa vezi nici o operatiune pe intrari, ai numai plati. Deci nu poti sa ai disponibil asa cum il vrei tu, in functiunea contului. Pe extras, la sold final al contului, ai totalul platilor facute din contul respectiv pana in ziua X.ionetei153 scrie:Si atunci cind faci balanta contabila lunara unde ai soldurile conturilor de disponibil? Numai pe extrase ? Nu crezi ca trebuie sa le ai si pe balanta?
Tu la balanta trebuie sa ai sumele din rulajul creditor al conturilor 770... = cu soldul final din extras (asta pt ca lunar se inchid conturile de venituri prin 121). Daca nu l-ai inchide la sfarsitul lunii, soldul contului 770...=sold final din extras.
-
Ba tocmai ca eu in extrase am intrari ,plati si sold.
Si inca o chestie,este faptul ca din ,,rapoarte,, cind faci executia bugetara sunt recunoscute ca si conturi de plati cele din clasa 5121 nu cele din clasa 700.
Daca de atata vreme fac discutie pe aceasta tema,este faptul ca lucrind asa,am rezultatele mai bune,din p.d.v. contabil.Normal,in 7oo rulajul creditor arata finantarile primite,iar in 5121 am intrarile din 7oo,platile si soldul.
Si inca o chestie,este faptul ca din ,,rapoarte,, cind faci executia bugetara sunt recunoscute ca si conturi de plati cele din clasa 5121 nu cele din clasa 700.
Daca de atata vreme fac discutie pe aceasta tema,este faptul ca lucrind asa,am rezultatele mai bune,din p.d.v. contabil.Normal,in 7oo rulajul creditor arata finantarile primite,iar in 5121 am intrarile din 7oo,platile si soldul.