Determinare ajustare TVA la stocul de marfa

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
veresc328

Determinare ajustare TVA la stocul de marfa

#1 Mesaj de veresc328 »

Buna ziua ! O societate are anulatata inregistrarea in scopuri de TVA, la cerere, din ianuarie 2021 si am de depus ultimul decont de TVA.
Gestiunea e global-valorica
Întrebarea mea ar fi dacă e corect să determin ajustarea de TVA pentru stocul de marfă în funcție de coeficientul k aplicat la soldul contului 4428?

pinteae

Re: Determinare ajustare TVA la stocul de marfa

#2 Mesaj de pinteae »

Nu. Ajustarea se face la pret de achizitie, nu la pretul de vanzare cu amanuntul. Ar trebui sa inventariezi stocul de marfa, sa determini pretul de achizitie, la care sa aplici ajustarea de TVA. TVA rezultat in urma ajustarii il adaugi la pretul de achizitie, dupa care aplici adaosul comercial, astfel incat sa ajungi la pretul actual de vanzare cu amanuntul.
Daca nu inventariezi stocul, atunci scazi din valoare stocului (371), soldul conturilor 378 si 4428, la rezultat aplici conta de TVA aferenta. Mai departe cred ca te descurci.
Eugen Pintea

veresc328

#3 Mesaj de veresc328 »

Inventarierea s-a făcut la finele anului, am o singură cotă de TVA, respectiv 19 procente. Problema e cu determinarea prețului de achiziție datorită faptului că gestiunea e ținută global-valoric, iar coeficientul de descărcare e măricel, peste 0,4. Oricum îți mulțumesc pentru răspuns. Rămâne de văzut cum va fi aplicat în practică

veresc328

#4 Mesaj de veresc328 »

am omis să specific faptul că s-a achiziționat multă marfă de la furnizori neplătitori de TVA

Scrie răspuns