NOTA INFORMATIVA 18/03/2013
Privind modificari la Codul Fiscal – Titlul T.V.A
Baza legala :HG nr.84/06.03.2013 ,publicat in Monitorul Oficial nr.136/14.03.2013
Data intrarii in vigoare :14 martie 2013
Incepand cu data de 14 martie 2013 , odata cu publicarea in Monitorul Oficial al modificarilor normelor de aplicare al Codului fiscal va atragem atentia asupra urmatoarei modificari :
1.
S-a aplicat pana in data de 13 martie 2013
1.Pct.46 alin (3) Pentru carburanţii auto achiziţionaţi, deducerea taxei poate fi justificată cu bonurile fiscale emise conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă sunt ştampilate şi au înscrise denumirea cumpărătorului şi numărul de înmatriculare a autovehiculului
2.
Se aplica incepand cu data de 14 martie 2013
Pct.46 alin.3) Pentru achiziţiile de bunuri şi servicii pe bază de bonuri fiscale emise în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, deducerea taxei poate fi justificată cu bonurile fiscale care îndeplinesc condiţiile unei facturi simplificate în conformitate cu prevederile art. 155 alin. (11), (12) şi (20) din Codul fiscal dacă furnizorul/prestatorul a menţionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului.
art.155 alin.11 – pentru cumparaturi pana la 100 euro , inclusiv tva.
Modificarea prezentata mai sus aduce urmatoarele avantaje si dezavantaje (cititi cu atentie ) :
-AVANTAJE:
1)s-a extins posibilitatea de a deduce tva de pe bonurile fiscale (fara a solicita factura ), emise de casele de marcat fiscale , pentru toate achizitiile de bunuri si servicii (inainte se putea doar pentru achizitia de combustibil)
2).Bonul fiscal NU mai este obligatoriu sa fie stampilat si sa fie inscris denumirea cumparatorului.(pentru achizitia de combustibil, piese de schimb , sau orice alt material consumabil legat de un vehicol este obligatoriu in continuare sa scrieti pe bonul fiscal numar de inmatriculare al vehiculului )
-DEZAVANTAJE :
1)aceste reguli, extinse , se aplica pentru bonurile fiscale a caror valoare este sub 100 euro inclusiv tva (inclusiv pentru achizitia de combustibil).Daca valoarea cumparaturilor depaseste 100 euro inclusiv tva, este necesar sa cereti factura daca doriti sa recuperati tva-ul aferent cumparaturilor (inclusiv la cumpararea de combustibil )
2) Pe bonul fiscal cu valoarea mai mica de 100 euro inclusiv tva este obligatoriu sa fie tiparit de casa de marcat codul fiscal beneficiar (adica codul fiscal al societatii Dvs )- scris corect inclusiv literele RO (atributul fiscal ) – atentie cum il dictati vanzataorului care marcheaza pe casa de marcat, codul Dvs trebuie sa fie corect tiparit pe bonul fiscal emis de casa de marcat .- atentie!!!! intreba-ti inainte daca casa de marcat permite scrierea pe bonul fiscal – codul fiscal al beneficiarului- (inclusiv literele RO ).In situatia in care casele de marcat nu permit tiparirea codului fiscal al beneficiarului trebuie sa solicitati factura (inclusiv pentru achizitia de combustibil ), daca doriti recuperarea tva-ului.
3) Trebuie sa cunoasteti cursul valutar care se ia in calcul pentru aceasta valoare de cumparaturi de 100 euro – acest curs este -ultimul curs de schimb comunicat de Banca Naţională a României adica ,se înţelege cursul de schimb comunicat de respectiva bancă în ziua anterioară şi care este valabil pentru operaţiunile care se vor desfăşura în ziua următoare(acest curs se gaseste pe
http://www.bnr.ro ).Este important sa cunoasteti cursul de schimb doar cand va apropiati cu achizitiile de valoarea de 100 euro inclusiv tva.(peste 100 euro inclusiv tva trebuie sa solicitati factura )
4) la cumparaturi mai mari de 100 euro inclusiv tva , daca doriti sa recuperti tva-ul, este OBLIGATORIU sa solicitati factura , nu este suficient bonul fiscal emis de casa de marcat (este valabila aceasta regula si pentru achizitia de combustibil )- daca doriti recuperarea tv-ului.
SFATURI UTILE :
- in situatia in care casa de marcat al furnizorului nu permite tiparirea codului fiscal al societatii Dvs (inclusiv literele RO ) solicitati factura , daca doriti recuperarea TVA-ului .vestea buna este ca pe facturile emise şi achitate pe bază de bonuri fiscale emise conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, republicată, cu modificările ulterioare, nu este necesară menţionarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, fiind suficientă menţiunea «conform bon fiscal nr./data» „-atentie valoarea , tva si valoarea totala a facturii sa fie corect completate de pe bonul fiscal.
- in situatia in care alimentati de la o pompa de benzina a carei casa de marcat nu permite tiparirea pe bonul fiscal al codului fiscal benficiar , inclusiv literele RO – puteti pastra bonurile fiscale si la sfarsit de luna (de exemplu ) sa va intoarceti la aceea pompa de benzina , solicitati o singura factura pentru aceste bonuri. Vestea buna este ca „pe facturile emise şi achitate pe bază de bonuri fiscale emise conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, republicată, cu modificările ulterioare, nu este necesară menţionarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, fiind suficientă menţiunea «conform bon fiscal nr./data»”= unde enumera toate bonurile fiscale pe care le aveti.Atentie valoarea, tva si valoarea totala a facturii trebuie sa fie corect completata (insumarea bonurilor fiscale ).
- Regula de mai sus este valabila si cand faceti alte achizitii de bunuri sau servicii si detineti bonurile emise de casa de marcat de la acelasi furnizor , si doriti recuperarea tva-ului.
- Daca observati ca bonul fiscal emis de casa de marcat este gresit completat , vanzatorul v-a tiparit gresit codul fiscal al societatii Dvs. (inclusiv literele RO trebuiesc scrise ), refuzati bonul , restituiti-l vanzatorului ca sa-l poata anula , si solicitati un alt bon fiscal emis de casa de marcat corect completat.