Buna ziua,
Desi s-a mai discutat pe marginea acestui subiect, as mai avea cateva intrebari tehnice si de fiscalitate.
Am contracte de novatie pentru doua masini achizitionate pe firma. Pe ambele contracte de leasing s-au achitat toate ratele lunare, ramanand neachitata valoarea reziduala. Mai mult, in cazul uneia dintre masini s-au achitat cateva rate in avans astfel incat sa ramana, la data contractelor de novatie doar valoarea reziduala. Intentia clara a asociatilor este de a scoate masinile de pe firma si a le trece pe numele lor cu costuri cat mai reduse pentru ei ca persoane fizice. Contractele de novatie au fost datate cu 19, respectiv 22 august
Intrebari tehnice:
1. In ecranul de imobilzari e corect sa trec ca operatie vanzarea?
In acest caz se inregistreaza pentru prima masina 2813=2133 val. de intrare a masinii (deoarece luna contractului coincide cu ultima luna de amortizare a masinii), iar pentru a doua masina se inregistreaza si 6583 pentru valoarea ramasa neamortizata.
Intrebari fiscale:
1. Considerand ca inregistrarea in imobilizari pe vanzare e corecta, problema amortizarii si a mijloacelor fixe este rezolvata, fiind scoase din gestiune. Ramane problema soldului contului 167 in care au ramas valorile reziduale ale celor doua masini. Acest sold l-am inchis cu contul 7583 la valoarea reziduala in euro, la cursul de la data contractului de novatie. Diferenta am trecut-o pe 668, fiind diferente de curs intre cursul de schimb al reevaluarii la sfarsitul lunii iulie si cursurile de schimb ale contractelor de novatie. Considerati ca am prcedat corect?
2. Amortizarea inregistrata automat pe luna august ar trebui considerata partial nedeductibila pentru perioada cuprinsa intre datele contractelor de novatie si sfarsitul lunii august?
3. Societatea nu a recuperat nimic din ratele pe care le-a platit, singurul "castig" il reprezinta venitul obtinut de pe urma anularii datoriei de leasing cu valoarea reziduala, care este foarte mica. E clar o afacere proasta pentru societate, in avantajul asociatilor. Pe langa faptul ca nu s-au obtinut venituri importante, sau juste in urma acestor contracte scoietatea si-a dedus integral TVA-ul aferent ratelor (masinile au fost atribuite agentilor de vanzari), dar nu a colectat TVA in urma acestor contracte. Mi-este teama de faptul ca penalizarea societatii prin a considera suma din 6583 care despaseste 7583 cheltuiala nedeductibila este o "sanctiune" prea mica pentru societate si un control ar putea gasi solutii de a aplica sanctiuni suplimentare.
M-ar ajuta enorm parerile voastre in privinta riscurilor pe care si le asuma societatea in cazul unui control si idei de elimina sau diminua aceste riscuri.
Va multumesc anticipat!