tva aferent achizitii motorina

sarbum

tva aferent achizitii motorina

#1 Mesaj de sarbum »

am o firma de transp.mf.in ue.pt.recuprare tva din tarile ue pt.motorina,taxe drum si vignete a apelat la o firma specializata.Recuperarea tva se face din facturile urmatoare , cum fac inregistrarile ,unde trebuie sa apara in decont?la intare in valuta trebuie sa selectez I?

paturcai

#2 Mesaj de paturcai »

TVA-ul care apare pe documentele din Comunitate se evidentiaza distinct (cont 473) si se asteapta recuperarea lui daca spui ca o firma se va ocupa in mod expres de el.
Deci, TVA-ul platit in Comunitate NU SE EVIDENTIAZA NICAIERI IN DECONTUL DE TVA INTERN (declaratia 300), se considera o suma in curs de clarificare si se clarifica.....la primirea sumelor.
3022=401
473=401
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

sarbum

tva achizitii motorina

#3 Mesaj de sarbum »

merci pt.raspuns dar nu am fost destul de explicita, tva-ul se recuprereaza din facturile urmatoare nu prin plata in banca ci facturind mai putin in luna urmatoare ,deci nu stiu ce sa trec taxare inversa sau non transfer atunci cind le receptionez.Nu am intrat mai repede pe forum ca nu ma prea descurc cu "tehnica asta moderna" invat din mers.

paturcai

#4 Mesaj de paturcai »

Atunci il consideri ca si un "credit note" (o plata partiala in avans) si nu o inregistrezi in contabilitate. Neinregistrarea in contabilitate a valorii trebuie sa aiba document justificativ in spate. Adica bun el a gresit ca a trecut TVA si imi va scadea la urmatoarea factura suma cu care a gresit. In aceasta situatie iti trebuie o hartie justificativa in spate.
Admitem:
Furnizorul GmbH imi vinde o unealta:
Pret fara TVA = 100 EUR
TVA 20% (sa zicem ca atat e in Germania TVA-ul) = 20 EUR
Total factura = 100+20 = 120 EUR

Eu beneficiar sesizez ca el mi-a facut eronat factura cu TVA si ma inregistrez:
Pret intrare 100 EUR
(TVA-ul gresit de 20 EUR nu-l evidentiez)
Total de plata catre GmbH = 100 EUR (dar am si un document din care sa reiasa ca furnizorul extern a gresit).
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

Scrie răspuns