rezerva legala
rezerva legala
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
-am un profit brut de 99000 ron la sf anului si vreau sa constitui rezerva legala in lim a 5% din profitul brut (4950 ron). Capitalul social este 24000, asta inseamna ca a cincea parte din acesta este 4800. Deci eu constitui rez legala de 4800 ron. Intrebarea este aceasta operatiune o fac in decembrie sau in ianuarie dupa repartizarea profitului?Care este operatiunea contabila daca trebuie facuta in dec? Va multumesc!
-am un profit brut de 99000 ron la sf anului si vreau sa constitui rezerva legala in lim a 5% din profitul brut (4950 ron). Capitalul social este 24000, asta inseamna ca a cincea parte din acesta este 4800. Deci eu constitui rez legala de 4800 ron. Intrebarea este aceasta operatiune o fac in decembrie sau in ianuarie dupa repartizarea profitului?Care este operatiunea contabila daca trebuie facuta in dec? Va multumesc!
O faci in decembrie din profitul anului 2007. Dar nu poti deduce mai mult de 5% din profit, pentru a constitui rezeva legala.
Rezervele legale, se constituie anual in proportie de 5%din profitul brut contabil, pana cand vor atinge 20% din capitalul social ptr. societatile cu capital autohton, si sunt deduceri fiscale-in cadrul unui exercitiu.
Inregistrarea contabila este urmatoarea: 129=1061.
Rezervele legale, se constituie anual in proportie de 5%din profitul brut contabil, pana cand vor atinge 20% din capitalul social ptr. societatile cu capital autohton, si sunt deduceri fiscale-in cadrul unui exercitiu.
Inregistrarea contabila este urmatoarea: 129=1061.
Rezervele legale, se constituie anual in proportie de 5%din profitul brut contabil, pana cand vor atinge 20% din capitalul social ptr. societatile cu capital autohton.esanua scrie:Dar rezerva legala este de 4800, deci 20% din capitalul social.
Problema cu repartizarea profitului, ea este ceruta se administrator pt ca vrea sa o plateasca acum caci dispune de bani. Mai tarziu nu se stie!
Am reluat special pentru tine, acest aspect.
5% din 4950 lei, cat zici ca ai profit brut. Restul pana la 20% din capitalul social, vei deduce in anii urmatori.
5% in 2007, 5% in 2008 , 5% in 2009, 5% in 2010.
profitul brut e 99000, deci 5% inseamna 4950,dar cap soc este 24000, ceea ce rezulta ca 20% din acesta e 4800, ceea ce este mai mic decat ceea ce pot eu repartiza la rezerve legale.Cu alte cuvinte eu as putea sa trec pe rezerve suma de 4950, dar pt ca ea este > decat 20% din cap soc, voi trece doar 4800.Acum e clar?