Factura finala client.
Factura finala client.
Am un client caruia vreau sa-i trimit un extras de cont.Necazul este ca in momentul in care vreau sa-i listez extrasul, la datorii imi apare valoarea totala a facturii fara avansul pe care l-am stornat ,in aceeasi factura dar care folosind conform helpului butonul stornare nu-mi apare in cadrul aceleasi facturi.S-a mai "lovit" cineva de aceasta problema??
Sunt convins ca avansul l-ai inregistrat cam asa:
1. Factura de avans:
4111 = 419....100 lei
411 = 4427......19 lei
2. Factura finala:
4111 = clasa 7.....300 lei (valoarea integrala a bunurilor/serviciilor)
4111 = 4427.........57 lei
MINUS 4111 = MINUS 419......- 100 lei
MINUS 4111 = MINUS 4427......- 19 lei
TOTAL FACTURA FINALA cu TVA = 357 - 119 = 238
Sau:
1. Pasul unu ramane la fel ca mai sus
2. Pasul doi, se intocmeste factura de stornare pe valoarea intregrala a pasului 1
3. Se emite factura finala pe valaorea integrala (in cazul expus 357 lei).
Daca ai procedat ca intr-unul din cazurile de mai sus, cu siguranta ca extrasul de cont trebuie sa fie corect.
1. Factura de avans:
4111 = 419....100 lei
411 = 4427......19 lei
2. Factura finala:
4111 = clasa 7.....300 lei (valoarea integrala a bunurilor/serviciilor)
4111 = 4427.........57 lei
MINUS 4111 = MINUS 419......- 100 lei
MINUS 4111 = MINUS 4427......- 19 lei
TOTAL FACTURA FINALA cu TVA = 357 - 119 = 238
Sau:
1. Pasul unu ramane la fel ca mai sus
2. Pasul doi, se intocmeste factura de stornare pe valoarea intregrala a pasului 1
3. Se emite factura finala pe valaorea integrala (in cazul expus 357 lei).
Daca ai procedat ca intr-unul din cazurile de mai sus, cu siguranta ca extrasul de cont trebuie sa fie corect.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
Este prima varianta , cu mentiunea ca folosind butonul de stornare care mi-a generat valoarea cu minus intr-adevar,am schimbat si nr.facturii de avans cu nr.facturii finale..si totusi suma care-mi apare in chenar la val.fact.X ramane cea finala ! E adevarat ca sus in text unde scrie ca..unitatea dvs. figureaza cu debite in suma de...este suma corecta....care, dupa mine ar trebui sa coincida cu cea din tabel!!!
...si totusi nu stiu cat de "profesional" ar fi daca as folosi nedefinitul cu avansul in minus..fara sa utilizez butonul de stornare..mi-ar apare valoarea ..si jos in tabel??!!!...Siiii as mai avea o " mica" intrebare paturcai daca nu deranjez prea mult.....cum fac cu facturile preluate la inceput de an - in contul 419- ca sa nu-mi mai apara ca neincasate in situatia clientilor pentru-ca in momentul in care le-am dat ca fiind incasate printr-unul din conturile casa sau banci mi-a influentat soldurile initiale, ale acestora....Multumesc mult pentru rabdare....

Hai sa o luam pe rand de la sfarsit la inceput:jianui scrie:...si totusi nu stiu cat de "profesional" ar fi daca as folosi nedefinitul cu avansul in minus..fara sa utilizez butonul de stornare..mi-ar apare valoarea ..si jos in tabel??!!!...
Siiii as mai avea o " mica" intrebare .....cum fac cu facturile preluate la inceput de an - in contul 419- ca sa nu-mi mai apara ca neincasate in situatia clientilor pentru-ca in momentul in care le-am dat ca fiind incasate printr-unul din conturile casa sau banci mi-a influentat soldurile initiale, ale acestora....Multumesc mult pentru rabdare....
La inceput de an clientii creditori sunt - asa cum le spune si numele - creditori si sunt acolo o valoare.
Ei nu sunt neincasati, ci sunt incasati, dar in plus cum s-ar zice.
Pe masura ce eu voi intocmi facturi finale si voi storna avansurile, acestea vor ajunge spre zero (cazul ideal). Exact ca in exemplul meu la pasul 2.
In niciun caz nu voi avea niciodata vreo "repunere" a unui client creditor prin casa sau prin banca. Niciodata!
Este profesional sa folosesc "nedefinit" pentru ca avansul nu face parte din: depozit, nu e marfa, nu e serviciu, este o operatiune nedefinita, mai corect nelegata in niciun fel de vanzari/livrari.
Paturcai,sunt de acord cu tine dar intrebarea mea era de fapt...poate gresesc eu si nu-mi dau seama... atunci de ce cand scot situatia clientilor suma facturilor de avans imi apare aici ca suma neincasata?...este vb.de fact."initiale" din ct.419 incasate in anul precedent si care in primul ecran apar....dupa scadent valoare...tva..total si neachitat .Cum pot sa fac ca sa nu-mi mai apara aceste sume in ecranul 1 ca neachitate?
