buna, am urmat. problema:
Patronul firmei, in decursul anilor, a adunat o suma frumusica in contul 4551, asociati ct. curente. Acum vrea sa se "stinga" aceasta datorie a firmei prin cedarea unor mijloace fixe din patrimoniu ( nu sunt aport la capital). Daca stiu bine, un mijloc fix poate iesi din patrimoniu prin casare sau vanzare (apare TVA colectata, impozit pe profit).
Intrebarile mele sunt:
1. exista si alta modalitate de a "compensa" aceasta datorie ( prin hotarare AGA). Daca da, ce acte se intocmesc?
2. daca se vand mijloace fixe, neamortizate integral, la pret mai mic decat valoarea ramasa, diferenta este nedeductibila fiscal sau nu? Am citit Codul+ Normele, dar tot nu mi-e clar.
Va rog sa ma ajutati, pt.ca trebuie sa fac inregistrarile pt. luna septembrie. Multumesc.
mijloc fix "compensat" cu sume din ct.4551
2. Potrivit art. 24 alin. 15 CF si pct. 71 indice 5 din Normele de aplicare ale CF, valoarea neamoritzata a unui mijloc fix valorificat este deductibila la calculul profitului impozabil.
1. Daca patronul a "strans" (am atata admiratie pentru acesti patroni care cu manutele lor mici si dese strang bob cu bob fiece centima si o pun de-o-parte incat mi se umezesc ochii ca la intalnirea norei cu mama din "Unde e Targovistea"....a regretatei Ileana SARAROIU) sa-l ajutam sa si consume legal creditul.
Sa-mi sterg lacrimile si sa ne gandim impreuna.
Contul 4551 este asa precum spuneai un cont de creditare prin excelenta, soldul lui spunand ca unul dintre asociati a ajutat firma imprumutand-o la vremuri de restriste. Termenul "compensare" vrea sa spuna in felul urmator - in cazul nostru: firma vinde active fixe iar patronul/asociatul cumpara parte din aceste active fixe sau in integralitatea lor.
Bun.
Vanzarea se face cu titlu oneros, care-va-sa-zica in termenii nostri de muritori, contra unui pret. Daca marfa se vinde oneros atunci avem nevoie de bani. Banii se incaseaza prin mijloacele normale: CEC, OP, chitanta....etc
O solutie legala, corecta si care nu imi va da batai de cap ar fi asa:
A. Vanzarea activului/activelor fixe/e in baza unei facturi.
B. Intocmirea unei chitante/OP pe sumele reprezentand valoarea facturii
C. Inregistrarea incasarii si concomitent restituirea catre asociat a creditului strans cu atata truda din contul 4551.
Se intampla aici ca si la compensarea contului 4551 cu contul 457 sau 542, 461, -compensari care sunt ilegale din punct de vedere legal. Firesc - chiar daca totul se intampla scriptic - trebuie sa am intocmit un document de incasare si apoi unul de plata.
O hotarare AGA sau un PV de compensare nu reprezinta documente valabile a fi recunoscute ca documente de incasare sau plata.
1. Daca patronul a "strans" (am atata admiratie pentru acesti patroni care cu manutele lor mici si dese strang bob cu bob fiece centima si o pun de-o-parte incat mi se umezesc ochii ca la intalnirea norei cu mama din "Unde e Targovistea"....a regretatei Ileana SARAROIU) sa-l ajutam sa si consume legal creditul.
Sa-mi sterg lacrimile si sa ne gandim impreuna.
Contul 4551 este asa precum spuneai un cont de creditare prin excelenta, soldul lui spunand ca unul dintre asociati a ajutat firma imprumutand-o la vremuri de restriste. Termenul "compensare" vrea sa spuna in felul urmator - in cazul nostru: firma vinde active fixe iar patronul/asociatul cumpara parte din aceste active fixe sau in integralitatea lor.
Bun.
Vanzarea se face cu titlu oneros, care-va-sa-zica in termenii nostri de muritori, contra unui pret. Daca marfa se vinde oneros atunci avem nevoie de bani. Banii se incaseaza prin mijloacele normale: CEC, OP, chitanta....etc
O solutie legala, corecta si care nu imi va da batai de cap ar fi asa:
A. Vanzarea activului/activelor fixe/e in baza unei facturi.
B. Intocmirea unei chitante/OP pe sumele reprezentand valoarea facturii
C. Inregistrarea incasarii si concomitent restituirea catre asociat a creditului strans cu atata truda din contul 4551.
Se intampla aici ca si la compensarea contului 4551 cu contul 457 sau 542, 461, -compensari care sunt ilegale din punct de vedere legal. Firesc - chiar daca totul se intampla scriptic - trebuie sa am intocmit un document de incasare si apoi unul de plata.
O hotarare AGA sau un PV de compensare nu reprezinta documente valabile a fi recunoscute ca documente de incasare sau plata.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
-
ar trebui sa ii atragi atentia strangatorului patron ca TVAul trebuie sa il plateasca de vrea sau nu vrea 
Eventual poti sa il pui in fata urmatoarei alegeri : sa vanda mijlocul fix sub valoarea din contabilitate si sa plateasca 16% aferent diferentei neamortizate , la care se adauga avantajul ca acea creditare va fi mai putin atinsa. In cazul normal si legal prezentat de colegul nostru lovesti si in creditarea patronului si mai dai si o suma considerabila sub forma de TVA domnului stat ( nu ma pot abtine , nu imi place de domnul stat
)

Eventual poti sa il pui in fata urmatoarei alegeri : sa vanda mijlocul fix sub valoarea din contabilitate si sa plateasca 16% aferent diferentei neamortizate , la care se adauga avantajul ca acea creditare va fi mai putin atinsa. In cazul normal si legal prezentat de colegul nostru lovesti si in creditarea patronului si mai dai si o suma considerabila sub forma de TVA domnului stat ( nu ma pot abtine , nu imi place de domnul stat

Ieri am sunat la Finante, doamna "Finante" mi-a spus ca diferenta neamortizata nu se impoziteaza in cazul vanzarii mijlocului fix. (operatia genereaza venituri impozabile), dar cred ca am uitat sa-i spun ca patronul vrea sa vanda (cumpere) la o valoare sub valoarea ramasa neamortizata.
In plus, mijlocul fix este cladire (spatiu comercial, parte dintr-o cladire).
Asa ce pareri mai aveti? Va rog..
, ca nici mie nu imi place de domnul Stat, dar nici nu vreau sa-mi fac probleme cu manuta mea 
In plus, mijlocul fix este cladire (spatiu comercial, parte dintr-o cladire).
Asa ce pareri mai aveti? Va rog..