II agriculltura-consumuri

Chestiuni specifice programului SAGA PS
vilaud

II agriculltura-consumuri

#1 Mesaj de vilaud »

Buna seara.
Am tot rasfoit problemele diverse de pe forum, dar nu reusesc sa gasesc un subiect asemanator problemei mele.
La un II -cultura cerealelor obtin produs(ex.grau) , ma inregistrez cu el in venit activitate proprie cu aviz si il bag in magazia proprie , nu il vand.
Il folosesc ca samanta tot pentru II.
Cum ma inregistrez cu venit-grau recoltat si cu cheltuiala-grau semanat.
Deci cum fac acest lucru practic in Saga PS ca sa apara si venit si cheltuiala, intrucat nici nu incasez productie vanduta nici nu platesc sta grau.
Totul este <in bucataria proprie>.
Va rog frumos, ajutati-ma.
Multumesc.

apetrem

Re: II agriculltura-consumuri

#2 Mesaj de apetrem »

Nu se inregistreaza.
In registru se trec doar incasarile si platile.
Marian Apetre

vilaud

#3 Mesaj de vilaud »

Multumesc.
Insa nu e corect.La control iti face productia obtinuta:cat ai realizat tu si cat este media judeteana data de Directia Agricola si iti face venituri, ti le impoziteaza suplimentar si iti calculeaza si tva.
Eu am obtinut productie in realitate, vreau sa o inregistrez ca sta si sa o si scad la cheltuiala.
Cum este corect?,,,

apetrem

#4 Mesaj de apetrem »

Se poate inregistra, dar nu in Registru de incasari si plati.
Se pot folosii oricare din documentele finaciar-contabile prevazute in 3512/2008.
Dar, repet, venitul impozabil se stabileste ca diferenta intre incasari si plati, conform art.48 din Codului Fiscal.
Marian Apetre

ionitam662

#5 Mesaj de ionitam662 »

aceeasi probl o am si eu....

tomin229

#6 Mesaj de tomin229 »

recoltarea cerealelor in general nu inseamna venit , ci vanzarea acestora . Cu recolta obtinuta , pe baza bonurilor de cantar , va incarcati in fisa de magazie cu produse finite pe fiecare sortiment . Sortiment poate sa insemne : grau pentru consum , furajer sau pentru samanta in functie de calitatea acestuia . Veti deschide pentru fiecare categorie cate o fisa de magazie si in functie de ce ati recoltat veti incarca aceste fise .
Iesirile din fisa de magazie se vor opera specific fiecarei tip de produs respectiv : grau consum , furajer - factura de vanzare sau aviz de insotire a marfii iar pentru grau de samanata - bon de consum in momentul cand faceti semanarea anul viitor argumentata prin fisa tehnologica a culturii unde se mentioneaza suprafata cultivata , tipul culturii si cantinatea de samanta folosita .
Astfel aveti justificarea productiei obtinuta la hectar prin insumarea cantitatilor de pe toate fisele de magazie .In raportul de productie , la recoltare , mentionati defalcat destinatia recoltei , cat este pentru vanzare si cat este pentru samanata din ce s-a recoltat total .
In modul asta veti potea argumenta productia in fata fiscului .
Anul urmator aveti grija sa achizitionati numai diferenta de samanata necesara pentru insamantare suprafetelor in cazul in care nu aveti samanta destula din productia proprie :lol: :lol: .

Aceasta parte a productiei ( cerealele pentru samanata din productia proprie) :
- nu sant venit pentru ca nu s-a efectuat nici o incasare de pe urma lor .
- nu vor fii cheltuiala, cand se va face semanarea , pentru ca nu s-a platit nimic pentru ea . Va constituii cheltuiala doar materialele specifice pentru tratatrea acestora in vederea obtinerii semintei .Costurile pentru obtinerea semintei a constituit cheltuiala la momentul infiintarii productiei si s-a beneficiat de deducere la momentul respectiv .

ca sfat :
In cazul in care aveti calamitati , independente de d-voastra , nu ezitati sa solicitati o comisie de evaluare din parte Birourilor agricole locale pentru a constata calamitatea IN SCRIS , si pentru a putea d-voastra justifica , ulterior , o productie scazuta la hectar .Solicitati o dovada in scris a constatarii efectuate .

Scrie răspuns