diurna pt deplasare in interes de serviciu

amarieic160

diurna pt deplasare in interes de serviciu

#1 Mesaj de amarieic160 »

buna ziua,
am si eu o intrebare legata de o speta: o microintreprindere trimite un angajat in austria in interes de serviciu, ii plateste diurna la un anumit nivel. stiu ca diurna in valuta se acorda la un nivel prevazut pentru fiecare tara.
intrebarea mea este cum se procedeaza contabil in acest caz:
diurna este asimilata salariului? sau sunt considerate cheltuieli deductibile pentru microintreprindere? in conditiile in care indemnizatia in valuta are rolul de a acoperi micile cheltuieli legate de hrana, uzual, transport in localitate.
ce documente se completeaza in acest caz?
va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

tomac

#2 Mesaj de tomac »

Nu e asimilata salariului.
Da, sunt deductibile
Delegatie, documente ce atesta plata avansului spre decontare, urmând ca salariatul sa deconteze avansul primit. Diurna se achită fără a fi nevoie ca salariatul să şi justifice dacă a cheltuit-o sau nu.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

amarieic160

#3 Mesaj de amarieic160 »

sa inteleg tomac, ca-i completez un ordin de deplasare, ii fac o dispozitie de plata de la casierie pt suma care i-am dat-o, urmand ca el sa aduca documentele justificative si eu sa le scad pe alea?, sau pur si simplu ii acord diurna la nivelul tarii, si trec aceasta diurna direct pe cheltuieli netinand cont de ce facturi de cheltuieli mi-a adus el?
limpezeste-ma un pic, am vazut ca esti cam cel mai bun pe aici si as avea nevoie de ajutorul tau un pic mai detaliat.

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Pentru diurna nu are obligatia de a justifica suma. Numai pentru sumele ce depasesc cuantumul diurnei.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

ciuleil203

#5 Mesaj de ciuleil203 »

Documentele justificative, cuprind ch. cu benzina, cazarea ......
Din banii acordati la plecare, scazi aceste ch. plus diurna calculata pe zile.
Ciulei

amarieic160

#6 Mesaj de amarieic160 »

k, m-am lamurit si va multumesc.
stie cineva care este nivelul diurnei in austria pe zi pentru fiecare muncitor ce se acorda de catre societate, sau poate un site unde sa scrie asta?

olteanz

#7 Mesaj de olteanz »

35 EUR/zi, vezi HG 518/1995 modificata, republicata....
1+1=3

amarieic160

#8 Mesaj de amarieic160 »

multumesc pentru sfat, si pt indicarea cadrului legislativ.
daca societatea care este microintreprindere prin administratorul ei a hotarat sa-i acorde o diurna mai mare decat cea din lege, ce este in plus este cheltuiala nedeductibila?

olteanz

#9 Mesaj de olteanz »

Daca este platitoare de imp. pe profit, da. Daca este platitoare de imp. pe venit se complica putin "interpretarea".
1+1=3

amarieic160

#10 Mesaj de amarieic160 »

se complica un pic, in sensul in care suma oferita in plus ca diurna se considera asimilata salariului, si se impoziteaza?
si astfel in loc sa intre pe contul cu chelt deductibile, intra in cheltuielile salariale?
multumesc anticipat de raspuns olteanz.

olteanz

#11 Mesaj de olteanz »

Cam asa ceva, dar trebuie sa vedem ce spune legea.
Poate ne ajuta cine a avut astfel de cazuri, ca e mult de cautat :D
1+1=3

petcui671

#12 Mesaj de petcui671 »

Diurna nu se asimileaza salariului.
Vezi in Cod Fiscal. Poti sa dai de 2,5 ori diurna si cazare. Asta inseamna limita deductibila. La lei la fel.
Pentru cine nu a vazut, se poate acorda cazare si la deplasarile in tara.
irina

olteanz

#13 Mesaj de olteanz »

Problema am inteles-o asa: sint micro, platitoare de imp. pe venit si diurna este de 3 ori ca si al institutii. Cum consider partea care depaseste diurna deductibila de 2.5 ori ?
1+1=3

petcui671

#14 Mesaj de petcui671 »

Deci nu inteleg de ce te strofoci daca platesti impozit pe venit. :roll: Pentru ca la impozitul pe venit nu intereseaza pe nimeni cheltuielile.
Daca erai platitor de impozit pe profit dif dintre 2.5 si 3 adica 0.5 era nedeductibila, deci se impozita cu 16 %. Asta face parte din calculul impozitului pe profit pentru a determina cheltuielile nedeductibile, care fiind nedeductibile se aduna la venituri.
Deci nu e in interesul patronului ca platitor de imp.profit sa puna de 3 ori diurna legala, nu?
That's all.
irina

Scrie răspuns