Pagina 1 din 1
mortalitate animale
Scris: Vin Iun 15, 2007 10:41 pm
de viium
Va rog frumos cine ma poate ajuta cu legislatie privind mortalitatea la animale, firma are ca obiect de activitate comert cu animalute (caini, pisici, etc.) si perisabilitatile care apar la hrana pentru animale (marfa care expira). Daca sunt deductibile si in ce procente? Va multumesc.
Scris: Sâm Iun 16, 2007 1:50 pm
de tomac
Legat de mortalitate: nu există un procent anume stabilit de vreo lege. Este absurd să reglementezi, procentual, nivelul mortalităţii la animale.
În cadrul activităţilor economice, dacă se înregistrează decese la animale, acestea trebuie constatate de către un medic veterinar.În cazul în care numărul deceselor constatate de către medicul veterinar în cadrul aceleiaşi exploataţii de animale (aceleiaşi societăţi) creşte, atunci poate fi efectul unei epidemii. Orice epidemie este considerată caz de forţă majoră.
În cazul animalelor moarte, din cauza unor boli constatate de către medicul veterinar, acestea se pot trece pe costuri şi sunt cheltuieli deductibile.
Sub nicio formă nu se poate discuta de perisabilităţi la animalele vii. La fel nu se poate discuta despre bunuri de natura stocurilor degradate.
De aceea eu aş înregistra orice animal decedat, direct pe costuri.
La mărfuri perisabilităţile sunt reglementate de către HG 831/2004.
Din păcate, această hotărâre este anacronică şi are nişte prevederi aiurea în multe cazuri (spre exemplu în tabelele anexă a hotărârii, carnea preambalată sau conservele de carne sunt excluse de la perisabilităţi, sau uleiul comestibil este admis la perisabilităţi doar pentru formă de ambalare - butoaie sau cisterne - cam aiurea pentru un magazin sau restaurant, nu?). Fiind însă singura reglementare a perisabilităţilor, asta e, trebuie să ne încadrăm în prevederile acesteia până ce guvernanţii noştri vor actualiza şi legile în funcţie de realităţile economice.
Scris: Sâm Iun 16, 2007 7:35 pm
de ionetei153
De acord cu punctul de vedere al lui Tomac ,dar as adauga necesitatea ca
din actul de constatare medico-veterinar sa rezulte ca nu exista culpa
ca urmare a proastei ingrijiri,hraniri,etc. Sa existe instituit si un registru
in care sa fie mentionate si tratamentele anterioare,al vaccinarilor preventive periodice,etc.La final sa existe un proces verbal care sa ateste
inhumarea ori incinerarea cadavrelor semnat de o comisie stabilita printr-o
decizie interna.
Scris: Dum Iun 17, 2007 10:36 am
de viium
Multumesc mult... eu am preluat contabilitatea unei firme ce vinde animale de companie si mancare pentru ele... si am mortalitate animale la transport si m-am gandit ca ar trebui sa le trec pe cheltuiala nedeductibila... multumesc