Pagina 1 din 1
acordare tichete
Scris: Mar Iul 29, 2008 3:00 pm
de costachev
va rog sa-mi spuneti ce conditii trebuie sa indeplineasca o firma pentrua putea acorda tichete de masa?
acordare tichete
Scris: Mar Iul 29, 2008 4:57 pm
de pintiliem
Acordarea tichetelor de masa este reglementata prin Legea 142/1998 (actualizata), Norme de aplicare a Legii 142/1998 din 14/01/1999 si, as adauga, OUG 79/2001.
Art 1 din Norme stabileste
(1) Angajatorii, persoane juridice sau fizice prevazute la art. 1 din Legea nr. 142/1998, stabilesc, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz, contractarea achizitionarii tichetelor de masa cu una sau mai multe unitati emitente.
(2) Contractarea achizitionarii tichetelor de masa se face tinand seama de dispersia punctelor de lucru ale angajatorilor, de unitatile de alimentatie publica - cantine-restaurant, bufete si magazine alimentare, denumite in continuare unitati de alimentatie publica -, cu care unitatile emitente incheie direct contracte de prestari de servicii, precum si de calitatea serviciilor si de costul acestora oferit de unitatile de alimentatie publica utilizate de unitatile emitente.
Art. 2
Angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz, vor stabili prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, care sa prevada:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum si valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
b) numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariatilor;
c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii.
Art. 3
Contractul pentru achizitionarea tichetelor de masa, incheiat intre angajator si unitatile emitente, va cuprinde clauze referitoare la:
a) necesarul anual, semestrial sau trimestrial de tichete de masa si esalonarea pe luni a acestuia;
b) costul imprimatului reprezentand tichetul de masa;
c) conditiile in care tichetele de masa neutilizate de catre salariati se restituie unitatii emitenta de catre angajatori;
d) unitatile de alimentatie publica utilizate de unitatile emitente, la care salariatii pot folosi tichetele de masa;
e) conditiile privind responsabilitatile partilor si rezilierea contractului;
f) alte clauze considerate necesare de catre parti.
Art. 4
Angajatorii care acorda tichete de masa salariatilor vor cuprinde in bugetele de venituri si cheltuieli aprobate potrivit legii, intr-o pozitie distincta de cheltuieli, denumita "Tichete de masa", sumele destinate acoperirii valorii nominale a tichetelor de masa, potrivit celor convenite cu organizatiile sindicale legal constituite sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.
Restrictiile sunt date de OUG 79/2001, art. 15 alin (1) Angajatorii care înregistrează obligaţii bugetare neachitate la scadenţă, dar pentru care au obţinut înlesniri la plata acestora de la Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi celelalte autorităţi ale administraţiei publice centrale sau ale administraţiei publice locale, după caz, pot acorda salariaţilor tichete de masă, în condiţiile legii, începând cu luna următoare celei în care şi-au achitat obligaţiile bugetare restante sau au obţinut înlesniri la plata acestora.
(2) Începând cu luna în care înregistrează obligaţii bugetare restante sau pierd înlesnirile la plata acestora angajatorii nu mai pot acorda tichete de masă salariaţilor pe perioada în care înregistrează obligaţii bugetare restante, în condiţiile legii.
Cred ca se pot acorda tichete de masa si daca firma inregistreaza pierdere, cu conditia sa nu aiba datorii la bugetul de stat sau sa nu piarda inlesnirile acordate la plata acestora.
Scris: Vin Aug 01, 2008 8:09 pm
de ionetei153
se pare ca oug 79/2001 a fost abrogat si ca de cca 3 saptamani a ,ai aparut ceva ,o ordon.prin care nu se mai pune accent pe faptul daca ai sau nu datorii la buget.Din cate stiu eu chestia cu datoriile era sa nu ai la finele anului datorii.
acordare tichete
Scris: Sâm Aug 02, 2008 5:14 pm
de pintiliem
Ai dreptate. OUG 79/2001 a fost abrogata prin OUG 79/18 iunie 2008, publicata in MO 465/23 iunie 2008.
Art. 10. - La data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se abroga Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2001 privind intarirea disciplinei economico-financiare si alte dispozitii cu caracter financiar, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 297 din 7 iunie 2001, aprobata cu modificari prin Legea nr. 59/2002, cu completarile ulterioare, precum si orice alte dispozitii contrare.
Tichete masa
Scris: Mar Sep 16, 2008 10:19 am
de axintei
Ma poate ajuta cineva cu un model de situatie acordare tichete masa?
Se poate ca din programul Saga sa se listeze tabelul cu tichetele de masa acordate?
Scris: Mar Sep 23, 2008 6:42 pm
de domjanm
faci un tabel in EXCEL
TABEL NOMINAL
cu angajatii care au beneficiat de bonuri de masa pentru luna…..
Nr.crt., Nume si prenume angajat,Nr.buc.,Seria bon de la - la..., Data, Semnatura,
La sfarsit, dai un rand cu Total bucati
Spor la treaba

P.S. Este important sa completezi seria bonurilor la fiecare angajat.
Sa-i pui sa-ti semneze tabelul de primirea bonurilor!!!!
Scris: Mar Apr 28, 2009 1:56 pm
de cm
societatea la care lucrez a avut ceva probleme financiare si nu a putut aloca bonuri de masa pe lunile februarie si martie,le poate achizitiona si da salariatilor in luna aprilie?
Scris: Mar Apr 28, 2009 9:05 pm
de bogeanua
Da,cu conditia sa nu aiba restante la plata obligatiilor catre BS si BAS.Este o parere.
Scris: Mie Apr 29, 2009 10:00 am
de cm
Multumesc. Ma mai poate ajuta cineva care este sigur? As dori confirmari sau infirmari mai detaliate.