Pagina 1 din 1

deducere personala vs. deducere suplimentara

Scris: Joi Sep 08, 2016 3:17 pm
de capatinav576
Stie cineva de ce parte din deducerea cuvenita, apare pe statul de plata la deducere personala, iar o parte la deducere suplimentara. Mentionez ca, fara a se schimba datele referitoare la persoanele in intretinere, respectiv minori, intr-o luna apare deducerea doar la deducere personala, iar in alta luna cum am prezentat mai sus. Multumesc.

Re: deducere personala vs. deducere suplimentara

Scris: Joi Sep 08, 2016 3:52 pm
de tomac
Pentru că deducerea e influențată de venitul brut realizat (inclusiv de tichetele de masă). Dacă există un venit brut în funcție de care venitul bază de calcul e mai mic sau egal cu deducerea de bază atunci nu se mai afișează nimic la deducere suplimentară pentru că deducerea de bază acoperă venitul bază de calcul. Dacă dimpotrivă venitul bază de calcul e mai mare decât deducerea de bază atunci se iau în considerare și deducerile suplimentare.

Re: deducere personala vs. deducere suplimentara

Scris: Joi Sep 08, 2016 4:31 pm
de capatinav576
Multumesc. M-am dumirit. M am speriat, ca aveam 40 de salariati, toti cu copii, iar la unii aparea doar ded de baza, la altii si suplim...Problema e ca au salarii diferite, a.i. la cei cu brutul mai mic apare si deducerea suplimentara (ce este peste 300).

Re: deducere personala vs. deducere suplimentara

Scris: Vin Sep 16, 2016 11:03 pm
de herganiec
Ordinul MFP nr. 52/2016 privind aprobarea calculatorului pentru determinarea deducerilor personale lunare pentru contribuabilii care realizează venituri din salarii la funcţia de bază, începând cu luna ianuarie 2016, potrivit prevederilor art. 77 alin. (2) şi ale art. 66 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, stabileşte că persoanele care obţin venituri au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.

În statul de plată la Saga, apare Coloana <Deducere suplimentară> care nu mai există, trebuie inclusă în Deducerea personală.

Re: deducere personala vs. deducere suplimentara

Scris: Vin Sep 23, 2016 5:29 pm
de tomac
A rămas acolo din rațiuni de compatibilitate cu versiuni anterioare.

Re: deducere personala vs. deducere suplimentara

Scris: Mar Iul 18, 2017 12:46 pm
de capatinav576
Buna,
apropo' de persoanele aflate in intretinere. Am angajat pe perioada vacantei, cu subventie de la somaj, un minor care era in intretinerea parintilor. Intrucat unul dintre parinti lucreaza tot la noi la firma, cred ca ar trebui, pe perioada in care minorul este angajat, sa-l scot din intretinerea parintelui, iar dupa incetarea CIM il reintroduc, nu? Sau este vreo facilitate pt elevi? Multumesc.

Re: deducere personala vs. deducere suplimentara

Scris: Mar Iul 18, 2017 5:31 pm
de tomac
De ce să-l scoateți? Care ar fi temeiul legal din codul fiscal?

Re: deducere personala vs. deducere suplimentara

Scris: Mie Iul 19, 2017 9:44 am
de herganiec
ART. 77 - Deducere personală
....
(3) Persoana în întreținere poate fi soția/soțul, copiii sau alți membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soțului/soției acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile și neimpozabile, nu depășesc 300 lei lunar, cu excepția veniturilor prevăzute la art. 62 lit. o), w) și x) și/sau a pensiilor de urmaș cuvenite conform legii, precum și a prestațiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Re: deducere personala vs. deducere suplimentara

Scris: Joi Iul 20, 2017 8:43 am
de capatinav576
Am gasit si in Norme, la pct.13(6):
"Copilul minor cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani, încadrat în muncă în condițiile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, devine contribuabil și beneficiază de deducerea personală, situație în care, pentru perioada respectivă, părinții nu mai beneficiază de deducerea personală."