Monografie telefonie mobila

mantogp957

Monografie telefonie mobila

#1 Mesaj de mantogp957 »

Am preluat acum doua zile o societate care se ocupa cu vanzarea telefoanelor mobile. Mi s-a spus ca activitatea are un specific aparte, adica: 1. primeste telefoanele (terminale, in limbajul lor) la un anumit pret, ex. 9$;
2. le vinde cu 1, 2, 4, 5, etc. $ in functie de abonament.
3. la sfarsitul lunii emite factura in rosu catre furnizor cu diferenta de pret inregistrata si in negru cu discountul pe care acestia il acorda.
Stocul de marfa din magazin nu-i mai bate cu cel din contabilitate, aici precizez faptul ca face inventar lunar si cu toate astea de 6 luni e varza.
Daca lucreaza cineva in acest domeniu l-as ruga sa-mi faca o monografie a acestei activitati. Cu multumiri!

tomac

Re: Monografie telefonie mobila

#2 Mesaj de tomac »

mantogp957 scrie:Stocul de marfa din magazin nu-i mai bate cu cel din contabilitate, aici precizez faptul ca face inventar lunar si cu toate astea de 6 luni e varza
Foloseşte metoda inventarului intermitent. E mult mai simplu în această situaţie.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

mantogp957

#3 Mesaj de mantogp957 »

As fi vrut o idee privind eventualele inregistrari contabile. In linii mari cam stiu ce trebuie facut dar cand iti da cineva o idee parca esti mai luminat si mai sigur. Metoda inventarului intermitent si-o aplica ei in sistem deci nu este problema din acest punct de vedere. Multumesc pentru raspuns!

paturcai

#4 Mesaj de paturcai »

Inregistrarile contabile sunt simple.
Faci corectiile necesare astfel incat inventarul intermitent sau de care o fi el sa "bata" cu soldul din balanta.
De ce nu poate sa "bata"?
Hai sa vedem:
Nu luam in calcul diferentele de curs valutar, etc asta ca sa simplificam problema.
Primim marfuri (luam cazul ideal fara TVA):
371 = 401 pentru 100 lei
Vindem un telefon cu 20 lei (luam cazul in care nu i se pune deloc adaos comercial la marfa vanduta, in momentul asta telefonul meu NU ARE ADAOS COMERCIAL):
4111=707 pentru 20 lei
Facem descarcarea de gestiune (cum banuiesc ca s-a intamplat):
607 = 371 pentru (aici vine greseala) 100 lei (desi eu l-am vandut cu 20 lei)
Voi avea un 371 PE MINUS pentru 80 lei, care cu factura primita de la furnizor pentru discount trebuie sa ajunga pe ZERO.
Factura de discount de la furnizor (pret tot fara TVA):
Discount comercial …..MINUS 80 lei
Contarea corecta ar fi fost:
MINUS 371 = MINUS 401 pentru 80 lei
Contarea gresita s-a facut dupa toate probabilitatile:
667 = 401 CU MINUS pentru 80 lei (care se interpreteaza ca un venit)

De fapt nu cred ca furnizorul ar fi emis factura in rosu, ci mai degraba el ca si client solicita la sfarsitul lunii pe baza de borderou sa ii fie decontate “discounturile” acordate.
El facea o factura de comision:
Comision comercial ….80 lei (fara TVA) si probabil ca cel/cea care a lucrat documentele l-a contat ca venituri din sconturi obtinute si l-a dus pe 767 fara sa tina cont ca de fapt acesti 80 lei intregeau costul de marfa negativ.

Corect ar fi fost (daca se tine global valoric):
Descarcarea de gestiune la nivelul vanzarii telefonului:
607 = 371 pentru 20 lei
667/6581 = 371 pentru 80 lei si concomitent cu emiterea facturii catre furnizor pentru comision/scontul acordat plus comisionul de activare:
4111=767/7581 pentru 80 de lei
4111=704 (pentru comisionul de activare) pentru 30 lei
TOTAL Factura de comision = 80+30 = 110 lei.
Cei 80 de lei acopera "discountul", iar din 30 lei el isi acopera cheltuielile.
Magazinul care vinde telefoane trebuie mai intai sa isi acopere "discountul" acordat (in cazul nostru 80 lei), si randul doi din factura emisa trebuie sa fie si un comision din care el sa traiasca (sa zicem 30 lei)

La sfasitul lunii nu poate ca MAGAZINUL sa emita factura in rosu, NU! Furnizorul emite factura in rosu. El vrea bani deci trebuie sa emita ambele sume in NEGRU.
De curiozitate trebuiesc vazute macar intr-o luna inregistrarile privind discountul primit si atunci vei avea clara situatia si cum a lucrat cine a lucrat inaintea ta.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

tomac

#5 Mesaj de tomac »

Folosind metoda inventarului intermitent e și mai simplu:
607=401 la intrare
la finele lunii
371=607 în negru sau 607=371 în roșu
cu valoarea stocului în preț de achiziție
La începutul lunii se înregistrează 607=371 cu valoarea stocului de la finele lunii precedente.
Metoda e recomandată celor care fac inventar în fiecare lună.

mantogp957

#6 Mesaj de mantogp957 »

