Am o firma de intermediere la export. Pentru Elvetia (extracomunitar), marfa pleaca direct din curtea furnizorului cu care am contract de comision pentru export in numele meu si in contul lui. Facturez elvetianul fara TVA, incasez banii in contul meu bancar, retin comisionul si platesc factura furnizorului.
Furnizorul ma factureaza cu TVA sau fara? Art. 143 si 144 C.F. nu au norme. Fiscul din Piatra-Neamt pretinde facturare cu TVA.
TVA - intermediere export
Vezi ART. 129 alin (2) :
"O persoană impozabilă, care acţionează în nume propriu, dar în contul altei persoane, ca intermediar în prestarea de servicii, se consideră că a primit şi a prestat ea însăşi aceste servicii, în condiţiile stabilite prin norme" dar mai ales
NORME: pct. 7
unde sunt conditiile si explicatiile suplimentare.
"O persoană impozabilă, care acţionează în nume propriu, dar în contul altei persoane, ca intermediar în prestarea de servicii, se consideră că a primit şi a prestat ea însăşi aceste servicii, în condiţiile stabilite prin norme" dar mai ales
NORME: pct. 7
unde sunt conditiile si explicatiile suplimentare.
-
Faci cu furnizorul contract de vanzare-cumparare in lei, furnizorul iti factureaza in lei cu TVA pentru ca ai facut export in nume propriu si nu in comision.
Daca faci contract de export in comision, atunci producatorul exporta el catre cel din Elvetia , adica apare el in ca titular in DVE, tu incasezi in valuta, ii platesti lui tot in valuta si ii facturezi producatorului comisionul tau pentru prestare de servicii ca l-ai ajutat sa exporte la clientul tau extern.
La banca cf regimului valutar nu poti sa faci plati in valuta catre furnizorul din tara decat numai pe baza de contract de export in comision, altfel trebuie sa faci plata numai in lei.
Daca faci contract de export in comision, atunci producatorul exporta el catre cel din Elvetia , adica apare el in ca titular in DVE, tu incasezi in valuta, ii platesti lui tot in valuta si ii facturezi producatorului comisionul tau pentru prestare de servicii ca l-ai ajutat sa exporte la clientul tau extern.
La banca cf regimului valutar nu poti sa faci plati in valuta catre furnizorul din tara decat numai pe baza de contract de export in comision, altfel trebuie sa faci plata numai in lei.