diurna pt alte persoane decat angajati

cotas

diurna pt alte persoane decat angajati

#1 Mesaj de cotas »

am si eu o problema si sper sa ma puteti ajuta.

firma are contract de prestari servicii cu un colaborator si in acest contract sunt prevazute si decontarea ch cu diurna in cazul deplasarilor in tara sau in strainatate.

Acete ch cu diurna le am pus direct la casa pe baza ordinelor de deplasare fara sa le mai trec pe factura prestatorului .

Este corect asa? Si sunt ele deductibile?

paturcai

#2 Mesaj de paturcai »

Cheltuielile cu diurna se acorda NUMAI daca firma are un salariat. Adica primeste diurna numai daca am contract de munca cu acel angajat. Asa o trimit si eu pe mama in Elvetia sa guste 2 luni ciocolata ii platesc cazare, diurna iar la intoarcere ea sa-mi spuna socata: Au aia mama o ciocolata bunaaaaaaaaaa, scumpaaaaaaaa de mai bine importa din Ungaria.
Nu mi se pare firesc ca diurna sa o trec pe cheltuieli ca sa "fentez" statul. In contractul de colaborare trebuia sa fie specificat TOTALUL PRESTATIILOR. Adica ii dau pe contract 2 lei si pe diurna 13 lei.
Mai ai locuri? M-as angaja si eu vreun an pentru diurna macar.

Postasul Gica.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

danete20

#3 Mesaj de danete20 »

conform Hotărârii nr. 543/1995 din 24/07/1995

privind drepturile băneşti ale SALARIATILOR instituţiilor publice şi regiilor autonome pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 220 din 13/09/1996

Actul a intrat in vigoare la data de 13 septembrie 1996

desi actul a fost abrogat de Hotărâre nr. 1860/2006 la data de 01 ianuarie 2007- conditiile raman aceleasi -

"" Art. 2. - (1) Pentru SALARIATII din cadrul societăţilor comerciale şi regiilor autonome la care drepturile salariale se acordă prin negociere, drepturile băneşti pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării în cadrul localităţii, în interesul serviciului, se stabilesc !!!! în condiţiile prevăzute în contractele colective sau individuale de muncă.

Art. 7. - Nerespectarea prevederilor prezentei hotărâri atrage, după caz, în condiţiile legii, răspunderea disciplinară, materială, civilă, contravenţională sau penală a celor vinovaţi. ""

Daca diurna este prevazuta in contractul cu prestatorul - in factura emisa de acesta pot fi incluse cheltuielile cu diurna sau transportul , detaliat sau cumulate

apetrem

#4 Mesaj de apetrem »

Eu am sa spun altceva:
Sa fie scoasa cat mai repede clauza aia cu diurna din contract.
Cu acea clauza contractul va fi considerat automat contract de munca, cu tot ce inseamna asta.

Iata prevederea:
CF, art. 55 alin (2), Norme pct. 67.
"Veniturile de natură salarială prevăzute la art. 55 din Codul fiscal, denumite în continuare venituri din salarii, sunt venituri din activităţi dependente, dacă sunt îndeplinite următoarele criterii:
- părţile care intră în relaţia de muncă, denumite în continuare angajator şi angajat, stabilesc de la început: felul activităţii, timpul de lucru şi locul desfăşurării activităţii;
- partea care utilizează forţa de muncă pune la dispoziţia celeilalte părţi mijloacele de muncă, cum ar fi: spaţii cu înzestrare corespunzătoare, îmbrăcăminte specială, unelte de muncă şi altele asemenea;
- persoana care activează contribuie numai cu prestaţia fizică sau cu capacitatea ei intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
- plătitorul de venituri de natură salarială suportă cheltuielile de deplasare în interesul serviciului ale angajatului, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, şi alte cheltuieli de această natură, precum şi indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă suportate de angajator potrivit legii;
- persoana care activează lucrează sub autoritatea unei alte persoane şi este obligată să respecte condiţiile impuse de aceasta, conform legii.

paturcai

#5 Mesaj de paturcai »

Corect.

