Pagina 1 din 1

referitor bilant 31.12.2007

Scris: Dum Feb 03, 2008 5:32 pm
de nicolaem835
O firma nou infintata pe 19.10.2007 nu a avut activitate pina pe 31.12.2007,dar are un angajat incepind cu 15.12.2007.Am depus declaratie pe proprie raspundere ca nu a avut activitate,in ianuarie am depus toate declaratiile referitoare la angajat plus D100,D300 (0)Acum dragii mei va intreb daca trebuie depus si bilant sau nu.Daca da, cine poate sa semneze acest bilant,tinind cont ca persoana deja angajata este sofer,excluzin o firma de contabilitate sau un un expert.Daca este imputernicita de catre cei in drept o persoana cu studii superioare sau un contabil profesionist ,asa se poate ? multumesc

Scris: Dum Feb 03, 2008 6:19 pm
de paturcai
Prin "inactivitate" (asa cum este ea "legiferata" ca denumire se considera absolut "nici o activitate). Daca totusi a fost angajat un salariat de la 15 12 2007 si totusi "gresit" s-a depus DECLARATIE DE INACTIVITATE care este echivalentul unui "bilant" - ca sa fortam explicarea sa spunem: "bilant pentru lipsa de activitate/neinceperea activitatii" - (termen de depunere 29 02 2008, 60 de zile de la incheierea exercitiului financiar precedent), dar s-a depus declaratia 100 (cea referitoare la Bugetele de asigurari) exista urmatoarele aspecte:
1a. Sa presupunem ca pe declaratia 100 s-au declarat proportional sumele aferente perioadei lucrate de la 15 la 31 decembrie 2007 pentru respectivul salariat, dar totusi s-a depus DECLARATIE DE INACTIVITATE (Firma nu a desfasurat activitate de la infiintare pana la data de 31 12 2007).
Motivul pentru care s-a recurs la aceasta miscare a fost pentru a se pastra - desigur - caracterul de microintreprindere, deci cu impunere a unui procent asupra veniturilor realizate. In acesta situatie pentru a se indrepta un rau mare (depunerea Declaratiei de inactivitate insemna NICIO ACTIVITATE) cu unul mai putin mare se alege DEPUNEREA unei declaratii rectificative 710 pentru decembrie 2007 iar in dreptul tuturor sumelor declarate initial se alege ZERO.
In acesta situatie Declaratia de inactivitate este corecta si respecta cerintele legale.
Dar nu se mai pune de acord cu realitatea privind angajarea salariatului cu data de 15 12 2007. Pentru a "ocoli" aceasta situatie, salariatul trebuie sa faca o cerere de concediu fara salariu pentru perioada 15 12 2007 si pana la data de 31 12 2007 cu motivatia: Va rog a-mi aproba 15 zile concediu fara plata/salariu pentru a-mi rezolva probleme familiale ce nu suporta amanarea, bla, bla, bla. Nu se face STAT de plata, aceasta declaratie se depune la ITM/Camera de Munca.
1 b. Daca nu se doreste iesirea onorabila din aceasta situatie pe calea expusa mai sus TREBUIE SA SE INREGISTREZE CONTABIL TOATE DATELE DIN STATELE DE PLATA si sa se depuna BILANT la 31 12 2007 chiar daca sunt inregistrate numai cheltuielile cu salariile. Activitatea a inceput in momentul inregistrarii contractului individual de munca.
Declaratia de inactivitate depusa isi pierde (sa zicem ca nu stau ei sa controleze, desi atunci cand vor intalni codul fiscal deja inregistrat cu inactivitate "programul" va tipa si va spune: Exista deja introdus bilant pentru 31 12 2007) insemnatatea si scapi fara amenda. NU EXISTA BILANT RECTIFICATIV. Se considera nedepus. Cu consecintele de rigoare.
Daca se merge pe intocmirea unui bilant la 31 12 2007 si se reuseste depunerea lui iar mai tarziu se va observa ca s-a mai depus un alt bilant vei lua pe Sfanta Naivitate in brate si vei spune: Domnule eu am crezut ca se refera la activitatea economica in sensul demararii afacerii, bla, bla...ca, cu legiile si denumirile astea mai stie ...tetea ce sa inteleaga. In situatia asta totul e OK. Daca tine, tine, daca nu?!...nu!
2. In situatia in care declaratia 100 s-a depus pe zero situatiile de mai sus trebuie revizuite:
Se depune declaratia rectificativa 710 si in loc de ZERO se trece exact suma proportionala cu salariul realizat pentru perioada 15 12 2007 pana la 31 12 2007. In aceasta situatie se depune si bilant.

Ca si o concluzie se poate sintetiza:
- S-a depus DECLARATIE DE INACTIVITATE desi exista contract de munca inregistrat la Camera de Munca si s-a depus si declaratia 100 cu sume aferente perioadei 15 12 2007 - 31 12 2007.
Contabilitatea ....... se tine de catre persoane cu studii superioare economice si este organizata.... asa spune la Legea Contabilitatii cu modificarile si completarile ulterioare.


Fata de cele de mai sus poti alege una dintre variante. Parerile mele se refera strict doar la o solutie de a impaca si capra si varza. Am incercat sa arat si avantaje si dezavantaje de a fi corect sau mai putin.
Am sa mai trec pe aici. Imi pari chiar cunoscut.

