cont 708
-
cont 708
Buna ziua.Firma la care lucrez de curand are ca si obiect de activitate prestarea de servicii.Pe langa facturarea prestarii in fiecare luna se factureaza si niste materiale consumate pentru realizarea serviciului respectiv.Aceste materiale sunt facturate la pret de achizitie ,iar cateodata se mai trece pe facura si un comision.In ce cont sa inregistrez aceste materiale,dar comisionul? 

Acele materiale pe care le aprovizionezi ar trebui sa fie tinute distinct pe un cont analitic 3021.XXXXX. Le strangi acolo toata luna, iar la sfarsit vei face un bon de consum (ce va tine loc de deviz) pe care il vei atasa la factura de vanzare ca ramane la tine.
Adica de fiecare data cand faci o factura de prestari de servicii (foarte important: nu uita sa ai contracte pentru fiecare client caruia ii emiti astfel de facturi!) faci si bonul aferent.
Iarta-ma ca ma bag: dar de ce sa folosesti contul 708 (venituri din activitati diverse: tine evidenta ventiruilor din diverse activitati, cum sunt: comisioane servicii prestate in interesul personalului, punerea la dispozitia tertilor a personalului unitatii, venituri din valorificarea ambalajelor precum si alte venituri realizate din relatiile cu tertii) cand poti sa folosesti contul 704 (venituri din lucrari executate si servicii prestate)?
Comisionul legat de activitatea de prestari servicii se duce tot in contul 704.
Adica de fiecare data cand faci o factura de prestari de servicii (foarte important: nu uita sa ai contracte pentru fiecare client caruia ii emiti astfel de facturi!) faci si bonul aferent.
Iarta-ma ca ma bag: dar de ce sa folosesti contul 708 (venituri din activitati diverse: tine evidenta ventiruilor din diverse activitati, cum sunt: comisioane servicii prestate in interesul personalului, punerea la dispozitia tertilor a personalului unitatii, venituri din valorificarea ambalajelor precum si alte venituri realizate din relatiile cu tertii) cand poti sa folosesti contul 704 (venituri din lucrari executate si servicii prestate)?
Comisionul legat de activitatea de prestari servicii se duce tot in contul 704.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
-
Multumesc pentru raspunsul promt.Si eu m-am gandit la fel,ca nu are rost sa trec pe un al cont de venit (ex 708)vanzarea materialelor,iar in ce priveste comisionul l-as fi trecut totusi pe alt cont(?).Contul 708 l-a folosit vechea contabila,iar eu am vrut sa-mi verific rationamentul contabil pentru ca nu mi se parea prea corect inregistrarea pe 708.Este bine cand cineva care are experienta in contabilitate iti poate da sfaturi.Multumesc