avramg

#6 Mesaj de avramg »

cine poate sa-mi spuna care este periada maxima de deplasare in interesul serviciului ?...eu am o echipa de muncitori care pleaca si cite 30-60 zile in tara la diverse lucrari......exista o reglementare in acest sens?

danete20

#7 Mesaj de danete20 »

perioada efectiv necesară pentru executarea sarcinilor respective

A se vedea Hotărârea nr. 1860/2006 din 21/12/2006 precum si Anexa
privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului
publicata in MOF nr. 1046 - 29/12/2006

pandreaa728

diurna mai mare decat cea legala

#8 Mesaj de pandreaa728 »

-stie cineva ce implicatii fiscale are pentru firma diurna mai mare decat cea legala, dar pentru salariat.Trebuie hotararea adunarii generale a asociatilor? Daca da, cam ce ar trebui sa cuprinda aceasta hotarare?

paturcai

Re: diurna mai mare decat cea legala

#9 Mesaj de paturcai »

pandreaa728 scrie:-stie cineva ce implicatii fiscale are pentru firma diurna mai mare decat cea legala, dar pentru salariat.Trebuie hotararea adunarii generale a asociatilor? Daca da, cam ce ar trebui sa cuprinda aceasta hotarare?
Daca suma acordata cu titlu de diurna depaseste prevederile legale acea suma se considera nedeductibila fiscal astfel:
- diurna legala 13 lei x 2,5 = 32,50 lei/zi (ct. 625)
- diurna neimpozabila 12 lei (ct. 6581)
TOTAL DIURNA ACORDATA = 32,50 + 12 = 44,50 lei
Salariatul nu va fi afectat pentru ca vointa a fost a firmei de a acorda o astfel de diurna. Pentru ca oricum ai incerca sa o interpretezi, diurna nu o cere salariatul ci o ofera firma.
Nu nu trebuie o hotarare in acest sens. Cum adica o hotarare?! pentru incalcarea cu buna stiinta a Legii?! Hai zau!
HG 1860/2006 spune clar cat este diurna. Asta nu inseamna ca eu "derapez" si mai fac si o Adunare AGA prin care sa legiferez o incalcare a Legii. Eu as interpreta ca firma a considerat ca respectivul angajat nu poate face "fata" cheltuielilor si a supra-apreciat valoarea diurnei. Asta nu inseamna ca ii acord o diurna nesimtita de 500 lei pe zi.
Este asa de subtire linia de legalitate incat....ai grija.

paturcai

#10 Mesaj de paturcai »

avramg scrie:cine poate sa-mi spuna care este periada maxima de deplasare in interesul serviciului ?...eu am o echipa de muncitori care pleaca si cite 30-60 zile in tara la diverse lucrari......exista o reglementare in acest sens?
Perioada maxima de delegare este de 120 de zile.
Art. 44 al. 1 din Codul Muncii spune: 60 de zile unilateral din partea angajatorului si inca 60 de zile cu acordul salariatului.
Deplasare in interesul serviciului este o interpretare gresita a termenului delegare. Hai sa vedem si definitia delegarii:
Exercitarea temporara, de catre salariat, din dispozitia angajatorului, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului de munca, potrivit art. 43 din Codul Muncii.
Detasarea nu poate depasi cele 120 zile (art. 38 din Codul Muncii prin care i se interzice salariatului sa renunte in tot sau in parte la drepturile sale legale).

pandreaa728

diurna mai mare decat cea legala

#11 Mesaj de pandreaa728 »

Multumesc mult apelez la voi pentru ca parerea voasta e corecta.
Nu vreau decat sa respect legea desi presiunea... e destul de mare.
Multumesc pentru timpul acordat.

esanua

#12 Mesaj de esanua »

Dar administratorul unei societati ( care nu are CM ), are dreptul la diurna?

paturcai

#13 Mesaj de paturcai »

Daca are contract de management ar fi o portita daca nu are si este doar asociat nu prea are sanse.
Asa cum a scris mai sus Apetrem si altii: DOAR SALARIATII.

Scrie răspuns