Scris: Dum Feb 03, 2008 7:32 pm
de nicolaem835
Multumesc
Nu ma pot abtine si voi continua.D100 am depus-o cu sumele aferente darilor asupra salariilor,am depus si statul de plata la itm,numai D300 este pe 0,normal.Am facut si toate inregistrarile contabile necesare(subscriere capital,varsare capital,cheltuiieli de infiintare ,chelt cu salariile ,aferente toate anului 2007,etc)numai ca nu a avut activitate economica si de aceea am inteles eu ca se depune numai decl.,pe proprie rasp.Da ma-i luminat acum!dar ce fac cu semnatul bilantului?Sunt economist dar nu sunt angajat la firma respectiva.Te rog ajuta-ma.Multumesc

Scris: Dum Feb 03, 2008 9:15 pm
de tomac
nicolaem835
Nu mai cita mesajul anterior integral. Se subînțelege că răspunzi la el.
Atenție la apăsarea butonului "Trimite" pentru că puteți posta același mesaj de 2 ori.
Vă puteți șterge mesajele postate în plus și vă pueți edita mesajele în caz că doriți acest lucru.

Scris: Dum Feb 03, 2008 9:17 pm
de paturcai
Semneaza-l fara probleme. Esti economist. ALTII NU-S SI SEMNEAZA FARA SA AIBA PROBLEME. Parerile sunt impartite la adm financiare cand vine vorba de "inceperea activitatii". Sincer: o data ce ai inregistrat cheltuieli (cazul tau) ele sunt susceptibile de producere a unor viitoare profituri, au fost facute in sensul obtinerii de profit in viitor. Inceperea activitatii nu se limiteaza numai prin inceperea vanzarii sau a desfasurarii unor activitati de prestari servicii.
Ramane ca mai sus.
:-)
Sigur mai trec pe aici. Pentru ca te cunosc.

Scris: Sâm Ian 10, 2009 12:57 am
de iacobanl552
Buna ziua
Ma ajutati si pe mine cu urmatoarea problema:
O societate infiintata in 2008
are un angajat (pt a putea indeplini conditia existentei microintreprinderii)
brusc se gandeste sa treaca in inactivitate, pentru a nu mai avea costisitoarea cheltuiala a evidentei contabile
intrebarea mea este:
pt a trece in inactivitate, am citit, trebuie sa indeplinesti niste cerinte: sa nu ai debite restante, sa nu ai venituri etc..
inactivitate=nu ai venituri,cheltuieli,rulaj=o asa cum spunea un coleg anterior
asta presupune sa merg sa desfac contractul celui angajat? sa verific fisa platitorului, sa fac cererea pt inactivitate temporara
mai departe, la reinceperea activitatii,va mai fi sau nu microintreprindere..? are cineva idee?

pt alte 3 societati care si au exprimat de asemenea trecerea in perioada de inactivitate, care nu au debite,salariati sau alte 'complicatii' de acest gen, se mai depune vreo declaratie ceva, ulterior acceptului administratiei financiare de a trece in inactivitate?
Repet poate intrebarea, dar intr-un loc am citit ca se depun totusi declaratiile tva si buget consolidat,accize si nu mai stiu ce mai scria pe acolo...

aveti cumva un model de astfel de cerere?

Multumesc pentru ajutor

Intrerupere activitate

Scris: Sâm Ian 10, 2009 8:38 am
de danuf
Referitor la intreruperea activitatii ; acest lucru se realizeaza astfel :
Pas 1 : se solicita la Oficiul Registrul Comertului de care apartineti intreruperea activitatii pe o perioada cuprinsa intre 1 si 3 ani ( la reluarea activitatii iar trebuie sa mergeti la ei )
Pas 2 : Actele eliberate de ORC in copie si o balanta , se ataseaza la o cerere ( la aceasta cerere veti primi raspuns de la finante prin care vi se aproba regimul derogatoriu ) care se depune la organul fiscal prin care se solicita suspendarea activitatii si depunerea declaratiilor in regim derogatoriu, adica in aceasta perioada de intrerupere a activitatii nu aveti obligatia sa depuneti 100 si 300 ci numai bilantul contabil , raportarea contabila sau dupa caz declaratia de neactivitate. Concomitent se depune si vectorul fiscal prin care se scot salariatii si daca sunteti micro veti pierde acest statut si nu veti mai putea reveni la el ! Bineinteles nu trebuie sa figurati cu datorii la bugetul de stat altfel nu se aproba regimul derogatoriu, pentru detalii consultati inspectorul de la finante , colegii forumisti ce parere au ? Mult succes..
" Multi vad putini cunosc ! "

Intrerupere activitate

Scris: Sâm Ian 10, 2009 8:45 am
de danuf
Daca agentul economnic nu a facut suspendarea prin ORC si nu are activitate el are obligataia sa depuna declaratiile 100 si 300 cu "0" si toate celelalte situatii cerute de finante, in concluzie chiar daca sunt cu "0" toate actele se depun la finante pana se radiaza firma ( chiar si in dizolvare trebuie depuse toate declaratiile ) :roll: :!: .
" Multi vad putini cunosc "

Scris: Sâm Ian 10, 2009 9:54 am
de balintk
da trebuie depuse cu 0. In cazul dizolvarii, ORC nu dizolva pana cand nu duceti si dovada de la finante ca nu aveti datorii. trebuie depuse cu 0 si cu data dizolvarii.

Scris: Mar Ian 13, 2009 12:30 pm
de iacobanl552
multumesc mult!