Iar pentru pct.2,cand m-am referit la neprofesional m-a gandeam de a nu mai folosi butonul stornare la facturile finale ci de a trece direct suma cu minus. Multumesc .
Iar pentru pct.2,cand m-am referit la neprofesional m-a gandeam de a nu mai folosi butonul stornare la facturile finale ci de a trece direct suma cu minus. Multumesc .
Ceva sigur este in neregula legat de contul 419.
Prin excelenta acest cont inseamna de fapt niste venituri amanate susceptibile de a deveni intr-un viitor, nu prea indepartat, exigibile.
Acum sincer ce sa caute in situatia clientilor un astfel de cont? Numai daca nu cumva din exces de zel clientul a fost trecut in CLIENTI si i s-a dat un cont analitic in acest fisier.
Se poate lucra cu analitice (ar dovedi ca iti place ordinea), dar acestea se creeaza in planul de conturi (exemplu: 419.00001 pentru MARIA srl, 419.00001 pentru GIGI srl). Atentie! Contul 419 NU SE CREEAZA IN FISIERUL CLIENTI!. Contul analitic 419 il TREC MANUAL atunci cand emit o factura. In niciun caz altfel.
Si daca el nu trebuie sa existe in clienti, cum de il vede SAGA la tine in situatia clientilor?
Daca eu am inregistrat vanzarea:
4111 = 419.XXXXX
Iar incasarea:
5121/5311 = 4111
Unde este clientul neincasat?
Prin stornarea integrala a unei facturi, trebuie sa se tina cont atunci cand se face incasarea: atunci cand imi aleg din lista clientul de incasat voi avea doua facturi (sa admitem ca a fost un singur avans) una cu plus si una cu minus. La incasare (cand imi apare fereastra de unde trebuie sa imi aleg ce facturi incasez) le bifez pe amandoua astfel ca suma celor doua (plus cu minus) imi va da exact suma pe care am introdus-o.
Cu siguranta ca atunci cand faci incasarea unei sume in casa/banca procedezi astfel:
Numar document, contul casa/banca, enter, tastezi: 4111. (cu punct obligatoriu), dai enter, pui suma, si pe BUTONUL FACTURI care iti apare, apesi, iti apare o fereastra unde scrii cu mana ta cel putin 3 litere din numele clientului, dai ENTER dupa ce l-ai gasit, si de aici ti se arata o lista cu toate facturile de incasat ale clientului respectiv, si tu bifezi facturile pe care le achita clientul. Eu sunt convins ca asa faci. Nu stiu de ce, dar asa cred eu. Gresesc?
Sigur ca motivul pentru care iesim este sa ne lamurim si sa ne imprietenim ca sa tinem piept acestei vieti atat de galopante.

Prin excelenta acest cont inseamna de fapt niste venituri amanate susceptibile de a deveni intr-un viitor, nu prea indepartat, exigibile.
Acum sincer ce sa caute in situatia clientilor un astfel de cont? Numai daca nu cumva din exces de zel clientul a fost trecut in CLIENTI si i s-a dat un cont analitic in acest fisier.
Se poate lucra cu analitice (ar dovedi ca iti place ordinea), dar acestea se creeaza in planul de conturi (exemplu: 419.00001 pentru MARIA srl, 419.00001 pentru GIGI srl). Atentie! Contul 419 NU SE CREEAZA IN FISIERUL CLIENTI!. Contul analitic 419 il TREC MANUAL atunci cand emit o factura. In niciun caz altfel.
Si daca el nu trebuie sa existe in clienti, cum de il vede SAGA la tine in situatia clientilor?
Daca eu am inregistrat vanzarea:
4111 = 419.XXXXX
Iar incasarea:
5121/5311 = 4111
Unde este clientul neincasat?
Prin stornarea integrala a unei facturi, trebuie sa se tina cont atunci cand se face incasarea: atunci cand imi aleg din lista clientul de incasat voi avea doua facturi (sa admitem ca a fost un singur avans) una cu plus si una cu minus. La incasare (cand imi apare fereastra de unde trebuie sa imi aleg ce facturi incasez) le bifez pe amandoua astfel ca suma celor doua (plus cu minus) imi va da exact suma pe care am introdus-o.
Cu siguranta ca atunci cand faci incasarea unei sume in casa/banca procedezi astfel:
Numar document, contul casa/banca, enter, tastezi: 4111. (cu punct obligatoriu), dai enter, pui suma, si pe BUTONUL FACTURI care iti apare, apesi, iti apare o fereastra unde scrii cu mana ta cel putin 3 litere din numele clientului, dai ENTER dupa ce l-ai gasit, si de aici ti se arata o lista cu toate facturile de incasat ale clientului respectiv, si tu bifezi facturile pe care le achita clientul. Eu sunt convins ca asa faci. Nu stiu de ce, dar asa cred eu. Gresesc?
Sigur ca motivul pentru care iesim este sa ne lamurim si sa ne imprietenim ca sa tinem piept acestei vieti atat de galopante.