inregistrare prorata
-
inregistrare prorata
Buna ziua tuturor.Am o intrebare:cum se poate face inregistrarea proratei astfel incat valoarea ei sa fie scazuta din tva-ul de rambursat?Va multumesc!
Din ce stiam eu PRO RATA nu imi da voie sa DEDUC mai mult TVA decat spune ea pro rata ca este. Daca este 100 % atunci am dreptul sa deduc din TVA de cumparare 100% daca e mai putin voi deduce mai putin (99% de exemplu).
Si parca ea se comunica la inceputul anului adm fin de care apartin si cu ea mergeam pana la sfarsitul anului respectiv. Adica nu luna asta am o pro rata, luna viitoare alta si uite-asa-si-iar-asaaaaaaaa.
Iar ca sa scazi din TVA de rambursat te duci pe regularizari si treci acolo ce suma doresti sa scazi la cumparari.
Am sa mai trec pe aici candva.
Regulatorul-de-presiune
Si parca ea se comunica la inceputul anului adm fin de care apartin si cu ea mergeam pana la sfarsitul anului respectiv. Adica nu luna asta am o pro rata, luna viitoare alta si uite-asa-si-iar-asaaaaaaaa.
Iar ca sa scazi din TVA de rambursat te duci pe regularizari si treci acolo ce suma doresti sa scazi la cumparari.
Am sa mai trec pe aici candva.
Regulatorul-de-presiune
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
*
Pro-rata (Pr) se determina anual, in luna decembrie, pe baza formulei:
Vdd + SPr = Vdd + V ndd + A sau S
in care:
V dd = veniturile obtinute din operatiuni care dau drept de deducere;
S = subventiile legate direct de pret;
V ndd = veniturile obtinute din operatiuni care nu dau drept de deducere;
A sau S = alocatiile, subventiile sau alte sume primite de la bugetul de stat sau bugetele locale (in scopul finantarii de activitati scutite fara drept de deducere sau care nu intra in sfera de aplicare a T.V.A.).
In calculul pro-rata nu se includ:
*
veniturile financiare, daca acestea sunt accesorii activitatii principale;
*
serviciile efectuate de prestatori stabiliti in strainatate pentru care beneficiarii au obligatia platii T.V.A.
Daca se aplica pro-rata, trebuie comunicat organului fiscal teritorial, la inceputul fiecarui an fiscal, cel mai tarziu pana la data de 25 ianuarie, nivelul pro-rata provizorii aplicate, precum si modul de determinare a acesteia.
Pro-rata provizorie pentru un an poate fi:
*
pro-rata definitiva determinata pentru anul precedent;
sau
*
pro-rata estimata in functie de operatiunile prevazute a fi realizate in anul curent
Pro-rata (Pr) se determina anual, in luna decembrie, pe baza formulei:
Vdd + SPr = Vdd + V ndd + A sau S
in care:
V dd = veniturile obtinute din operatiuni care dau drept de deducere;
S = subventiile legate direct de pret;
V ndd = veniturile obtinute din operatiuni care nu dau drept de deducere;
A sau S = alocatiile, subventiile sau alte sume primite de la bugetul de stat sau bugetele locale (in scopul finantarii de activitati scutite fara drept de deducere sau care nu intra in sfera de aplicare a T.V.A.).
In calculul pro-rata nu se includ:
*
veniturile financiare, daca acestea sunt accesorii activitatii principale;
*
serviciile efectuate de prestatori stabiliti in strainatate pentru care beneficiarii au obligatia platii T.V.A.
Daca se aplica pro-rata, trebuie comunicat organului fiscal teritorial, la inceputul fiecarui an fiscal, cel mai tarziu pana la data de 25 ianuarie, nivelul pro-rata provizorii aplicate, precum si modul de determinare a acesteia.
Pro-rata provizorie pentru un an poate fi:
*
pro-rata definitiva determinata pentru anul precedent;
sau
*
pro-rata estimata in functie de operatiunile prevazute a fi realizate in anul curent
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!