Pagina 1 din 1

dividende

Scris: Vin Aug 22, 2008 4:11 pm
de ciorutam
Sunt noua pe acest forum, dar va urmaresc de f. mult timp si multe din probleme le-am gasit raspuns.Am doua intrebari:
1.profitul de la 2007, administratorul a spus ca nu il vrea si atunci l-am trecut la alte rezerve.Acum, dupa ce am depus si bilantul s-a gandit ca ar vrea dividendele. Exista o posibilitate de a schimba destinatia acestor rezerve in dividende?
si adoua intrebare este legata de termenul de plata la asig.soc de sanatate cf. Legea 19, art.29, termenul este 20 a lunii urmatoare?
multumesc

Scris: Vin Aug 22, 2008 4:23 pm
de paturcai
1. Profitul anului 2007 trebuia sa ramana in contul 1171 cum este si normal. Cand nu se repartizeaza un rezultat atunci el ramane in 1171 si nu i se da o destinatie (exemplu: rezerve). Se poate face nota contabila in rosu pentru inregistrarea facuta pe rezerve in momentul in care se decide acordarea de dividende.
De retinut: trebuie si o Hotarare AGA/Decizie a asociatului unic - dupa caz - privind acordarea acestor dividende.
Ele se pot acorda fractionat sau integral.
2. Termenul de plata al TUTUROR OBLIGATIILOR SALARIALE este 25 ale lunii urmatoare inregistrarii lor. De cand exista obligatia virarii acestor obligatii catre Bugetul Consolidat, ele au ca termen 25 ale lunii urmatoare.
Legea 19 nu era a Pensiilor?
Intamplator - cu siguranta - art. 29 a ramas neschimbat iar termenul de plata asa este: 20 a lunii urmatoare, in totala contradictie cu termenele privind plata catre Bugetul Consolidat......
La fel a ramas si art. 21 care spune ca trebuie sa achitam obligatiile catre Casa Nationala de Pensii.....

Scris: Vin Aug 22, 2008 4:50 pm
de ciorutam
Multumesc pentru raspunsul prompt si Legea 19 este a pensiei...

dividende

Scris: Lun Aug 25, 2008 8:44 am
de opricanc736
Daca ai raportat la bilant cum ai repartizat profitul, nu mai poti reveni.
Baza Ord. mf nr. 2374/12.12.07

17. La punctul 222, alineatele (4) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(4) Sumele reprezentand rezerve constituite din profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza prin articolul contabil 129 «Repartizarea profitului» = 106 «Rezerve». Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 «Rezultatul reportat», de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii legale. Evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii. Entitatile nu pot reveni asupra inregistrarilor efectuate cu privire la repartizarea profitului.
(5) Pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale. In lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratie."

Re: dividende

Scris: Lun Aug 25, 2008 9:35 am
de apetrem
opricanc736 scrie:Daca ai raportat la bilant cum ai repartizat profitul, nu mai poti reveni. Baza Ord. mf nr. 2374/12.12.07
"Entitatile nu pot reveni asupra inregistrarilor efectuate cu privire la repartizarea profitului"
Faptul ca nu poti reveni asupara "inregistrarilor" pe un exercitiu incheiat este una, si revenirea asupra repartizarii este alta.
Prima este reglementare opozabila contabilului, a doua este atibutul adunarii generale si nu-i treaba contabilului ce face AG.

Re: dividende

Scris: Lun Sep 01, 2008 6:31 pm
de popd81
apetrem scrie:
opricanc736 scrie:Daca ai raportat la bilant cum ai repartizat profitul, nu mai poti reveni. Baza Ord. mf nr. 2374/12.12.07
"Entitatile nu pot reveni asupra inregistrarilor efectuate cu privire la repartizarea profitului"
Faptul ca nu poti reveni asupara "inregistrarilor" pe un exercitiu incheiat este una, si revenirea asupra repartizarii este alta.
Prima este reglementare opozabila contabilului, a doua este atibutul adunarii generale si nu-i treaba contabilului ce face AG.

Adica vrei sa spui ca daca AG hotaraste ca vrea/ nu mai vrea dividende pentru membrii sai ii da procesul verbal cu cele stabilite (de AG) contabilului si el trebuie sa opereze dorinta lor?!
Cum poate, care sunt inregistrarile contabile care trebuie facute facute . De exemplu1/2: am repartizat o suma pt dividende . Astazi AG mi-a spus ca vor alta suma , mai mare/ mai mica.

Scris: Mar Sep 02, 2008 11:10 am
de paturcai
Si totusi - cu riscul de a creea valuri - repartizarea rezultatului s-a facut in anul 2008 pentru 2007. In 2007 nici nu putea sa-l repartizeze ca nu avea fizic timpul necesar: la 31 12 2007 ora 0,00 era imposibil sa convoace o adunare generala si sa decida.
Repartizarea s-a facut in 2008 pentru 2007 si pe cale de consecinta...nu influentez cu nimic mersul firesc al lucrurilor si nici macar nu aduc atingere in niciun fel legislatiei in acest sens. Asa consider ca nu este ilegal. Si chiar daca s-a depus PV al AGA - in opinia mea - nu are de ce sa fie ilegal pentru AGA s-a intrunit in anul imediat urmator obtinerii rezultatului.
Aici este vorba de rutina: din rutina s-a facut pe "genunchi" un PV al AGA pentru ca era solicitat la depunerea Bilantului.