lutaii scrie:multumesc ptr raspunsuri.
m-am interesat si eu la colegi care au avut control in acest sens:
problema suna in felul urmator, pe timp de iarna 35% iar pe timp de vara 30% din incasarea taxi se poate deduce combustibilul.
ex; Z lunar 1000 ron, 30% fiind 300 ron, deci ptr 300 ron poti pune combustibil.

nici vorba , este cea mai empirica metoda de a calcula o cheltuiala .Solicitati celor care v-au spus asta sa va dea baza legala .
la calculul cheltuielilor , inclusiv a carburantului , trebuie plecat de la urmatoarele specificatii din codul fiscal :
(4) Condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, sunt:
a) să fie efectuate în cadrul activităţilor desfăşurate în scopul realizării venitului, justificate prin documente;
b)
să fie cuprinse în cheltuielile exerciţiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite;
in intelesul pct-lui b , in momentul in care am facut plata , ea este si cheltuiala . Problema se pune cum justificam aceasta cheltuiala .
Pentru justificare avem nevoie de :
1. consumul specific OFICIAL al autoturismului dat de catre producator in conditii urbane si extraurbane .
2.FAZ ( foaie de activitate zilnica) unde se va specifica km totali din care : parcursi in conditii urbane si extraurbane , consumul de motorina zilnic , cantitativ pentru fiecare coditie de trafic( difera consumurile ) .Acest FAZ trebuie corelat cu ce scrie in Raportul Z al aparatului de marcaj raportat la nr de km .In baza acestui FAZ se fac bonurile de consum pt carburant .
3.o fisa de magazie pentru carburant in care pe intrari inregistram bonurile de carburant si pe iesiri bonurile de consum . Sodul ar trebuii sa fie restul din rezervor . Daca soldul este mai mare decit rezervorul masinii

va trebuii sa aratati modul de depozitare al carburantului , si chiar sa-l prezentati fizic . Cresterea nejustificata a soldului v-a creea semne de intrebare .
4.In cazul unui control , daca nu puteti justifica soldul fisei de magazie sau a prezenta fizic cantitatea de carburant din sold acesata va putea fii respinsa ca si cheltuiala ( toata valoarea ei )