Va prezint o problema pe care am avut-o cu un fost angajat, care a mers la ITM pentru a-si depune dosarul de somaj si nu a putut din cauza unei erori nedetectate in fisierul xml atasat declaratiilor 112.
Mai exact, angajatul respectiv a avut in ultimele 12 luni, 2 luni contract de munca suspendat (concediu fara plata). Mai jos reproduc extras din fisierul xml. La ITM nu reuseau sa vada datele angajatului pe perioada suspendarii. Dupa indelungi "dueluri" cu informaticienii Ministerului de Finante am inteles ca declaratiile electronice se centralizeaza la MF Bucuresti, de unde sunt repartizate automat catre ANAF, respectiv AJOFM. Mai mult, desi pe perioada suspendarii angajatul isi pierde calitatea de asigurat si practic el nu ar trebui raportat la AJOFM, prin normele interne ale acestei institutii datele sunt totusi solicitate.
Asadar, in realitate, in declaratia 112 la rubrica "Asigurat în sistemul de asigurari pentru şomaj" trebuie sa apara "1-asigurat" chiar daca respectivul are contractul de munca suspendat/concediu fara plata si NU "2-neasigurat" cum - de altfel corect - genereaza majoritatea programelor informatice, inclusiv SAGA. Daca nu apare "1-asigurat" datele respectivului nu se transmit de la MF-Bucuresti catre AJOFM.
-<asigurat asigSO="1" asigCI="1" casaSn="MS" dataAng="15.04.2011" prenAsig="VASILE" numeAsig="DEGERAT" idAsig="64" cnpAsig="1640712267398"> <asiguratA A_20="0" A_14="0" A_13="0" A_12="0" A_11="0" A_10="0" A_9="0" A_8="0" A_7="176" A_6="0" A_5="0" A_4="8" A_3="N" A_2="0" A_1="1"/>
In extrasul de mai sus:
asigSO="1" corespunde "Asigurat în sistemul de asigurari pentru şomaj" - "1-asigurat"
A_7="176" corespunde la A.6. din D112 "Ore suspendate in luna" care trebuie sa fie in corelatie cu A_4="8" "Ore norma zilnica contract" si cu nr zile lucratoare din luna
A_6="0" corecpunde la A.5. din D112 "Ore lucrate efectiv in luna" care trebuie sa fie in corelatie cu A_4="8" "Ore norma zilnica contract" si cu A_8 = nr zile lucrate in luna
Conditia: A_6 + A_7 = A_4 * nr.zile lucratoare
Sper ca am ajutat astfel pe unii dintre colegi sa previna genul de problema pe care am intampinat-o eu.
PROBLEMA SOMAJ XML DECLARATIA 112
Re: PROBLEMA SOMAJ XML DECLARATIA 112
Pai daca nu contribui cu nimic cum sa fii asigurat?
Conform Legii 76/2002:
Sau acum declaratia D.112 "bate" legea somajului?
Ai incercat sa vorbesti si cu niste juristi de la AJOFM si ANAF pe langa informaticieni?
De altfel, cred ca ai vrut sa zici AJOFM in loc de ITM, o data ce vorbim de somaj.
Conform Legii 76/2002:
Daca nu platesti si nu obtii venit nu inseamna ca nu esti asigurat?VI. asigurat - persoana fizica care realizează venituri, potrivit legii, si este asigurata pentru riscul pierderii locului de munca, prin plata contribuţiei de asigurări pentru şomaj;
Sau acum declaratia D.112 "bate" legea somajului?
Ai incercat sa vorbesti si cu niste juristi de la AJOFM si ANAF pe langa informaticieni?
De altfel, cred ca ai vrut sa zici AJOFM in loc de ITM, o data ce vorbim de somaj.
Da, voiam sa zic AJOFM, nu ITM.
Da, am vorbit cu juristul AJOFM. Si DA, normele interne ale institutiei "bat" legea, deoarece aceasta este ambigua, informaticienii privind lucrurile intr-un fel, iar cei de la somaj in altfel.
Si DA, daca nu contribui, nu esti asigurat, insa esti declarat (trebuie sa apara numele tau in fisierul XML transmis, cu datele tale - adica totul pe 0)
Din pura curiozitate, eu as deschide fisierul XML pentru o luna in care stiu ca am angajat cu contract suspendat si apoi as suna la somaj sa imi spuna daca il vad pe respectivul in sistem sau nu...
Da, am vorbit cu juristul AJOFM. Si DA, normele interne ale institutiei "bat" legea, deoarece aceasta este ambigua, informaticienii privind lucrurile intr-un fel, iar cei de la somaj in altfel.
Si DA, daca nu contribui, nu esti asigurat, insa esti declarat (trebuie sa apara numele tau in fisierul XML transmis, cu datele tale - adica totul pe 0)
Din pura curiozitate, eu as deschide fisierul XML pentru o luna in care stiu ca am angajat cu contract suspendat si apoi as suna la somaj sa imi spuna daca il vad pe respectivul in sistem sau nu...
Ca si concluzie, programul procedeaza conform legislatiei in vigoare, adica procedeaza corect daca il trece cu zero si apare neasigurat.
Totusi, nu procedeaza conform unor idei ai programatorilor de la ANAF.
Sincer sunt curios totusi de ce nu s-a modificat atunci sistemul informatic, adica exista un jurist (si precis nu este singurul) care stie de problema, care are ca si superior un director de AJOFM si nu se intampla nimic. Sincer in acest caz ar trebui luat masuri drastice, adica stim ca nu functioneaza corect dar nu se ia nici o masura, ci mai bine dam vina pe utilizatorii care completeaza conform legislatiei declaratia.
Totusi, nu procedeaza conform unor idei ai programatorilor de la ANAF.
Sincer sunt curios totusi de ce nu s-a modificat atunci sistemul informatic, adica exista un jurist (si precis nu este singurul) care stie de problema, care are ca si superior un director de AJOFM si nu se intampla nimic. Sincer in acest caz ar trebui luat masuri drastice, adica stim ca nu functioneaza corect dar nu se ia nici o masura, ci mai bine dam vina pe utilizatorii care completeaza conform legislatiei declaratia.