Cu multumirile de rigoare pentru explicatii va spun unde a gresit din ce am vazut eu: a inregistrat pretul de vanzare egal cu pretul de achizitie si nu a mai facut acea compensare intre firma si furnizorii de terminale si in plus a inregistrat discountul precum si veniturile realizate din vanzarile telefoanelor cu 2,3,4$...etc facandu-l in acest fel sa dea o caruta de bani la stat. El practic nu a ramas cu nimic fara sa mai vorbim de alte cheltuieli facute care ar fi trebuit sa-i cam aduca profitul spre 0 sau chiar pe minus in anumite perioade.
Problemele astea au fost depistate si de controlalele de la finante si de la garda pentru ca el nu s-a mai putut tine cu platile la impozit si tva desi exact cum sustine administratorul, bani a facut. Inca o data, multumesc!

mantogp957

#7 Mesaj de mantogp957 »

Ma vad nevoit sa revin cu aspecte concrete pentru unele confirmari si idei.
Iata situatia cu mentiunea ca sumele sunt rotunjite:
- sold 371 care am constatat ca bate si cu inventarul: 24.000;
- intrari la pret de achizitie fara adaos comercial cu suma intr-o singura factura: % 401 370
371 311
4426 59
- transfer cu pv la un alt punct din retea care nu apartine firmei dar face parte din sistem: valoare 1200 lei;
- factura de la furnizorul de telefoane-abonamente pentru telefoanele transferate: % 401 - 1200
371 - 1008
4426 - 192
si pentru discount: % 401 - - 1000 (copiat de pe factura!)
371 - - 840
4426 - - 160
pe factura total de plata: - 200 lei.
- vanzare telefoane: 1800 lei - 1513 val. fara tva - 287 tva.
aici am creat client de forma si am incasat din 4111 si cred ca se impune o intrebare daca este bine s-au sa ma duc direct pe 707 pentru ca am fost "tras" de ureche de un coleg ca denaturez rulajul lui 4111.
Daca fac inregistrarile asa mai trbuie facuta alta nota de mana sau este suficient ce face programul? Am urmarit ce se intampla dar as vrea un raspuns.
Pentru varianta propusa de Tomac este necesar sa fac articol contabil 607=371 cu stocul lunii precedente, sa iau in calcul doar intrarile lunii si cu discountul sa-l fac venit? Dar total intrari am pe minus?
Cam la 3 luni emit ordine de compensare si intr-un sens si in celalalt si firma mea solicita compensare pentru facturile de telefon-abonamentele societatii pe care nu le-a platit. Astept ceva lamuriri cu multumirile de rigoare!

mantogp957

#8 Mesaj de mantogp957 »

Revin si astept corecturi!
1. la varianta inventarului daca fac totalul la intrari acesta este pe minus si deci stocul meu s-a diminuat cu diferenta respectiva, dar avand si discount care este trecut in factura cu doua minusuri nu este normal sa-l interpretez cu plus in inregistrare si sa diminuez valoarea facturii primite cum este trecut pe ea si inregistrarea lui sa o fac tot pe 607 pentru ca daca o fac pe 767 nu o preia in balanta ca venit? Nota cu 371=607 in negru o fac atunci cu diferenta dintre marfa primita si valoarea facturii pe care este trecuta intrarea pe minus si discountul?
2. La prima varianta nu trebuie sa fac inregistrarea discountului la fel pe 371 si sa influentez stocul de marfa pentru ca intampin aceiasi problema cu preluarea la venituri?
3. La compensarea facturilor nu este normal sa se faca in ambele sensuri daca se emit ordine de compensare de cele doua unitati?

ducaa

#9 Mesaj de ducaa »

tomac scrie:Folosind metoda inventarului intermitent e și mai simplu:
607=401 la intrare
la finele lunii
371=607 în negru sau 607=371 în roșu
cu valoarea stocului în preț de achiziție
La începutul lunii se înregistrează 607=371 cu valoarea stocului de la finele lunii precedente.
Metoda e recomandată celor care fac inventar în fiecare lună.
buna ziua,
spuneti-mi va rog,cum se calc impozitul pe profit in acest caz.
cu inregistrarile de mai sus avem in balata un rulaj creditor la ct 371 cu diferenta dintre val stocului din luna precedenta si val stocului din luna respectriva. ce reprez aceasta valoarea de pe credit.

va multumesc anticipat!

cretuc183

#10 Mesaj de cretuc183 »

Cand vinzi folosesti 707, iar din diferenta cu 607 iti apare profitul.
Ce setari trebuie facute pentru a folosi metoda inventarului intermitent in comert en gross?

eugen01

#11 Mesaj de eugen01 »

Luind in considerare particularitatile metodei inventarului intermitent (inregistrarea direct pe conturi clasa 6, stabilire Valoare Stoc Initial , valoare stoc final etc..) presupun ca se poate face numai ..manual.Saga fiind "setat" pe metoda inventarului permanent.
(o simpla parere)

tomac

#12 Mesaj de tomac »

Da, așa este. SAGA nu poate ține evidența folosind metoda inventarului intermitent. Adică, poate, dar e mai complicat. SAGA este destinat evidenței stocurilor cantitativ-valoric folosind metoda inventarului permanent.

Scrie răspuns