Dacă a folosit codul de TVA emis în RO, facturează fără TVA.
Am postat aici:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?t=1895 mai demult un minighid legat de modul de analiză al TVA. Îl mai postez și aici pentru că inclusiv eu am nevoie de a-l consulta din când în când
La toate operaţiunile legate de TVA, conform unui ghid TVA elaborat de MF, trebuie analizată operaţiunea efectuată de către un agent economic raspunzând în ordine la următoarele întrebări, pentru a determina dacă operaţiunea este impozabilă în România sau nu:
1.Operaţiunea este efectuată de către o persoană impozabilă? (art.127)
2.Operaţiunea este în sfera de aplicare a TVA? (art.128-131)
3.Care este locul operaţunii? (art.132-133)
4.Operaţiunea este scutită? (art.141-144)
5.Cine este persoana obligată la plata TVA ?
Dacă răspunsul la întrebarea 1 este DA, se trece la 2;
Dacă răspunsul la întrebarea 2 este DA, se trece la 3;
Daca răspunsul la întrebarea 3 este RO, se trece la 4;
Daca răspunsul la întrebarea 4 este NU, se trece la 5;
Daca răspunsul la întrebarea 5 este "persoana pentru sau din al cărui punct de vedere se analizează operaţiunea.",atunci:
Operaţiunea este impozabilă în România din punct de vedere al TVA.
Dacă la întrebările de mai sus, răspunsul este diferit de cel indicat anterior, atunci operaţiunea nu este impozabilă în România, motiv pentru care nu se va trece la întrebarea următoare.
Art.126 din codul fiscal simplifica lucrurile ducând la următoarea concluzie: în marea majoritate a cazurilor, dacă respect toate cele 4 condiţii, cumulativ, impuse de art.126, atunci operaţiunea este impozabilă din punct de vedere al TVA.
Legat de răspunsul la întrebarea 3, în cazul prestărilor de servicii, se ia în considerare art.133 care defineste locul prestării.
În cazul de față:
1.Lucrarea de construcții este efectuată de către un plătitor de TVA, - DA, atunci
2.Este în sfera de aplicare a TVA - DA
3.Locul operaţiunii - art.133, alin.1 lit.a - aici trebuie analizat din punct de vedere al întregului text legislativ. Remarcăm faptul că avem o excepţie de la regulă. Excepția așa cum e formulat textul actului, nu impune ca beneficiarul să fie înregistrat în scopuri de TVA, ci se leagă doar de amplasarea teritorială, geografică, a bunului imobil.
În cazul nostru e vorba de Franța, ca urmare răspunsul la această întrebare e diferit de RO, așa că ne oprim în a pune restul de întrebări și tragem concluzia că operațiunea este neimpozabilă în România.
Fiind neimpozabil în RO, se va emite factură fără TVA cu mențiunea corespunătoare.
Legat de ceea ce spun cei de la firma de consultanță, da, la prestări de servicii în general se aplică o cotă de TVA stabilită prin lege în statul comunitar, dar se aplică de căre persoana obligată la plata TVA. Aceasta, în cazul serviciilor, poate fi prestatorul sau beneficiarul, după caz.
Și în România există această situație, iar persoana obligată la plata TVA depinde de locul prestării așa cum e definit prin art.133.